A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Порядок голосування на виборах Президента України

Дата: 15.02.2019 14:29
Кількість переглядів: 1147

  1. Фото без опису Голосування проводиться 31 березня 2019 року з 8 до 20 години без перерви. На закордонних виборчих дільницях голосування відбувається за місцевим часом країни, де утворено ці дільниці.
  2. Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів Президента України (в день повторного голосування) (далі – виборчий бюлетень) члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, який підтверджує особу та громадянство України:

на звичайній та спеціальній виборчій дільниці:

  • паспорт громадянина України (у вигляді паспортної книжечки або картки);

  • тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

  • військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби).

на закордонній виборчій дільниці, а також на спеціалізованій виборчій дільниці, утвореній на суднах, що перебувають у плаванні під Державним Прапором України, та на полярній станції України:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

  • дипломатичний паспорт;

  • службовий паспорт.

на спеціальній виборчій дільниці, утвореній у відповідній установі виконання покарань або слідчому ізоляторі:

  • картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім’я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатка установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах).

  1. За умови пред’явлення виборцем одного із зазначених документів, наявності його у списку виборців на відповідній виборчій дільниці та після того, як ним буде поставлено підпис за отримання виборчого бюлетеня у списку виборців та у визначеному місці на контрольному талоні виборчого бюлетеня, член дільничної виборчої комісії видає виборцю виборчий бюлетень.

  2. Забороняється отримання виборчого бюлетеня від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає виборчий бюлетень), заохочення або змушування виборців до передачі виборчого бюлетеня іншим особам шляхом підкупу, погроз або іншим способом.

Виборчий бюлетень не передається іншим особам.

  1. Виборчі бюлетені заповнюються виборцями особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відео фіксації у будь-який спосіб. Виборець, який у наслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має права з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

Виборець у приміщенні для голосування може перебувати лише протягом часу, необхідного для голосування.

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку «плюс» («+») або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата на пост Президента України, за якого він голосує. Виборець може голосували лише за одного кандидата.

Якщо у бюлетені зроблено більш як одну позначку або не поставлено жодної позначки, то такий виборчий бюлетень вважається не дійсним.

  1. Заповнений виборчий бюлетень виборець особисто опускає до виборчої скриньки, забезпечуючи при цьому таємницю голосування.

Виборець, який не може в наслідок фізичних вад самостійно опустити виборчий бюлетень до виборчої скриньки, має право з відомо голови або іншого члена дільничної виборчої комісії доручити зробити це іншій особі у своїй присутності, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

  1. У разі якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припускається помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена дільничної виборчої комісії, який видав цей бюлетень, з проханням видати інший виборчий бюлетень.

Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.

Повторна видача виборчого бюлетеня замість невірно заповненого не допускається.

  1. За 5 хвилин до 20 години голова дільничної виборчої комісії оголошує про закінчення голосування та зачинення виборчої дільниці о 20 годині. Виборці, які на 20 годину прийшли до дільниці для голосування, мають право проголосувати. Один із членів комісії о 20 годині підходить до входу в приміщення для голосування та запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти у приміщення та зачиняє двері.

Отримати консультацію можна:

  • у Першому миколаївському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який працює за адресою: м. Миколаїв, вул.. Образцова, 4а/2, (0512) – 47-20-90, 47-20-91; Email: mykolaiv1.mykolaiv@legalaid.mk.ua

  • у Головному територіальному управлінні юстиції у Миколаївській області, яке працює за адресою: м. Миколаїв, вул. 8 Березна, 107, (0512) 47-65-26, Email: info@just-mykolaiv.gov.ua

Перейти на офіційну сторінку на Facebook можна за посиланням: https://www.facebook.com/1mykolaiv.centr.BVPD/

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Ще більше консультацій на інформаційному ресурсі WikiLegalAid, який можна знайти за посиланням wiki.legalaid.gov.ua.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора