A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

До уваги операторів малих потужностей, що займаються обігом харчових продуктів

Дата: 22.10.2020 08:55
Кількість переглядів: 471

20 вересня 2016 року набув чинності розділ VII Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Відповідно до цього Закону всі оператори ринку харчових продуктів мали три роки, щоб впровадити систему керування безпекою харчових продуктів ХАССП (аналіз ризиків і контролю критичних точок).

Ця робота передбачала кілька етапів, залежно від виду діяльності та розміру підприємства. Перші два етапи стосувалися великих підприємств, але відповідно до частини другої підпункту 1 пункту 1 прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо харчових продуктів" від 22.07.2016 № 1602-VII до 20 вересня 2019 року систему ХАССП мають запровадити і на малих потужностях.

Малі потужності - потужності, які постачають харчові продукти кінцевому споживачу, мають не більше ніж десять осіб робочого персоналу, займають площу не більше ніж 400 кв.м, або потужності, які не постачають харчові продукти кінцевому споживачу та мають не більше ніж п’ять осіб робочого персоналу.

Невиконання обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (ХАССП) тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб - у розмірі від тридцяти до сімдесяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців у розмірі від трьох до п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат та зупинення роботи потужності.

Довідково:

ХАССП (англ. HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Points, аналіз ризиків і критичні точки контролю) - це система управління безпечністю харчових продуктів, яка забезпечує контроль на всіх етапах харчового ланцюжка, в будь-якій точці виробничого процесу, а також зберігання та реалізації продукції , де існує ймовірність виникнення небезпечної ситуації. У розвинених країнах оператор ринку, що приймає участь в обігу харчових продуктів розробляє власну систему ХАССП, в якій враховуються всі технологічні особливості обігу. Розроблена система може зазнавати змін, перероблятися з метою відповідності будь-яким змінам в процесах обігу харчових продуктів.

Березанське міжрайонне управління

Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора