A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

До уваги бджолярів!

Дата: 07.11.2018 11:17
Кількість переглядів: 824

Фото без описуЗокрема, відносини щодо розведення, використання та охорони бджіл виробництва, заготівлі та переробки продуктів бджільництва, ефективного використання бджіл для запилення ентомофільних рослин сільськогосподарського призначення, інших видів запилювальної флори, створення умов для підвищення продуктивності бджіл і сільськогосподарських культур, забезпечення гарантій дотримання прав та захисту інтересів фізичних і юридичних осіб, які займаються бджільництвом, регулюються та визначаються законами України «Про бджільництво», «Про захист рослин», «Про ветеринарну медицину», «Про племінну справу у тваринництві», «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та іншими нормативно-правовими актами.

Серед іншого, питання реєстрації пасік, видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, породного районування бджіл, ввезення на територію України та вивезення за її межі бджіл та продуктів бджільництва, попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, в тому числі пестицидами, попередження пасічників про використання засобів захисту рослин регулюються:

  1. Порядком реєстрації пасіки, Порядком видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Планом породного районування бджіл, Правилами ввезення на територію України та вивезення за її межі бджіл та продуктів бджільництва, що затверджені наказом Міністерства аграрної політики України, Української академії аграрних наук від 20 вересня 2000 року № 184/82 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань розвитку бджільництва», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23 жовтня 2000 р. за № 736/4957 або є додатками до нього;
  2. Інструкцією щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затвердженою наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 № 9, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12 лютого 2001 р. за№ 131/5322;
  3. Инструкцией по профилактике отравления пчел пестицидами Государственной ветеринарной инспекции Главного управления ветеринарии Государственого агропромышленного комитета СССР від 14 червня 1989 року (далі – інструкція). Зазначена інструкція діє на території України відповідно до постанови Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР» від 12 вересня 1991 року № 545-ХІІ.

На сьогодні Мінагрополітики спільно з Держпродспоживслужбою, із залученням проектів технічної допомоги СС, експертів галузі та представників громадських об’єднань працює над оновленням законодавства з питань бджільництва та застосування засобів захисту рослин, зокрема щодо:

– оптимізації порядків отримання ветеринарно-санітарного паспорта пасіки та її реєстрації;

– оновлення законодавства щодо захисту рослин;

– посилення відповідальності агровиробників за порушення законодавства з питань бджільництва та захисту рослин;

– встановлення вимог до меду у відповідності до законодавства Європейського Союзу.

Крім того, надаємо для використання пасічниками, агровиробниками та органами місцевого самоврядування Методичні рекомендації, розроблені членами Всеукраїнського громадського об’єднання «Спілка пасічників України»

Рекомендайії з МАПУ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора