A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Підготовка до епідеміологічного сезону по грипу 2018-2019 років

Дата: 11.12.2018 15:33
Кількість переглядів: 1144

 Епідсезон захворюваності на грип в Україні розпочнеться з жовтня 2018 року та триватиме до травня 2019 року. Згідно з опублікованим прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, які ймовірно будуть циркулювати в Україні у новому епідсезоні, є:

- вірус, подібний A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;

- вірус, подібний A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016(H3N2);

- вірус, подібний B/Colorado/06/2017.

Згідно даних Міністерства охорони здоров’я України в епідсезоні 2018-2019 року в Україні очікується наявність трьох вакцин від грипу. Згідно повідомлення Державного експертного центру (далі - ДЕЦ) при Міністерстві охорони здоров'я України, експертиза внесених в штаммовий склад змін завершена та затверджена наказом Міністерства для імунобіологічного препарату "Ваксигриптетра/Vaxigriptetre" французького виробництва "Санофі Пастер".

Крім того, завершено експертизу внесення змін штаммового складу препарату "ДжіСіФлю/GCFLU" виробництва "Грін Крос Корпорейшн" (Корея), в зв'язку з чим рада ДЕЦ рекомендувала її до затвердження Міністерством охорони здоров'я України.

Ще один імунобіологічний препарат "Інфлувак" виробництва "ЕбботтБіолоджікалз Б.В." (Нідерланди) знаходиться на розгляді ДЕЦ.

Кожен українець вже протягом місяця зможе придбати вакцину в аптеці за власний кошт та зробити відповідне щеплення у закладі охорони здоров’я.

Нагадуємо, що згідно зі статистикою, щороку в Україні реєструється близько 6 мільйонів інфекційних захворювань, 98% з яких складають захворювання на грип та ГРВІ. Водночас, вакцинація проти грипу залишається дуже низькою.

«За попередні три епідсезони рівень щеплень серед загального населення становив близько 0,5 відсотка. Хоча саме вакцинація є найнадійнішим методом профілактики захворювання та попередження його важких ускладнень».

За різними оцінками, витрати для кожного хворого, пов'язані із лікуванням захворювань на грип чи ГРВІ, коливаються від 400 до 2700 гривень в залежності від важкості захворювання. А вартість 1 дози вакцини, що захищає від грипу упродовж усього сезону, складає близько 200 гривень.

Також нагадаємо, що за даними минулого епідсезону в Україні було зафіксовано 7 летальних випадків від грипу. Жоден із пацієнтів не був щеплений від грипу.

Вакцинація — найефективніший спосіб захисту
від інфекційних захворювань

 Вакцинація — найефективніший спосіб захисту від інфекційних захворювань. Імунна система реагує на введену вакцину, виробляючи імунітет проти інфекції, і таким чином формує у вашої дитини захист проти хвороби.

В основному, вакцини вводяться в організм у вигляді уколу (ін’єкції). Деякі вакцини, наприклад, „жива” вакцина проти поліомієліту (ОПВ) — у вигляді крапель у рот (орально). Також „живі” вакцини можуть вводитися інтраназальним шляхом (у вигляді спрею в ніс), як вакцина проти грипу, що використовується в США (в Україні цей тип вакцини проти грипу поки не застосовується).

1. АЛЬТЕРНАТИВ ВАКЦИНАЦІЇ НЕМАЄ

Вакцинація потрібна для захисту вашої дитини. Інфекційні хвороби дуже небезпечні, можуть викликати ускладнення, інвалідність, деякі — смерть. Вакцинація захищає вашу дитину від інфекцій, запобігає тяжкому перебігу хвороби й ускладненням — у випадку інфікування. Загартовування, добре харчування важливі для здоров’я дитини, але, на жаль, вони не захищають від інфекційних хвороб. Ніщо не зможе захистити вашу дитину від небезпечних інфекцій краще за вакцинацію. Альтернатив вакцинації немає.

Фото без опису

Вакцинація попереджає розповсюдження інфекційних захворювань. Завдяки вакцинації у світі було викоренено натральну віспу, у багатьох країнах — правець новонароджених.

2. ЗА КАЛЕНДАРЕМ ЩЕПЛЕНЬ ДИТИНА ОРИМАЄ ЗАХИСТ ВІД 10 ІНФЕКЦІЙ

Згідно з календарем профілактичних щеплень в Україні дитина отримує захист від 10 інфекцій: гепатиту В, туберкульозу, дифтерії, кашлюка, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи і паротиту (свинки). Необхідні для дитини щеплення проти цих захворювань проводяться у поліклініці безоплатно.

Фото без опису

Календар затверджується наказом Міністерства охорони здоров’я України. Якщо ваша дитина з якоїсь причини не отримала щеплення згідно з календарем, вакцинація проводиться за індивідуальним графіком, який складе ваш лікар у відповідності до рекомендацій Міністерства охорони здоров’я України.

Чи можна зробити дитині щеплення від інфекцій, які не входять в Україні до переліку 10-ти обов’язкових? Якщо вакцина проти інфекції, від якої ви хочете захистити дитину, зареєстрована в Україні і є в продажі, її можна купити і зробити щеплення дитині у поліклініці чи приватній клініці. До таких, наприклад, належить вакцина проти грипу.

ГЕПАТИТ В

Гепатит В викликає вірус, який вражає печінку. Тривале перебування вірусу в клітинах печінки може спровокувати розвиток цирозу і раку печінки, а це може призвести до смерті. Вірусом можна заразитися в лікарні, вдома, у стоматологічному кабінеті, на дитячому майданчику, в перукарні - при контакті з інфікованими предметами – зубною щіткою, залізним гребінцем, ножицями, якими користувалася інфікована людина. Відомі випадки зараження дітей вірусом гепатиту В після уколу використаним шприцом, яким дитина поранилась у пісочниці.

Лише вакцинація є надійним захистом від гепатиту В. Від захворювання захищають комплексні вакцини з компонентом гепатиту, три дози до 6 місяців. 

В результаті повного курсу вакцинації виробляється довічний імунітет.

ТУБЕРКУЛЬОЗ

Збудниками туберкульозу є небезпечні для здоров’я мікобактерії. Для немовлят захист від туберкульозу дуже важливий, оскільки у випадку зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, який вражає мозкові оболонки. В цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом (від хворої людини до здорової при чханні, кашлі). Можливі наслідки: ураження кісток, туберкульозний менінгіт, смерть.

Від туберкульозу захищає вакцина БЦЖ. Одна доза на 3-5 день життя.

ПОЛІОМІЄЛІТ

Поліомієліт викликає вірус, який передається через брудні руки, забруднені харчові продукти і воду, іноді — повітряно-крапельним шляхом. Вірус поліомієліту вражає нервові клітини, що відповідають за рухи, і викликає параліч. Паралітична форма поліомієліту невиліковна.

Глобальна Ініціатива з ліквідації поліомієліту (GPEI) знизила кількість випадків хвороби на 99%, з 350 000 у 1988 році до 243 у 2014. В Україні спалах поліомієліту був зафіксований у 2016 році. 

Ліків від поліомієліту не існує, однак його можна попередити за допомогою імунізації. Поліовакцина, застосована кілька разів, може захистити дитину на все життя.

ДИФТЕРІЯ, КАШЛЮК І ПРАВЕЦЬ

Дифтерія, кашлюк і правець — смертельні хвороби. Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої у горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Кашлюк характеризується запаленням дихальних шляхів і супроводжується нападами спазматичного кашлю, який може призвести до зупинки дихання. Правець проявляється сильними судомами, які можуть призвести до переломів кісток. Дифтерія і кашлюк передаються повітряно-крапельним шляхом. Правець передається при потраплянні забрудненого ґрунту до рани, через заражені предмети (цвяхи). Захворювання проявляється сильними судомами, які можуть призвести до переломів кісток.

Щеплення АКДП попереджає розвиток цих трьох захворювань та ускладнень. Дорослі ревакцинуються від дифтерії та правця вакциною АДП-М раз на 10 років, імунітет проти кашлюку зберігається впродовж 5–7 років.

Від дифтерії і правцю захищає щеплення вакциною АДП, а згодом АДП-М, яку використовують для дорослих. Щеплення зміцнює і активує імунітет, який вже існує після вакцинації АКДП.

ХІБ-ІНФЕКЦІЯ (ГЕМОФІЛЬНА ІНФЕКЦІЯ)

Бактерія Hib (Haemophilus infl uenzae типу b) передається повітряно-крапельним шляхом. У дітей від 5 років Хіб провокує розвиток пневмонії, гнійного менінгіту, запалення надгортанника, що призводить до задухи (епіглотиту), запалення середнього вуха (отиту), гнійного запалення суглобів (артриту), запалення кістки (остеомієліту), "зараження" крові (сепсису).

Захистити від хвороби і попередити розвиток ускладнень може вакцинація.

КІР, КРАСНУХА І ЕПІДЕМІЧНИЙ ПАРОТИТ (СВИНКА)

Кір, краснуха і епідемічний паротит (свинка) передаються повітряно-крапельним шляхом. Симптомами кору є висока температура, нежить, кашель, висип, іноді блювання і пронос, краснуха проявляється висипом, незначном підвищенням температури, у деяких випадках — запаленням суглобів (артритом), а епідемічний паротит характеризується ураженням слинних залоз, підшлункової залози, статевих залоз. Кір, а в рідких випадках і паротит можуть призвести до смерті. Краснуха і паротит особливо небезпечні під час вагітності.

Дві дози вакцини КПК забезпечують довічний захист від трьох інфекцій.

3. ВАКЦИНАЦІЯ НА РІВНІ 95% СТВОРЮЄ БАР'ЄР ДЛЯ ІНФЕКЦІЇ У КРАЇНІ

Чому важливо, щоб більшість дітей були вакциновані? Якщо 95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Такий імунітет називається „колективним”. Колективний імунітет захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання. Колективний імунітет може бути сформовано лише в результаті охоплення вакцинацією понад 95% населення.

4. ВАКЦИНУВАТИСЯ ВІД ІНФЕКЦІЇ КРАЩЕ, НІЖ ПЕРЕХВОРІТИ Й ОТРИМАТИ ІМУНІТЕТ

Захворювання, проти яких проводиться вакцинація, можуть призвести до ускладнень, інвалідності та смерті. Вакцинація — безпечний спосіб формування захисту проти інфекцій. Слід враховувати, що імунітет проти інфекційних захворювань на все життя гарантований після перенесення лише деяких хвороб, наприклад, кору, паротиту, краснухи. Але ці захворювання можуть викликати ускладнення. Чи варто ризикувати? 

5. УКРАЇНА ЗАКУПОВУЄ ЛИШЕ ПРЕКВАЛІФІКОВАНІ ВООЗ ВАКЦИНИ

Усі вакцини, які закуповуються на національному рівні, закуповує для України Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Вакцини мають пройти процедуру прекваліфікації Всесвітньої організації охорони здоров'я, щоб впевнитися в їхній якості і відповідності міжнародним стандартам. ЮНІСЕФ закуповує тільки ті вакцини, що пройшли процедуру прекваліфікації ВООЗ.

Усі вакцини, що використовуються в Україні, давно і широко застосовуються у світі. Профіль їхньої безпеки й ефективності підтверджений масштабним досвідом застосування в інших країнах. 

Існують інфекції, схема вакцинації проти яких включає у себе кілька доз вакцини, що вводяться з рекомендованим інтервалом. Наприклад, вакцинація проти кашлюка, дифтерії, правця, Хіб-інфекції і гепатиту В. Якщо у наявності немає наступних доз вакцини того самого виробника, можна використовувати вакцину іншого виробника.

Спеціаліст І категорії відділу по охороні материнства та дитинства
(спеціаліст з імунопрофілактики, попередження та контролю 
за інфекційними захворюваннями) 
управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради 
О.С. Шевченко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора