A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Власність – це Ваша недоторкана територія, тож залишайтесь власниками правильно, розумно та безпечно!

Дата: 18.05.2020 10:46
Кількість переглядів: 721

Фото без описуРинок нерухомості України завжди характеризувався великою кількістю махінацій, підробкою документів та нечесними на руку учасниками цього ринку. Захиститись від цього можна переконавшись у наявності даних про Вашу земельну ділянку в Державному земельному кадастрі, державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, тощо.

Реєстрація земельних ділянок в Державному земельному кадастрі забезпечує гарантування захисту права власності (користування) на землю.

Згідно п.2 пп. ж ст. 132 Земельного кодексу України, одним із пунктів в угоді про перехід права власності на земельну ділянку є наявність кадастрового номера земельної ділянки.

Отже, якщо земельна ділянка не має кадастрового номера, тобто не внесена до Державного земельного кадастру, то таку ділянку неможливо: продати, подарувати, успадкувати, віддати в заставу, здійснювати поділ або об’єднати, здати в оренду тощо.

Державні акти на право власності на землю відповідно до пункту 10 статті 28 прім. 1 розділу VII “ Прикінцеві та перехідні положення ” Закону України “ Про Державний земельний кадастр ”, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до 01.01.2013 – дійсні.

Кожен власник, землекористувач земельної ділянки, із запровадженням з 2013 року автоматизованої системи Державного земельного кадастру (Національної кадастрової системи), має змогу за допомогою порталу  «Публічна кадастрова карта України» (http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta) перевірити – чи внесено його земельну ділянку до державної кадастрової системи та наскільки достовірними  є відомості про неї.

В Державному земельному кадастрі міститься інформація про сформовані та зареєстровані земельні ділянки, відомості про які внесено до нього на підставі відповідної документації із землеустрою, яка передбачена статтею 21 Закону України “Про Державний земельний кадастр”.

Згідно пункту 2 розділу VII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

У разі якщо відомості про зазначені земельні ділянки не внесені до Державного реєстру земель, їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів).

Відповідно пункту 115 Постанови Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 №1051 “Про затвердження Порядку ведення Державного земельного кадастру” необхідно виготовити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) у землевпорядній організації.

Перелік таких організацій розміщений на офіційному сайті Держгеокадастру України (https://land.gov.ua/ розділ Сертифікація / Державний реєстр сертифікованих інженерів-землевпорядників). Вартість робіт з виготовлення технічної документації із землеустрою обумовлюється договором.

Державна реєстрація земельних ділянок – це процедура закріплення прав власників землі та землекористувачів на земельні ділянки на основі документів, що підтверджують ці права. Для такої реєстрації необхідно подати відповідну заяву. Сертифікований інженер-землевпорядник може подати онлайн заяву про реєстрацію земельної ділянки через портал електронних сервісів Держгеокадастру, особливо це актуально на теперішній час – в умовах карантину.

На підтвердження державної реєстрації земельної ділянки заявнику безоплатно видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг Державного земельного кадастру про земельну ділянку містить всі відомості про неї, які внесені до Поземельної книги. Складовою частиною витягу є кадастровий план земельної ділянки.

Вартість здійснення державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастр є безкоштовною.

Інформація в витягу з ДЗК повинна відповідати діючому законодавству, особливо в частині цільового призначення, категорії земель та виду використання.

У випадку невідповідності інформації необхідно внести зміни в Державний земельний кадастр, для цього потрібно замовити формування обмінного XML файлу з актуальними відомостями про земельну ділянку.

Для внесення таких змін звертається власник/користувач земельної ділянки чи довірена особа. Робиться це через Центр надання адміністративних послуг за місцем розташування земельної ділянки. Для виправлення помилок в кадастрі необхідно надати копії правовстановлюючих документів на земельну ділянку, документів, що посвідчують особу та обмінний XML файл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора