A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Відповідь Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади з приводу публікації в газеті «Чорноморська зірка», оприлюдненої під назвою «Куцурубчан ставлять перед вибором: об’єктивність або цензура»

Дата: 14.01.2020 18:59
Кількість переглядів: 632

Згідно з законодавством України, недостовірною є інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події  та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності - неповні або перекручені. При розповсюдженні такої інформації у постраждалої сторони є право вимагати її спростування та право на надання відповіді.

Під правом на спростування слід розуміти право вимагати від особи, яка поширила недостовірну інформацію, визнання цієї інформації неправдивою у формі, яка є ідентичною чи адекватною до форми поширення неправдивої інформації. Під правом на відповідь слід розуміти право на висвітлення  власної точки зору щодо поширеної інформації та обставин порушення її прав.

Минулого року в газеті «Чорноморська зірка» була оприлюднена стаття «Куцурубчан ставлять перед вибором: об’єктивність або цензура», яка, на наше переконання, є недостовірною.

Куцурубська сільська рада письмово звернулась до редакції газети з     вимогою оприлюднити відповідь, текст якої був доданий в передбаченій законодавством формі. Ми також попросили повідомити про прийняте редакцією рішення письмово. Час минув, а не письмової відповіді, не оприлюднення нашого тексту ми так і не дочекались. Тож, не розуміючи позиції редакції газети (адже нам про це не повідомили), ми можемо лише припустити, що колектив вирішив просто проігнорувати наше законне право. Тож, виходить, що «честь» і «чесність» для цієї газети - лише пусті слова і нічого більше. Користуючись публічними можливостями, колектив дозволив собі зробити гучну заяву про свою безпристрасність і дотримання свободи слова, а в той же час, виходить, повністю проігнорував законне право свого опонента та відповідь. Аби не допустити такого «перекосу» і не залишити звинувачення редакції без реагування, ми змушені (наголошуємо!) оприлюднити нашу відповідь на сторінках іншого видання – в газеті «Очаків». Текст нашої відповіді друкуємо в повному обсязі.

Кожен має право на повагу до його гідності.

Стаття 28 Конституції  України

Розпочати своє звернення до земляків я вирішила саме цією цитатою з Конституції України, адже переконана, що будь-який громадянин, і тим більше посадовець, повинен дотримуватись у житті і професійній діяльності законів своєї держави. Без цього неможливо побудувати а ні державу, а ні конструктивних стосунків. В цьому я переконана як голова громади, яку люди двічі обирали на посаду. Обирали, бо довіряють і мені, і тим, хто разом зі мною розділяє увесь тягар  сьогоднішніх обов’язків місцевої влади. А це і посадовці виконавчих органів, і депутати Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади - великої спільноти, в яку вирішили об’єднатись жителі 12 сіл Очаківщини.

Саме моя команда спонукала мене, голову ОТГ, зробити це звернення, адже вважають, що подібні ситуації неможна полишати без належної уваги. Тож, можна сказати, що в кожному моєму сьогоднішньому слові - думка десятків людей, яким щодня доводиться вирішувати важливі проблеми нашої громади.

Змусила мене звернутись до своїх земляків тема, якої не варто було б і торкатись, бо сотні інших питань стоять на порядку денному місцевої влади і є, повірте, набагато важливішими. А мені доводиться коментувати саме це...

Мене особисто і депутатів сільської ради звинуватили в упередженому відношенні до місцевої преси. Це прозвучало у одній з публікацій газети «Чорноморська зірка» під назвою «Куцурубчан ставлять перед вибором: об’єктивність або цензура». На думку автора статті, наша упередженість полягає в тому, що Куцурубська ОТГ обрала для себе іншого інформаційного партнера.

Велика кількість бруду, який був пролитий в мій бік особисто, нехай залишиться на совісті тих, хто по-своєму розуміє статус, відповідальність та обов’язки сільського голови великої ОТГ. Навряд чи їм зрозуміло те, які питання вповноважений вирішувати голова і яка відповідальність покладається на людину, якій виборці довірили таку посаду. До того ж я не стану (просто не вважаю за необхідне) уподібнюватися авторам того опусу і перетворювати цей коментар у дрібні чвари. Переконана, що коментувати слід по суті, по факту, посилаючись тільки на діюче законодавство. Думаю, для цього, а не для зведення особистих стосунків існує преса. Шкода, що не всі представники преси це розуміють…

Коментуючи слова автора публікації, не стану я пригадувати і сторічну історію газети, бо ні я, ні сьогоднішній колектив не маємо до тих здобутків жодного відношення. Переконана, «прикриватись» поважним віком видання, взагалі не доречно, бо час не стоїть на місці, все змінюється - і умови життя, і обставини. Те, що колись (у радянські части) створювалось в умовах тотального контролю і відповідної підтримки з боку влади, вже давно працює в інших умовах. На зміну монополій, в тому числі й інформаційних, прийшли ринкові умови і народилась конкуренція.

До речі, саме на основі конкуренції базується демократія, яка забезпечує       людям право вибору. Я особисто це добре розумію, адже двічі ставала кандидатом на виборах і знаю, що таке конкуренція.

Легко бути популярним, коли за тебе все вирішують нагорі. Такою «популярністю» не варто козиряти, бо всі, і я в тому числі, прекрасно пам’ятають, як довгі роки районна влада давала по селах і по підприємствах вказівки передплачувати «Чорноморську зірку». Людей на селі просто примусили звикнути до цієї газети, адже не було альтернативи. Така, відверто кажучи, примусова популярність навряд чи є козирним аргументом у тому, що варто обирати для співпраці та передплати саме «Чорноморську зірку», як і тому, що їй сто років. Такий аргумент з боку редакції викликає лише здивування.

А от посилання редактора «ЧЗ» на те, що після реформування «газета має пріоритетне право на укладення договорів з висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування району (в тому числі й громад)», спонукає до інших припущень. Таку заяву редактора можна розцінити або як бажання використати закон на свою користь, або як банальне нерозуміння тих процесів, що відбуваються нині в державі, зокрема, в процесі децентралізації влади. Які б для таких заяв не були причини, а ми спростовуємо ці слова, пояснюючи, що статті закону про роздержавлення, на які посилалась редактор «ЧЗ», чітко обумовлюють стосунки роздержавлених ЗМІ тільки з колишніми засновниками! Утворена у 2015 році Куцурубська об’єднана територіальна громада ніколи не була ні засновником, ніспівзасновником газети «Чорноморська зірка». Крім того, наша сільська рада не є правонаступником Очаківської районної ради, яка поряд з Очаківською районною державною адміністрацією була до роздержавлення співзасновником газети. Саме тому, посилатись на цю статтю закону, газета може, звертаючись або до райради, або до РДА. Намагання вплинути на депутатів Куцурубської сільради з такими аргументами - марний клопіт, бо закони держави, в якій ми працюємо, знаємо добре і не дозволимо ними маніпулювати.

Хотілось би нагади (і не тільки колективу редакції «ЧЗ»), що Куцурубська громада є самостійною у своїх рішеннях і не має потреби конкурувати з іншими. Ми перші не тільки в районі, а в усій області зробили крок назустріч реформі з децентралізації. В той час, коли інші сумнівались, боялись, не наважувались, ми діяли рішуче і вже чотири роки самостійно йдемо вперед. Ми були першими і самотужки подолали таку кількість труднощів і перешкод, що самі можемо давати поради тим, хто лише нещодавно зробив або лише готується зробити крок до самостійності. Ми ні з ким не конкуруємо! Ми розвиваємось і будемо рухатись вперед, самостійно долаючи свої проблеми. Хто хоче нам допомогти, будемо вдячні за допомогу. Проте, маніпулювати нами не дозволимо, як не дозволимо і тиснути на депутатів, в тому числі і зі сторінок газети.

Говорячи про те, що «Чорноморська зірка» втратила свою монополію на інформаційне поле, автор статті пише, «редакція тривалий час закривала очі на те, що відбувається у громаді». Перепрошую, на що «закривала очі»? На рішення місцевої влади? На те, що ми реалізували своє право вибору? Чи газета збирається, використовуючи свої можливості, тиснути на депутатів, аби заборонити нам обирати для себе партнерів, в тому числі й інформаційних? Це, взагалі, що за постановка питання? Невже у редакції (будь-якої газети) є таке право? Навряд чи десь у законах це передбачено! Це просте зловживання своїми можливостями. Звинувачуючи нас у тому, що ми поступаємо не етично, варто було б автору статті замислитись над тим, як самій поводитись і висловлюватись етично, аби не допустити непоправних помилок, перейшовши на особисті образи. Тим більше, що редактор на сесії побачила, що рішення наше колегіальне, а не особисте голови громади. До слова, саме поведінка та тональність виступу редактора на сесії остаточно переконали депутатів у нашій правоті.

Що ж до права вибору, то тут все просто: ми, як і всі, маємо право обирати для себе якісніший продукт. І справа тут не в тому, подобається нам хтось чи ні, а в тому, що оцінювання якості ще ніхто не відміняв. Всім слід уміти бачити власні помилки й недоліки, визнаючи, що інші свою роботу вміють виконувати професійніше.     Вчитись ніколи не пізно і не соромно. Вчіться, шановні. Покращуйте свій рівень. Поки що ж ви навчились лише гарно бруднити інших.

Звинувачуючи нас в тому, що ми запроваджуємо цензуру, автор статті відверто перекручує факти, знаючи, що окремим питанням немає письмового підтвердження. Наприклад, говорячи про вибори, як про період виникнення непорозумінь між газетою і Куцурубською ОТГ, легко заявляти, що нібито редакцію примушували порушити законодавство. Брудна неправда. Ми намагались оприлюднити статтю з фактами і цифрами, а нам сказали, що таку інформацію газеті не дозволять надрукувати. Тож, хто займається цензурою, шановні? Чи така вже «Чорноморська зірка» вільна і незаангажована, якою хоче виглядати в очах своїх читачів?

На звинувачення в тому, що ми нібито займаємось цензурою, хочу зауважити, що подібна практика притаманна саме тим, хто має вплив на інформаційне наповнення «Чорноморської зірки». Саме тому вже неодноразово не друкувались публікації, надані нашою громадою. При висвітленні подій та різних ситуацій неодноразово не враховувалась і не викладалась наша точка зору, що взагалі не допустимо при існуванні альтернативних думок. Тож, м’яко кажучи, не чесно заявляти, що редакція має неупереджене ставлення до подій, що відбуваються в регіоні.

Ми втомились від відмовок та маніпуляцій. Ми втомились від постійної конкуренції за газетну площу. Ми хочемо гідно, на вільних партнерських відносинах, базувати свою інформаційну політику. Саме такою позицією ми керувались, обираючи для себе інформаційного партнера, шпальти якого для нас дійсно вільні від цензури та притискання.

Що ж до того, що газета «Очаків» перетворюється на «сімейний альбом» голови ОТГ, як висловились в статті, то раджу тим, хто дотримується такої думки, подивитись правді в очі і дійсно неупереджено поставитись до ситуації. А ще почитати закони і ознайомитись з повноваженнями, правами та обов’язками голови. Сільський голова і депутати мають чимало обов’язків, в тому числі ми виконуємо і представницькі функції. Голова в громаді одна, подобається це комусь чи ні. Тож, саме мені доводиться представляти владу, а не перетворювати, як комусь здається, газети на свої сімейні альбоми. То ви, шановні, переплутали сьогодення, з тими часами, коли вам довелось працювати.

Що ж до того, чи може газета «Чорноморська зірка» писати про нашу громаду. Безумовно! Пишіть, на те вам законодавством дане право. І тим самим законодавством передбачений порядок на отримання публічної інформації в органах влади. Звертайтесь офіційно, офіційну відповідь і отримаєте. Ми вже зрозуміли,         з ким варто спілкуватись лише письмово, аби інформацію неможливо було перекрутити. Ми працюємо виключно у правовому полі і закликаємо так само вчиняти й інших. Переконана, що жителі громади нас саме за це і для цього обирали, а значить обов’язково зрозуміють і підтримають. Такої думки дотримуються наші депутати і працівники виконавчих органів влади, які й спонукали мене до написання цього спростування, незважаючи на те, що нагальними і важливими сьогодні є чимало інших проблем.

Сільський голова Куцурубської сільської ради

об’єднаної територіальної громади І.В. Копійка

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора