A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Вимоги законодавства щодо провадження та застосування постійно діючих процедур заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР) операторами ринку на потужностях

Дата: 18.09.2020 13:13
Кількість переглядів: 625

Найсучаснішою попереджувальною системою, що забезпечує якість і безпекhttps://snigurivka-rda.gov.ua/engine/uploads/2020/07/%D0%A0%D0%B8%D1%81%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%BA1-607x337.pngу харчової продукції, сьогодні є система на основі принципів НАССР. Аналіз ризиків і точок критичного контролю НАССР – це застережлива система безпеки, яка використовується в харчовій промисловості як гарантія збереження продуктів. Ця система визначає систематичний підхід до аналізу обробки продуктів харчування, розпізнавання будь–яких можливих ризиків хімічного, фізичного і біологічного походження і їх контролю. Протягом останнього року вітчизняна харчова промисловість розвивається дуже динамічно. Ця тенденція безумовно є позитивною, тому що визначає формування зрілого внутрішнього ринку харчових продуктів, посилення конкуренції та зростання якості.

            Безпечність харчових продуктів пов’язана з наявністю небезпечних чинників у харчових продуктах на момент споживання (вживання споживачем). Оскільки небезпечний чинник харчового продукту може з’явитися на будь–якій ланці харчового ланцюга, адекватне керування в усьому харчовому ланцюгу є суттєво важливим.

            Головним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за усіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Програма-передумов системи НАССР охоплює такі процеси:

            Належне планування виробничих, допоміжних та побутових приміщень для уникнення перехресного забруднення.

            Вимоги до стану приміщень, обладнання, проведення ремонтних робіт, технічного обслуговування обладнання, калібрування тощо, а також заходи щодо захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

            Вимоги до планування та стану комунікацій – вентиляції, водопроводів, електро- та газопостачання, освітлення тощо.

            Безпечність води, льоду, пари, допоміжних матеріалів для переробки (обробки) харчових продуктів, предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами.

            Чистота поверхонь (процедури прибирання, миття і дезінфекції виробничих, допоміжних та побутових приміщень та інших поверхонь).

            Здоров’я та гігієна персоналу.

            Поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збір та видалення з потужності.

            Контроль за шкідниками, визначення виду, запобігання їх появі, засоби профілактики та боротьби.

            Зберігання та використання токсичних сполук і речовин.

            Специфікації (вимоги) до сировини та контроль за постачальниками.

            Зберігання та транспортування.

            Контроль за технологічними процесами.

            Маркування харчових продуктів та інформування споживачів.

Система НАССР базується на основних принципах:

            Аналіз небезпечних чинників;

            Виявлення критичних контрольних точок;

            Встановлення критичних меж;

            Встановлення процедури моніторингу;

            Розробка коригувальних дій;

            Зберігання і актуалізація документів;

            Оцінка ефективності.

Харчоблоки ЗОШ та ДНЗ

            Суб’єкт господарювання, який надає послуги з харчування в закладах освіти, охорони здоров’я  та соціального обслуговування,  має бути внесений у Державний реєстр потужностей операторів ринку (або, у разі необхідності, отримати експлуатаційний дозвіл). Оператор ринку повинен мати можливість встановити інших операторів ринку, які постачають йому харчові продукти, тобто забезпечити простежуваність.

            Виробник має максимально і самостійно розібратись у основних принципах роботи і зрозуміти, що він і тільки він несе відповідальність за санітарний стан виробництва та якість продуктів, які надає споживачам.

            НАССР в навчальних закладах, закладах охорони здоров’я – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Адміністрація закладів зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи HACCP на харчоблоках.

            Членами груп НАССР можуть бути:  заступники директорів з навчально-виховної роботи, заступники завідувачів дошкільних навчальних закладів, заступники головних лікарів, шеф-кухарі та кухарі харчоблоків, медичні сестри з дієтичного харчування.

            Важливо, щоб ця система дійсно працювала та була ефективною, а не була тільки на папері. Наявність на підприємстві діючої системи управління за безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора