A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Як захистити бджіл від пестицидів

Дата: 02.04.2020 10:00
Кількість переглядів: 651

В умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому Фото без описугосподарстві все гостріше стає проблема охорони та захисту бджіл від отруєнь. Через недотримання правил застосування пестицидів дуже часто виникають масові отруєння бджолиних родин та інших корисних комах.

Застосування пестицидів і агрохімікатів в Україні повинно здійснюватися у відповідності до Закону України « Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про бджільництво» від 22.02.2000р. № 1492 –III (зі змінами); Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (затверджені Постановою №1 Головного державного санітарного лікаря України від 03 серпня 1998 року); Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України( ДСП 382-96, затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.96р. №382); класифікації пестицидів за ступенем небезпечності ( ДСП 8.8.1.2.002-98.

На всі види робіт, пов'язаних із застосуванням пестицидів, робітники повинні допускатися по наряду і при наявності посвідчення про проведення спеціальної підготовки, допуску до робіт з пестицидами та медичної книжки встановленого зразка на право робіт із пестицидами. Медична книжка та посвідчення видається на один рік особам, що пройшли щорічний медичний огляд і навчання щодо безпечного поводження з пестицидами і агрохімікатами.

Отруєння бджіл залежить від хімічної природи речовин, способу їх проникнення в організм. Всі пестициди діляться на чотири класи небезпеки:
-1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, екологічні регламенти: захисна зона для бджіл не менше 4-5 км; обмеження льоту - 4-6 діб;

-2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;

-3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл пестициди (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;

-4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл пестициди. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації про кожне застосування ЗЗР, а саме:  оповіщати не менш чим за дві доби при використанні наземної апаратури, згідно пункту 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», оповіщати не менш, чим за три доби при використанні авіаційної техніки, згідно пункту 5.2. «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96; та не пізніше ніж за три доби при застосуванні засобів захисту рослин на медоносних рослинах .

Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки пестициди i агрохiмiкати, що пройшли державну реєстрацію i включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні.

Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускають проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через сільську та міську ради, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській або міській раді, на території якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські та міські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і під час перевезень. Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації і до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводять.
Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст.21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Держпродспоживслужба

Очаківський р-н


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора