A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Безпека під час використання газу в побуті

Дата: 11.12.2018 14:56
Кількість переглядів: 2424

 Пам’ятайте, що газ – це цінний дар природи, і ми повинні його споживати економно і раціонально!

НЕ ЗАБУВАЙТЕ ПРО ПРАВИЛА КОРИСТУВАННЯ ГАЗОМ!

Перед вмиканням побутових газових приладів необхідно провітрити приміщення, а кватирку вікна залишити відчиненою на період роботи газового приладу.

Якщо ви покидаєте житло, то обов’язково перевірте положення ручок кранів на газових приладах і на газопроводі перед ними.

ПАМ’ЯТАЙТЕ, що перед увімкненням газового приладу необхідно спершу піднести запалений сірник до пальника і тільки після цього відкривати кран.

Перш ніж запалити пальник духової шафи, необхідно провітрити духову шафу.

Перед користуванням газовими приладами, що мають відведення продуктів згоряння у димоходи, необхідно обов’язково перевірити в них тягу. Перевірка та прочищення вентиляційних та димових каналів проводиться одночасно, обов’язково перед опалювальним періодом, з оформленням відповідних актів – димоходи опалювальних котлів, ємкісних водонагрівачів (колонок), інших опалювальних приладів, що працюють сезонно.

Перевірка здійснюється один раз на рік – перед початком опалювального сезону, а для приладів, які працюють увесь рік – два рази (навесні і восени.)

Вимагайте від житлово-комунальних служб чищення димоходів !!!

Один примірник акту перевірки димових та вентиляційних каналів повинен передаватись у газове господарство. Термін дії актів – 12 місяців.

У зимовий період, у період різьких похолодань, власники житлових будинків повинні проводити огляд оголовків димоходів та вживати заходи щодо запобігання їх обмерзання та закупорювання димоходів.

При відсутності тяги в димоході користування газовими приладами (котлом або колонкою) КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО.

БУДЬТЕ ОБЕРЕЖНІ! У сильний вітер не рекомендується користуватися газовими опалювальними приладами та колонками, які мають відвод продуктів згоряння в димоходи з причини можливості виникнення зворотної тяги, при цьому продукти згоряння попадають у приміщення. Це небезпечно для життя.

Якщо ви покидаєте житло, то обов’язково перевірте положення ручок кранів на газових приладах і на газопроводі перед ними.

До відома мешканців приватних житлових будинків - у приватних будинках допускається чищення димоходів мешканцями після проходження інструктажу в учкомбінаті.

Власники житлового фонду та громадських будівель! Не порушуйте терміни перевірок технічного стану димових і вентиляційних каналів та їх оголовків.

Категорично забороняється самостійно підключати, відключати та переставляти газові прилади, а також ремонтувати їх. Усі ремонтні роботи та монтаж газових приладів повинні виконуватися тільки працівниками газового господарства!

Звертайтеся в служби обслуговування та ремонту газового обладнання:

ПАМЯТАЙТЕ!

При виявленні запаху газу необхідно припинити користування газовими приладами, провітрити приміщення, викликати аварійну службу за телефоном 104, а в селах – місцевого слюсаря, який обслуговує газову систему.

Категорично заборонено!!!

1.Допускати до роботи з газовими приладами малолітніх дітей і осіб, які не пройшли спеціальний інструктаж.

2.Сушити волосся над полум’ям плити. Це надзвичайно небезпечно.

3.Сушити одяг над газовими приладами. Це може спричинити пожежу.

4.Спати в приміщенні, де розташовані газові прилади. Це може призвести до отруєння чадним газом.

Пам’ятайте!

Правильна експлуатація газових приладів, господарський догляд за ними, економне використання природного газу та своєчасна оплата – запорука того, що газ буде надійним помічником у вашому господарстві.Це тепло та добробут у вашій оселі! Піклуйтеся про рідних!

Чадний газ – загроза Вашому життю!

Чадний газ виникає при неповному згорянні газу. Причиною може бути відсутність необхідної кількості кисню в повітрі через зачинену кватирку, несправний димовий та вентиляційний канали.

Ознаки отруєння чадним газом

Першими ознаками отруєння чадним газом є нудота, головний біль, мігрень, шум у вухах тощо. Отруєння викликає непритомність, припинення дихання та смерть.

У всіх випадках при ознаках отруєння чадним газом необхідно вимкнути всі газові прилади, провітрити приміщення й негайно викликати швидку допомогу.

До приїзду швидкої допомоги необхідно вивести постраждалого на свіже повітря та надати першу медичну допомогу.

Шановні споживачі природного газу, в яких встановлено лічильники газу!

Забезпечуйте доступ до своїх будинків, квартир працівникам УЕГГ м.Миколаєва (Очакова) для демонтажу приладів обліку і подальшого проведення повірки лічильників та їхнього установлення.

Своєчасно не повірені лічильники, відповідно до п. 2 ст. 11 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» від 11.02.1998 р., визнаються непридатними для подальшого використання і не є комерційними вузлами обліку. Відмова від держповірки дає право абонентській службі УЕГГ  ПАТ «Миколаївгаз» проводити нарахування за спожитий природний газ за нормами споживання згідно з Постановою КМУ № 619 від 08.06.1996 р.

УЕГГ рекомендує до придбання житлової власності вимагати від продавців документи, які підтверджують проведення перевірки існуючих лічильників газу.

До уваги споживачів скрапленого газу!

Перед початком опалювального сезону найважливішим є питання безпечного використання газу в побуті. Щоб уникнути нещасних випадків, споживачам скрапленого газу необхідно дотримуватись правил користування балонами та газовими приладами:

  • ·Не користуйтесь балонами в приміщеннях багатоповерхових будинків, а також у підвальних та цокольних приміщеннях.
  • ·Не зберігайте наповнені газом балони у житлових приміщеннях, санвузлах, коридорах, на балконах, у гаражах, а також поблизу опалювальних приладів.
  • ·Не користуйтесь несправною газобалоною установкою. Не ремонтуйте їх самовільно.
  • ·Не підігрівайте балон будь-якими засобами!
  • ·Обмінюйте балони тільки в спеціальних пунктах газового господарства.
  • ·Вимагайте на пункті обміну перевірки вентиля на герметичність і маси газу в балоні. Не ремонтуйте вентиль балона самі! При витоку газу перекрийте вентиль балона і винесіть його на вулицю.

Нагадуємо! Придбання балонів з газом у невідомих осіб – є загрозою для Вашого життя. Газові установки з балонами, які були придбано у стороннії осіб не будуть обслуговуватись, а працівники газового господарства не несуть відповідальність за їх безпечну експлуатацію.

 

БЕЗПЕЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ГАЗОВИХ ПРИЛАДІВ У ПОБУТІ

Великі і малі біди й нещастя, що відбуваються з тими, хто користується газовими плитами, можна попередити, якщо знати і дотримуватися елементарних правил безпеки.

Газ важчий за повітря і при витоку заповнює в першу чергу підвали, підпілля, підземні комунікації і може поширюватися на великі відстані.

У газу багато достоїнств. Це  вид палива, який горить без залишку, має високу температуру горіння, велику теплотворну здатність. У той же час газ має недоліки. У суміші з повітрям він утворює вибухонебезпечну суміш. Межі вибуховості 1,5-9,5% до об`єму повітря. При неповному згорянні газу виділяється окис вуглецю (газ без кольору, без запаху) від якого можливе ядуха, в тому числі зі смертельним наслідком. Приміщення, в якому встановлюються газові прилади, повинно бути нежитлове, заввишки не менше 2,2 м, мати кватирку. Обсяг повинен бути не менше 15 м³ для 4-конфорочної плити, 12 м³ - для 3-конфорочної, 8 м³ для 2-конфорочної.

Неоштукатурені стіни в місцях встановлення плит повинні бути ізольовані асбестофанерой або покрівельним залізом. Ізоляція повинна виконуватися від основи плити на 80 см вгору і по обидві сторони виступати на 10 см. Балон повинен бути в тому ж приміщенні, що і плита на відстані 0,5 м від плити, 1 м від радіатора опалення. Відстань від плити можна зменшити, якщо передбачено захисний екран. Не дозволяється установка газових приладів у підвалах, напівпідвальних приміщеннях без природного освітлення.

Перед розпалюванням плити приміщення необхідно провітрити, кватирку залишити відкритою на весь час роботи з приладом. Кран на трубі (перед плитою) відкривається за допомогою перекладу прапорця, ручки у вертикальне положення. Запалений сірник підносять до пальника і тільки тоді відкривають кран на плиті на той пальник, який необхідно розпалити. Полум`я має загорятися у всіх отворах пальника, мати блакитно-фіолетовий колір. Якщо полум`я закіптюжене, значить газ згоряє повністю, необхідно відрегулювати подачу повітря. У цьому допоможе слюсар, якого можна викликати по телефону. ПАМ`ЯТАЙТЕ: ГРОМАДЯНАМ не дозволяється самовільний ремонт газової апаратури.

Якщо відбувається відрив полум`я від пальника, значить повітря надходить дуже багато. Користуватися такою пальником не можна - необхідно також викликати слюсаря.

Перед розпалюванням духовки її необхідно провітрити. Після закінчення користування плитою або духовою шафою закрити краник на плиті або духовій шафі, потім кран на трубі.

Нормативні документи передбачають такі обов`язки громадян, що використовують газ у побуті:

  • ·Пройти інструктаж з безпечного користування газом в експлуатаційній організації газового господарства, мати інструкції з експлуатації приладів і дотримуватися їх.
  • ·Стежити за нормальною роботою газових приладів, димоходів і вентиляції, перевіряти тягу до включення та під час роботи газових приладів з відводом продуктів згорання газу в димохід. Періодично очищати димохід.
  • ·Після закінчення використання газа закрити крани на газових приладах і перед ними.
  • ·При несправності газового обладнання викликати працівників підприємства газового господарства.
  • ·При раптовому припиненні подачі газу негайно закрити крани пальників газових приладів і повідомити в аварійну газову службу за телефоном 104.
  • ·При появі в приміщенні запаху газу негайно припинити використання газовими приладами, перекрити крани до приладів і на приладах, відчинити вікна або кватирки для провітрювання приміщення, викликати аварійну службу газового господарства за телефоном 104 (з незагазованого приміщення). Не запалювати вогонь, не курити, не вмикати і не вимикати електроосвітлення і електроприлади, не користуватися електродзвінками.
  • ·Перед входом в підвали й погреба до включення світла або запалювання вогню переконатися у відсутності запаху газу.
  • ·Сповістити оточуючих про запобіжні заходи;
  • ·Повідомити в аварійну газову службу за телефоном 104 з незагазованного місця;
  • ·Вжити заходів з виведення людей із загазованого середовища, запобігання включення і виключення електроосвітлення, появи відкритого вогню та іскри, витягніть шнур телефону з розетки;
  • ·До прибуття аварійної бригади організувати провітрювання приміщення.
  • ·Для огляду і ремонту газопроводів і газового обладнання допускати в будинок, квартиру працівників підприємств газового господарства після пред`явлення ними службових посвідчень у будь-який час доби.
  • ·Ставити до відома підприємство газового господарства при виїзді з квартири, будинку на термін більше одного місяця.
  • ·Власники будинків і квартир на правах особистої власності повинні своєчасно укладати договори на технічне обслуговування газового обладнання та перевірку димоходів, вентиляційних каналів. У зимовий час необхідно періодично перевіряти оголовки з метою недопущення їх обмерзання і закупорки.

При виявленні запаху газу в підвалі, під`їзді, на подвір`ї, на вулиці необхідно:

У разі виявлення витоку газу:

Правила користування газом у побуті забороняють:

  • ·Проводити самовільну газифікацію будинку (квартири, садового будиночка), перестановку, заміну і ремонт газових приладів.
  • ·Здійснювати перепланування приміщення, де встановлені газові прилади без узгодження з відповідними організаціями.
  • ·Вносити зміни до конструкції газових приладів. Змінювати устрій димових і вентиляційних систем. Заклеювати вентиляційні канали, замуровувати або заклеювати кишені і люки, призначені для чищення димарів.
  • ·Відключати автоматику безпеки та регулювання, користуватися газом при несправності в газових приладах, автоматиці, арматурі і газових балонах, особливо при виявленні витоку газу.
  • ·Користуватися газом при порушенні щільності кладки, штукатурки (тріщини) димоходів. Самовільно встановлювати додаткові шибери в димоходах і на димовідвідних трубах від водонагрівачів.
  • ·Користуватися газом без проведення чергових перевірок та очищення димових і вентиляційних каналів в терміни, визначені правилами безпеки в газовому господарстві.
  • ·Користуватися газовими приладами при закритих кватирках, жалюзійних решітках, решітках вентиляційних каналів, відсутності тяги в димоходах і вентиляційних каналах, щілин під дверима ванних кімнат.
  • ·Залишати працюючі газові прилади без нагляду (крім приладів, розрахованих на безперервну роботу і мають для цього відповідну автоматику).
  • ·Допускати до користування газовими приладами дітей дошкільного віку, осіб, які не контролюють свої дії і не знають правил користування цими приладами.
  • ·Використовувати газ і газові прилади не за призначенням. Користуватися газовими плитами для опалення приміщень.
  • ·Користуватися приміщеннями, де встановлені газові прилади, для сну і відпочинку.
  • ·Застосовувати відкритий вогонь для виявлення витоків газу (з цією метою використовуються мильна емульсія або спеціальні прилади).
  • ·Зберігати в приміщеннях і підвалах порожні та заповнені скрапленим газом балони. Самовільно без спеціального інструктажу робити заміну порожніх балонів на заповнені газом і підключати їх.
  • ·Мати в газифікованому приміщенні більше одного балона місткістю 50 (55) л або двох балонів місткістю 27 л кожен (один із балонів запасний).
  • ·Замінювати газовий балон, якщо поруч відкритий вогонь, включені електроприлади.

Газ - важливе благо сучасної цивілізації, без якого складно уявити наше життя. Завдяки використанню його у побуті в наших оселях - тепло і затишно. Але газ, як і багато чого в нашому житті, має зворотний бік медалі. Необережне поводження з ним може призвести до найтрагічніших наслідків. Тому, щоб убезпечити себе і своїх рідних, до даного питання необхідно підходити з великою відповідальністю.

Пам`ятайте, наша безпека - в наших руках!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора