A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Про програму реімбурсації лікарських засобів

Дата: 01.05.2019 14:36
Кількість переглядів: 1068

З 1 квітня 2019 року Національна служба здоров'я адмініструє урядову програму  реімбурсації лікарських засобів «Доступні ліки». Програма була впроваджена у 2017 році для зменшення фінансового навантаження на пацієнтів та збільшення доступності ліків.

Реімбурсація – це механізм відшкодування державою вартості лікарських засобів. Сьогодні програма «Доступні ліки» працює для пацієнтів, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою, цукровим  діабетом ІІ типу. До списку ліків, які можна отримати за програмою, включено 258 лікарських засобів, 64 з яких можна отримати безоплатно, інші ж - з незначною доплатою.

На 26 квітня 2019 договір про реімбурсацію з НСЗУ вже уклали 909 аптечних закладів. До програми долучилися 6255 аптеки та аптечні пункти України. Лікарі первинної ланки виписали більше мільйона електронних рецептів. За 60% з них уже відпущені лікарські засоби.

З переходом програми реімбурсації в адміністрування НСЗУ відшкодування вартості лікарських засобів відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом в аптеку».

Це можливе, завдяки реалізації програми за новими принципами:

  • єдині прозорі правила укладення договорів – усі аптеки, які відповідають мінімальному набору вимог, мають можливість укласти договір про реімбурсацію з НСЗУ;
  • використання електронних інструментів – усі процеси пов'язані з укладенням договору про реімбурсацію та відпуск ліків за електронними рецептами відбуваються в електронній системі охорони здоров'я;
  • електронний рецепт – забезпечує мобільність пацієнтів та нівелює географічні обмеження, оскільки отримати ліки можна в будь-якій аптеці, яка бере участь у програмі, незалежно від місця, де було виписано рецепт.

Перелік лікарських засобів із вказанням їхнього ID в електронній системі охорони здоров'я, що включені до Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню  станом на 21 січня 2019 року можна завантажити тут.

Переглянути електронну карта аптек-учасників урядової програми реімбурсації Доступні ліки.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора