A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

ПРОГРАМА  охорони навколишнього природного середовища на території Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади на 2019-2022 роки

Дата: 04.04.2019 11:03
Кількість переглядів: 3761

ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення сільської ради

від 20 лютого 2019 року № 14

 

ПРОГРАМА

 охорони навколишнього природного середовища на території Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади на 2019-2022 роки

 

ІІ. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

    Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної  безпеки життєдіяльності людини – невід’ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України та громади.

    З цією метою в нашій державі здійснюється екологічна політика, спрямована на збереження безпечного для існування  живої і  неживої  природи навколишнього середовища, захист життя і здоров’я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства і природи, охорону, раціональне використання і відтворення природних ресурсів.

  Аналіз стану навколишнього середовища Куцурубської об’єднаної територіальної громади свідчить, що наявні природні екологічні ресурси не спроможні самостійно компенсувати наслідки безвідповідальної виробничої та побутової діяльності людини. На даний час гостро стоїть проблема покращення водозабезпечення населення та якості питної води, технічного стану колодязів та артезіанських свердловин, реконструкція систем каналізації.

  Також, глобальною проблемою є несанкціоноване вирубування зелених насаджень, спалювання та знищення лісосмуг, випалювання стерні на сільгоспугіддях, внаслідок чого гине флора і фауна.

Несанкціоноване розміщення побутових відходів населення є суттєвим чинником негативного впливу на земельні та водні ресурси громади і здоров’я людей.

Накопичення побутового сміття в лісозахисних смугах вподовж автомобільних доріг, в лісонасадженнях в зоні житлової забудови - і є одним із потенційних джерел забруднення довкілля, що являє собою велику загрозу навколишньому природному середовищу та підлягає утилізації.

Тому одним із пріоритетних питань захисту навколишнього природного середовища на території громади є організація робіт по вивозу відходів та локалізація стихійних звалищ.

Розвиток зеленого господарства виконується переважно за рахунок створення локальних зелених зон: паркових насаджень, фруктових садів.

Актуально на сьогодні: забезпечення обслуговування зелених насаджень в межах житлової забудови (прибудинкових територій житлових масивів, впродовж доріг та населених пунктів).

 Ситуація, що склалася вимагає впровадження природоохоронних заходів спрямованих на створення безпечних умов проживання мешканців Куцурубської об’єднаної громади та покращення екологічного стану в цілому.

ІІI. Правовою основою Програми є:

. Конституція України;

. Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища»,

. Постанова Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів».

IV. Мета та основні завдання Програми

Дана Програма розроблена з метою забезпечення екологічної безпеки, запобігання і ліквідації негативного впливу господарської та іншої діяльності на навколишнє природне середовище, збереження природних ресурсів території Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади та забезпечення виконання Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», постанови Кабінету Міністрів України від 17 вересня 1996 року №1147 «Про затвердження переліку видів діяльності, що належать до природоохоронних заходів».

V. Фінансове забезпечення Програми:

Джерелом фінансування заходів щодо охорони довкілля є кошти позабюджетного фонду охорони навколишнього середовища бюджету сільської ради та інші джерела, не заборонені чинним законодавством.

VІ. Основні напрямки реалізації Програми:

Основними напрямками реалізації Програми є:

-  забезпечення екологічно безпечного збирання, перевезення, зберігання, знешкодження і захоронення відходів;

- реалізація проекту будівництва та реконструкції КНС із встановленням модулів біологічної очистки каналізаційних стоків;

- очистка каналізаційної системи та колодязів;

- придбання насосного і технологічного обладнання для заміни такого, що використало свої технічні можливості в каналізаційній системі сіл громади;

- недопущення забруднення, засмічення та виснаження водойм, систематичне очищення та запруднення;
-  відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму та санітарного стану артезіанських свердловин, колодязів, водопровідної та каналізаційної мереж сіл;

- проведення заходів по боротьбі з шкідливою дією вод (упорядкування джерел, очищення зливних труб, мостів, русел балок);

- обстеження ґрунтів під полігон твердих побутових відходів;

- ліквідація наслідків буреломів та вітроломів;

 -  озеленення території сіл, створення парків та скверів, належне утримання існуючих парків та скверів;

- придбання та обладнання спеціальних контейнерів, автомобілів для збору, транспортування, складування твердих побутових відходів;

- боротьба з карантинними шкідниками на території сіл, викошування узбіч, зон зелених насаджень, парків, скверів, місць загального користування, обрізка дерев;

- ліквідація стихійних сміттєзвалищ, не допущення їх повторного утворення;

- недопущення розорювання пасовищ;

- впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів;

- будівництво цеху з сортування твердих побутових відходів;

- будівництво цеху по виготовленню альтернативних видів палива (пилетів) з відходів сільськогосподарських культур.

VIІ. Контроль за виконанням Програми

        Відповідальність за організацію виконання заходів програми покладається на виконавчий комітет Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади.

     Контроль за виконанням Програми здійснюється постійними депутатськими комісіями з питань житлово – комунального господарства та комунальної власності, містобудування будівництва, земельних відносин та охорони природи та з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку.

VIІІ. Очікувані результати Програми

      Покращення стану навколишнього природного середовища на території населених пунктів Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади.

                               Секретар сільської ради                                    Л.Л.Федорова

 

 З додатками до програми можно ознайомитись ТУТ

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора