A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Ліс як місце відпочинку й туризму

Дата: 28.05.2019 08:45
Кількість переглядів: 1667

   Ліс - найпривабливіше місце для відпочинку й туризму. Після великого й гамірного міста так приємно поринути в лісову тишу, відпочити від спеки, насолодитися прохолодою, наситити організм киснем, відчувши неймовірний лісовий аромат від різнотрав'я та різноманіття дерев. Нога ступає м'яким лісовим грунтом, очі придивляються до того, що росте на землі під деревами, - раптом трапляться ягоди чи гриби. Приємно милуватися лісовими квітами. Літають і співають птахи, можна зустріти й звірів. 

        У лісі багато привабливого і приємного, і з кожним роком його все частіше відвідують люди. Сучасний транспорт дозволяє туристам проникати туди, де раніше людини майже не було. Ліс болісно реагує на вторгнення людини, особливо якщо вона глуха до його турбот і тривог.

        1 . Проводячи дозвілля у лісовій зоні, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки!  
Фото без описуНайнебезпечніший ворог лісу – вогонь, у 95% випадків ліс горить з вини людини. Рідкісний туристичний похід обходиться без багаття. Але не завжди вогонь буває лагідним, домашнім. При великій лісовій пожежі вогонь – страшна стихія, що безжально знищує все живе на своєму шляху. Після пожежі на десятки років залишається мертва зона: голі, почорнілі стовбури, чорна земля. Не залишається ні птахів, ні звірів, ні навіть мурах.

        Часто в виникненні пожеж бувають винні й туристи. Не погашені вчасно багаття й сірники стають причиною лісової пожежі. Туристичні багаття заподіюють шкоду стовбурам дерев, які знаходяться поруч, навіть якщо вони розташовані на відстані 3-5 метрів від вогню. Тепло, поширюючись від багаття, нагріває кору й живі тканини стовбура під нею, що призводить до його загибелі. Багаття приносить шкоду й лісовому грунту. Від сильного вогню вона спікається і на місці вогнища протягом багатьох років не з'являється рослинність.

   Ось чому розводити багаття в лісі слід лише в суворо визначених для цього місцях.

    Навіть на спеціально відведеному майданчику не можна розпалювати надмірно великих вогнищ. Багаття «до небес» іскрить і стріляє, готувати їжу на ньому вкрай незручно, сушити одяг небезпечно. Сніп іскор за вітряної погоди сягає дерев, що ростуть поруч, багаття стріляє головешками на велику відстань, велике полум’я може легко вийти з-під контролю.

        Рекомендується обкопувати місце багаття канавкою або обкладати камінням, щоб вогонь не «втік» лісовою підстилкою. Не залишайте багаття без нагляду. Якщо покидаєте місце відпочинку багаття після заливання водою рекомендується закидати вологим грунтом і притоптувати.

    Випадково розбитий скляний посуд, банки з-під консервів слід забирати із собою. Після залишення місця відпочинку воно має бути чистим.

 Людина – друг природи. Тому їй необхідно знати, що можна використовувати як паливо без шкоди для лісу. Грамотні мандрівники, як санітари лісу, використовують на паливо хмиз (сухі дрібні сучки), тонкостовбурний сухостій.

  2. Якщо трапилось лихо. 

        Якщо все ж таки трапилося лихо і почалася лісова пожежа з вашої вини або ж ви помітили загоряння, то необхідно негайно приступити до її гасіння всіма доступними засобами. Наприклад, якщо поруч є водойма, то вогонь можна заливати водою, забивання пожежі пучком сирих гілок, закидання вогню рихлим грунтом. Забивання вогню по краю пожежі, що виникла, є найпоширенішим видом робіт при гасінні лісових низових пожеж. При забиванні вогню удари гілками по вогню слід робити збоку, похило у напрямку до полум’я і з невеликим натиском, відкидаючи частини покриву, що горять у бік вигорілої площі. Погашену кромку пожежі потрібно ретельно контролювати до прибуття працівників лісової охорони. У разі відновлення горіння швидко його ліквідувати. Одночасно, незалежно від розміру пожежі, необхідно повідомити про пожежу в найближчий лісгосп або лісництво, а також зателефонувати за номером "101".

        При великому, небезпечному для життя пожежі слід уникати потрапляння у вогняне кільце. Не можна знаходитися на схилі, якщо вгору по ньому поширюється вогонь. 

Пам’ятка при пожежі в лісах!

Фото без опису   Масові пожежі можуть виникати в спеку та при посухах від ударів блискавки, необережного поводження з вогнем, очищення поверхні землі випалюванням сухої трави та з інших причин.

        Вони можуть викликати ураження людей та тварин, спалах будівель у населених пунктах, дерев’яних мостів, дерев’яних стовпів ліній електромереж та зв’язку, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, що горять.

        У разі, якщо ви опинилися в осередку пожежі:

        - з небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напряму розповсюдження вогню;

        - якщо втекти від пожежі неможливо, то вийдіть на відкриту місцевість, ввійдіть у водойму або накрийтесь мокрим одягом і дихайте повітрям, що знаходиться низько над поверхнею землі – повітря тут менш задимлене, рот і ніс при цьому прикривайте одягом чи шматком будь-якої тканини;

        -  будьте обережні в місцях горіння високих дерев, вони можуть завалитися та травмувати вас;

        - під час гасіння пожежі, не відходьте далеко від доріг та просік, не випускайте з уваги інших учасників гасіння пожежі, підтримуйте з ними зв’язок за допомогою голосу;

        - особливо будьте обережні у місцях торф’яних пожеж, враховуйте, що там можуть створюватися глибокі вирви, тому пересувайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину слою, що вигорів;

        - після виходу із осередку пожежі повідомте місцеву адміністрацію та пожежну службу про місце, розміри та характер пожежі.

        Щоб не сталося найбільшого лиха в лісі, дотримуйтесь цих десяти правил правильної поведінки:

1. Не кидайте в лісі палаючі сірники й недопалки.

2. Не використовуйте вогонь на вирубках.

3. Не розводьте багаття на торфянистих місцях на берегах річок і озер.

4. Не розводьте багаття серед сухої трави й очеретів.

5. Не розводьте багаття в лісі на кам’янистих розсипах.

6. Не розводьте велике багаття.

7. Не розводьте багаття при сильному вітрі.

8. Не залишайте багаття без нагляду.

9. Перед залишенням відпочинкового місця багаття ретельно залийте водою і закидайте вологим грунтом.

10. Помітивши загоряння в лісі, негайно вживайте заходів до його ліквідації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора