A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

КОЛИ МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СТАЄ БЛИЖЧЕ ТА ДОСТУПНІШЕ…

Дата: 14.03.2018 14:49
Кількість переглядів: 735

Фото без опису

    При створенні Куцурубської  об’єднаної територіальної громади одним із напрямів розвитку соціального забезпечення та поліпшення обслуговування сільського населення було прийняте рішення  самостійного медичного відділу. Не секрет, що медики, особливо лікарі, « не горять бажанням» працювати в сільської медицині. Житлом, як правило, держава не забезпечує, існує віддаленість від міських умов та розваг. Та і не секрет, що медик на селі не має вихідних та часів відпочинку, тому, що хвороба не запитує, коли її наступить час. Тому молоді спеціалісти, «відпрацював належний строк»  після закінчення медичного закладу, як правило, залишають село. А особливо, у наш час, колі зарплатня маленька, а відповідальність велика (молодий лікар після сімох років навчання в медичному інституті отримує стільки ж   як і  молодший медичний персонал – мінімальну зарплатню).

     Сільські амбулаторії та фельдшерські пункти, які залишились від минулих часів, як правило, були в плачевному стані. Медичне оснащення, меблі, стан приміщень потребували вкладання коштів та оновлення.

    Тому і було прийнято рішення керівництвом громади створити свій медичний відділ. Це рішення  було відвертим бажанням голови нашої ОТГ, Копійки Інни Василівни, яка сама багато років працювала медичним працівником у своєму   рідному селі Куцуруб.

    Куцурубський комунальній заклад «Центр первинної медико-санітарної» допомоги» Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади був створений у січні 2017 року. Це був не простий процес, тому що для отримання Ліцензії на медичну практику  існує багато вимог,  необхідно виконати чимало нормативно-правових заходів.

     На даний час наш заклад включає до себе 4 амбулаторії загальної практики – сімейної медицини та 7 фельдшерских пунктів. Амбулаторії існують в селах Куцуруб, Іванівка, Дмитрівка, Парутине. Фельдшерські пункти – в селах Яселка, Солончаки, Дніпровське, Кателине, Острівка (відкрито в 2017р.) , Матросівка, Червоне Парутине. На превеликий жаль, населення цих невеликих сіл постійно зменшується, населення старішає та, на жаль, зменшується. Щорічно народжується все менше дітей. Медична реформа, яка стартувала в Україні, вимагає скорочення цих маленьких медичних закладів. Але що робити стареньким, де поміряти артеріальній тиск, де отримати первинну невідкладну допомогу, зробити ін’єкції, купити необхідні медикаменти? Згадаємо  стан наших доріг, не дешевий проїзд. Тому Куцурубська громада на сьогоднішній день не планує закривати медичні заклади в цих селах, не зважаючи на те, що кошти на зарплатню медпрацівників та утримання приміщень буде частково проводиться за рахунок місцевого бюджету.

     За рік існування Куцурубського КЗ  «ЦПМСД» зроблено чи мало. В Куцурубській амбулаторії проведено сучасний ремонт кабінетів. Замінено вікна на металопластикові майже в усіх медичних закладах громади. Ремонт зроблено також в Іванівській амбулаторії, підведено водопостачання та відканалізацію в приміщення. Проведені поточні ремонти в фельдшерських пунктах, ремонт даху в ФП с.Яселка. Закуплені меблі, холодильники для зберігання вакцин та медикаментів.

      В Куцурубській амбулаторії   відкритий стоматологічний кабінет з сучасним обладнанням. Працює спеціаліст високої кваліфікації Мохонько Віктор Миколайович. Пацієнти лікуються із сіл та міста Очаків. Закуплено та працює сучасне обладнання – сучасні електрокардіографи з автоматичною розшифровкою результатів ( в  усіх амбулаторіях). В Куцурубській  амбулаторії з початку року робимо загальний аналіз крові на сучасному гематологічному аналізаторі (лейкоцити, лімфоцити, гемоглобін, тромбоцити, ШОЕ ). Також оновлені тонометри, глюкометри, бактерицидні лампі, ваги для новонароджених, нібулайзерні інгалятори та інше.  В Парутинську амбулаторію  закуплено стоматологічну сучасну установку( частково за кошти Куцурубської громади)  

        В Куцурубський ЦПМСД придбано легковий автомобіль  для обслуговування викликів  на дому та для інших медичних потреб.

      Думаю, що ви будете зі мною згодні, що зроблено немало за рік роботи. Це все  зроблено за рахунок медичної субвенції, за рахунок місцевого бюджету громади.                                І за рахунок розумного планування витрачання існуючих коштів.

       За усіма цими господарськими проблемами не забули і про основні медичні заходи. Проводиться лікарський прийом пацієнтів у всіх амбулаторіях. Призначається лікування. Є можливість пройти курс лікування в денних стаціонарах (ін’єкції, крапельниці). Проводимо диспансеризацію дитячого та дорослого населення, вакцинацію дітей та дорослого населення згідно плану щеплень, виписуємо рецепти по реамбурсації ( за державною програмою « Доступні кошти» для лікування серцево-судинних захворювань, гіпертонічної хвороби, цукровому діабеті, бронхіальної астмі ).                     За кошти громади виписуємо деякі медикаменти для  онкохворих, для лікування орфанних захворювань, інвалідів та учасників війни тощо. Безкоштовно проводимо лікування дітей-інвалідів ( за програмами), та закуповуємо підгузки для дітей-інвалідів.

       Надаємо лікарняні листи, довідки, направлення. Направляємо на санаторне лікування.

       Об”єм роботи чималий. Але цю роботу виконують люди. Наші шановні висококваліфіковані  медичні працівники. Щонеділі, щодня - бути уважними, завжди посміхатись.

 Заслуговують на велику подяку: лікарі – Блик Алла Свирідовна, Ільюк Інна Дмитрівна, Литвин Тетяна Миколаївна, Бабинюк Володимир Йосипович, Реулець Анатолій Іванович;     досвідчені медичні сестри – Новицька Наталія Євгенівна, Трухан Оксана Володимирівна, Ковалевич Вера Валеріївна, Невірковець Ксенія Володимирівна, Чокова Лілія Іванівна, Твердовська Олена Генріхівна, Пархоменко Лариса Іванівна, Паніцина Наталія Сергіївна, Шуєнко Олена Олександрівна, Яковлева Любов Яківна, Худенко Людмила Федорівна,  Губенко Тетяна Петрівна;   фельдшери:  Іващенко Тетяна Володимирівна, Румшайте Світлана Валентинівна, Гончарук Ольга Миколаївна, Бовтинська Ольга Валентинівна, Корнєва Валентина Петрівна. Дякуємо молодшому медичному персоналу та  технічному персоналу.

В підготовці по проведенню медичної реформи, активно приймає участь кваліфікований інженер-   програміст Чоков Павло Олександрович. Дякую бухгалтерам медичного відділу Яловій Ірині Петрівні, Ковальчук Ользі Володимирівні.

     У цій статті  я не пишу про цифри. Це не секретна інформація, але не все вимірюється цифрами.

      І, звичайно, хочеться подякувати керівництву громади, адміністративних підрозділів за іх розуміння потреб наших громадян, за бажання допомогти людям  бути здоровими. 

 

Головний лікар Куцурубського ЦПМСД Цапліна Л.Г.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора