A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Громади Миколаївщини вчаться складати місцеві бюджети

Дата: 21.10.2019 14:23
Кількість переглядів: 484

Як правильно скласти бюджет громади, які новації очікують ОТГ цього року і які особливості треба врахувати при плануванні бюджету на плановий та наступні два роки - про це йшлося під час семінару «Бюджетний процес в ОТГ», що відбувся 17 жовтня на базі Миколаївський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».

Зараз в об’єднаних громадах розпочався дуже важливий і відповідальний період – триває формування бюджетів. Треба знайти розумний баланс між видатковою та дохідною частинами, врахувати всі зміни у законодавстві. Важливий нюанс: у 2019 році громади повинні врахувати не тільки особливості складання проєкту бюджету на 2020 рік, а й прогнозу місцевого бюджету на 2021-2022 роки. Форми бюджетної документації також зазнають змін. 

У 2019 році запроваджується як на державному, так і на місцевому рівнях середньострокове планування. Тобто, йдеться про окремий документ, який буде планувати бюджет на три найближчі роки і стане основою для складання проєкту місцевого бюджету. Це, на думку експертів, дуже важливий елемент і до нього треба як слід підготуватися.

Це пілотний проєкт, наступного року будуть певні уточнення. Загалом бюджетне планування мало спиратися на бюджетну декларацію, яку КМУ повинен був схвалити до 1 червня, але цього не сталося. Отож громади мають планувати бюджет виходячи з особливостей.

При підготовці бюджету можуть виникати певні труднощі, бо навіть на рівні держави сьогодні немає чіткої єдиної методології як це робити. Адже ОТГ мають врахувати не тільки чинне законодавство, а й зміни до Бюджетного та Податкового кодексів, що плануються.

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора