A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

ЧАДНИЙ ГАЗ

Дата: 29.05.2019 11:48
Кількість переглядів: 955

ПАМ’ЯТКА

Чадний газ - це безбарвний газ, який дуже небезпечний тим. що не має запаху й тому його не можна відчути. Він зустрічається скрізь, де є недостатньо кисню, погана вентиляція, забиті димоходи і неповне згоряння речовин, які містять вуглець.

Він украй отруйний тим, що потрапляючи в кров при вдиху, позбавляє її можливості переносити кисень і людина гине від недостатнього кисню. Його поява в приміщеннях відбувається у випадках порушення умов експлуатації газового приладу, несправності або відсутності димоходів і вентиляції або втручання в конструкцію приладу. Для гострого отруєння досить усього лише 1-відсоткова концентрація чадного газу в повітрі.

Щоб не отруїтись чадним газом

Ми часто чуємо про випадки отруєння чадним газом і не завжди надаємо цим випадкам належної уваги. Однак, у житті ми стикаємося з чадним газом у багатьох ситуаціях. Чадний газ входить до складу газів, які виділяються при виплавці й переробці чорних і кольорових металів. Він присутній також у вихлопних газах автомобілів, при спалюванні в печі і навіть у тютюновому димі.

Найбільша небезпека отруєння існує в приміщеннях, які опалюються автономно за рахунок згоряння вугілля або іншого палива, що має органічне походження. Небезпека полягає в тому, що чадний газ має акумулятивну дію. Потрапляючи в кров, він з'єднується з гемоглобіном і робить його нездатним розносити кисень по організму, і людина гине як від удушення.

Чадний газ легший від повітря й тому піднімається вгору. На відкритому просторі небезпека отруєння мінімальна.

Тому треба завжди бути насторожі в закритих, погано провітрюваних приміщеннях, які опалюються автономно, або там, де в робочих цілях використається відкрите полум'я.

Необхідно стежити за своїм самопочуттям. Так, вплив чадного газу може викликати зниження світлової й кольорової чутливості ока, зниження слуху, посилення головного болю, зниження фізичної працездатності.

Сильний головний біль, слабість, туман перед очима,

почуття втоми й втрата свідомості свідчать про небезпечну концентрацію газу. Відчувши ці симптоми, потрібно негайно вийти на свіже повітря й провітрити приміщення.

Громадяни, будьте уважні при знаходженні в саунах, приміщеннях, які опалюються вугіллям й іншим паливом, у гаражах при прогріві двигуна автомобіля.

Перша допомога при отруєнні чадним газом:

  • негайно викличте швидку допомогу;

  • потерпілого потрібно вивести на свіже повітря; рятівники не повинні перебувати під дією чадного газу тривалий час, пам'ятаючи, що звичний протигаз не захищає від цього газу, для надійного захисту потрібний ізолюючий протигаз;

  • кращий засіб лікування - тривале дихання киснем;

  • при зупинці дихання і кровообігу потрібна серцево-легенева реанімація.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора