A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Дорогі мої земляки!

Дата: 20.10.2020 13:47
Кількість переглядів: 1951

Минають п’ять років після того, як у 2015 році ви вдруге (після об’єднання всіх сіл - від Куцурубу до Парутиного) довірили мені почесну місію - управління нашою об’єднаною територіальною громадою. Чимало спільних кроків було пройдено нами на цьому шляху, чимало зроблено і ще багато належить зробити.  Газета Очаків - №35 від09 жовтня 2020 року

Сьогодні, через п’ять років, важко перелічити усі здобутки нашої громади, багато про що вже встигли забути, призвичаївшись до всього, що маємо.

Звітуючи як голова громади про зроблене, хочу, аби ми з вами разом пригадали той складний шлях і разом пораділи спільним здобуткам.

Ви знаєте, що моє переконання, що працювати потрібно з турботою про кожну людину, є актуальним і сьогодні. Найпріорітетнішим для мене особисто та для всієї моєї команди є життя і здоров’я людей.   Саме зі створення власного медичного закладу першої ланки ми, як і планували, розпочали спільні дії після створення керівних органів громади, до складу яких увійшли всі необхідні структури -  соціального захисту, культури, освіти, комунального обслуговування.

Створивши Комунальне некомерційне підприємство «Куцурубський ЦПМСД» Куцурубської сільської ради ОТГ, ми запросили до роботи гарних спеціалістів, яких очолила досвідчений фахівець, порядна і працьовита людина Людмила Георгіївна Цапліна. Сьогодні в її підпорядкуванні - розгалужена система медичних закладів, що створені і працюють в одинадцятьох селах громади. Це, передусім, створені робочі місця для наших земляків, які мають медичну освіту і готові допомагати нам з вами зберігати і підтримувати своє здоров’я. А для того, аби їм було легше застосовувати свої знання і навички, ми створили і продовжуємо створювати належні умови, покращуючи мате­ріально-технічне оснащення закладів медицини.

Давайте пригадаємо, що було зроблено нашими зусиллями в медичній галузі громади для Куцурубської та Парутинської амбулаторій, а також для інших медичних закладів ОТГ.

Ми здійсили сучасний ремонт в приміщенні Куцурубської амбулаторії з заміною вікон та дверей, який і сьогодні радує жителів села. Відремонтували за кошти громади дах на Парутинській амбулаторії, а сьогодні вже розпочали також і роботи з утеплення будівлі вартістю 60 тис. грн. Чимало жителів ОТГ  вже неодноразово скористались якісними стоматологічними послугами завдяки придбаному сучасному обладнанню для Куцурубської та Парутинської амбулаторій. Радіємо ми і новому автомобілю Renault  Duster, який вдалося отримати за державною програмою (законом) підтримки сільської медицини, що використовується для медичного обслуговування жителів наших сіл. Важко перелічити, скільки за п’ять років було придбано нового медичного обладнання. Це і ана­лізатори крові, і електрокардіографи, і глюкометри, і тонометри, і бактерицидні опромінювачі,   і обладнання для інгаляцій,  і холодильники для вакцин.  Закуплена і компютерна техніка, без якої  не можлива робота жодного закладу в умовах реформування медичної галузі. Проведені енергозберігаючі заходи в більшості наших мед­установ з заміною вікон, дверей, ремонтом і утепленням дахів, технічним оновленням опалення.

Зауважу, що протягом усього часу для пільгових груп населення за рахунок коштів нашого бюджету забезпечувались лікарські засоби за пільговими рецептами та вироби медпризначення.

Медицина покликана зберігати здоров’я жителів громади, а от освіта та культура - два крила,  які підносять людину над прагматичністю життєвих буднів. Тож, освіта і культура, які по наших селах тривалий час перебували у забутті, останні п’ять років відроджуються і розвиваються. А для цього також докладено чимало зусиль.

Якщо ми сьогодні можемо сміливо сказати, що багато зроблено для медицини, то про освіту і культуру можу говорити чесно, що зроблено дуже і дуже багато. Коли ми з моєю командою почали разом готувати цей звіт, виявилось - щоб перелічити все зроблене для наших закладів освіти і культури, потрібно декілька сторінок. А нагадати хотілось би і про капітальні ремонти наших шкіл, садочків та бібліотек, і про оновлення та придбання доволі вартісного обладнання і в класах, і на харчоблоках, і в господарських приміщеннях.

Нові вікна і двері, відремонтовані дахи, водопроводи і опалення, мультимедійні дошки і комп’ютерні класи, меблі і навчальний інвентар, пожежні сигналізації і камери зовнішнього спостереження,  обладнання для харчоблоків, музична апаратура і сценічні костюми, кондиціонери і електрообігрівачі, телевізори і проектори, художня література і спортивний інвентар, лазерний тир і оновлене освітлення, комфортні м’які модулі та нова постільна білизна, доступ до швидкісного інтернету і шкільні автобуси - все це дуже стислий перелік тих надбань, якими сьогодні користуються наші дітки, відвідуючи дитячі садочки, школи та заклади естетичного виховання. В цьому невеличкому переліку - багато реальних справ, реального поліпшення матеріально-технічного стану наших закладів освіти та культури, для яких вже сьогодні розроблені нові проекти і задумане нове покращення. Все це - наша спільна робота з колективом вівдповідальних працівників на чолі з начальником відділу освіти, молоді, спорту, культури та медицини Оленою Олександрівною Кельбас.

Думаючи про дітей, ми не можемо забувати і про тих, хто потребує не меншої уваги і заслуговує великої шани за прожиті роки. Саме для захисту людей похилого віку, а також кожного жителя громади при Куцурубській сільській раді створений відділ соціального захисту, захисту дітей та роботи з сім’ями, який очолює відповідальна і фахова людина - Ольга Сергіївна Власюк. На початку 2019 року був відкритий і територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг), робітники якого обслуговують наразі 46 одиноких та одинокопроживаючих осіб. Цього року в Парутиному ми відкрили також відділення стаціонарного догляду для постійного та тимчасового проживання людей похилого віку, який очолила турботлива господиня, відпо­відальний і завзятий керівник Терцентру Галина Олександрівна Жукова.

Для нас соціальне забезпечення - одна з головних функцій, яка повинна здійснюватись завжди і за будь-яких умов. При цьому дбаємо ми і про те, аби жителі наших сіл мали усі можливості для здійснення своїх так званих «документальних» потреб. Наша громада - одна з найперших на Миколаївщині створила новий, сучасний, зручний та комфортнй Центр надання адміністративних послуг.  Для цього нам довелось подолати чимало труднощів, але тепер жителі сіл ОТГ можуть отримати більше 160 адміністративних послуг, не виїжджаючи до обласного чи районного центру. Реєстрація актів цивільного стану, паспортні та нотаріальні послуги, реєстрація бізнесу та нерухомості,   земельні питання, видача документів дозвільного характеру - це далеко не весь перелік послуг,  які тепер можна отримати в нашому ЦНАПі (головний офіс с. Куцуруб та віддалені робочі місця адміністраторів ЦНАП у селах Парутине, Дмитрівка, Солончаки, Матросівка).

Продовжуємо ми активно проводити і реформування комунальної галузі. Це вдається завдяки тісній співпраці з колективом комунального підприємства «Гілея» на чолі з Віталієм Яковичем Федоровим. Заміна водоводів та оновлення вуличного освітлення по селах, вивезення сміття   та робота з абонентами - це те, що наразі допомагають вирішувати наші комунальники. На поміч  їм наша громада придбала цілий автопарк нової техніки вартістю 4,5 млн грн.

Спільними зусиллями ми покарщуємо нашу інфраструктуру. Не забуваємо і про тих, хто вже пішов з життя. Відновлена огорожа трьох сільських кладовищ (Парутине,Червоне Парутине та   Кателине) - це лише початок. Впорядковані будуть обов’язково усі місця поховань. До речі, вбиральні вже побудовані на всіх кладовищах наших сіл.

Кожен з вас розуміє, що на все це потрібні кошти і чималі, обіг яких в нашій громаді перебуває під пильним контролем досвідченого фахівця Наталії Дмитрівни Лаврик. Залучити кошти до нашого з вами бюджету - моя особиста задача і я можу сміливо говорити, що з нею я всі ці роки належно справлялась. Чого варті лише ті договори соціального партнерства, що укладені мною з ТОВ «Вітряний парк». Сьогодні мені не соромно говорити, що це особисто моя заслуга як голови громади, адже навіть районна влада не вірила, що ми зможемо за цими договорами отримувати більше мільйона гривень на рік. Та негативні  прогнози недолугих керівників району тоді не виправдались. Ми об’єднались, ми створили міцну громаду і ми доводимо й сьогодні, що здатні крокувати вперед і розвивати наші села, хоча багато хто в це не вірив і не надавав нам жодної допомоги і підтримки.

Нехай для переважної більшості моїх земляків невідомою залишиться моя постійна боротьба за долю нашої ОТГ, яку доводиться проводити всі п’ять років. Чимало нападів і перепон довелось нам подолати самостійно, без сторонньої підтримки, яка могла б допомогти не лише нашій ОТГ,   а й зберегти увесь Очаківський район без втрат.

Я щиро вдячна за вірну руку і надійне плече своїм однодумцям, а особливо - моїм заступникам і надійним помічникам - Любові Леонідівні Федоровій та Ларисі Миколаївні Горгуленко.  Це не просто порядні жінки, це працьовиті і відповідальні фахівці, на яких завжди можна розраховувати,   які мають вже потрібний нашій громаді досвід і готові ним щедро ділитись й надалі.

Я також щиро дякую за підтримку нашим сусідам - голові Кам’янської сільської ради Любові Степанівні Стояновій та депутату Очаківської районної ради Андрію Івановичу Костерчуку. В той час, коли доля всього району висіла на волосині, саме Андрій Костерчук зайняв тверду позицію щодо необхідності збереження всіх сіл нашого краю в єдиній родині. Але сили його голосу як депутата райради не було достатньо, аби до всіх чиновників і посадовців району довести головну думку - село треба берегти, людям треба допомагати. Я щиро вірю, що в майбутньому голос цієї людини набуде більшої ваги, бо земляки підтримають його прагнення працювати на благо нашої малої батьківщини в обласній раді.

Я щиро сьогодні дякую усьому депутатському корпусу нашої об’єднаної територіальної громади, всім членам виконавчого комітету, усім працівникам органів місцевого самоврядування, всім працівникам бюджетних установ, комунальникам, робітникам і керівникам сільгосппідприємств, одноосібникам. Я від душі хочу сказати спасибі кожному, хто доглядає власну садибу, прикрашаючи наші села квітами; кожному, хто з розумінням ставиться до ще існуючих по наших селах проблем.   Я дякую колективу газети «Очаків», який вже рік неупереджено і чесно висвітлює нашу роботу.

Дорогі мої, нам з вами багато ще належить зробити і сьогодні я дуже вас прошу - не залишайтесь байдужими до спільного життя громади, не проходіть стороною повз існуючі проблеми,  не бійтесь говорити вголос про те, що вас турбує. Любіть свою землю, цінуйте зроблене, навчайте доброму своїх дітей, аби і вони уміли цінувати спільне майно і поважати працю інших.

Сьогодні я всім вам офіційно повідомляю, що знову балотуюсь на посаду сільського голови.   Ви знаєте, що ніколи не почуєте від мене обіцянок про «повітряні замки» або аероплани, а також не почуєте брехні і брудних розповідей про інших людей. Я вірю, що і ви не дозволите іншим казати відверту неправду про наші з вами здобутки. Переконана, що життя і наш спільний досвід розставить все на свої місця. Знаю, що справи і результати є найкращим підтвердженням чи спростуванням будь-яких слів. Прошу вас, не забувайте, що у всіх нас є єдиний головний суддя.

Щиро бажаю кожному Божого благословення, родинного затишку і здоров’я.  Це головне, що є у кожної людини. Бережіть себе, своїх діточок і батьків.

З повагою до кожного, ваша Інна Копійка


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора