Впровадження системи НАССР на малих потужностях
Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачено впровадження з 20 вересня 2019 року системи НАССР на малих потужностях (підприємствах, які постачають продукцію споживачу, з кількістю робочого персоналу до 10 осіб та з площею підприємства до 400 кв. м, або потужностях, які не постачають продукцію, з персоналом до 5 осіб).
У ході зустрічі було роз’яснено, що НАССР – це система ідентифікації, оцінки та аналізу небезпечних факторів, що дозволяє виявити всі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва. НАССР не є автономною програмою, її основа – це система заходів контролю, що складається з програм-передумов, які повинні бути розроблені, задокументовані, повністю впроваджені і підтримуватися належним чином. Сфера застосування програм-передумов повинна охоплювати усі потенційні загрози безпечності.
Ці вимоги є обов’язковими для виконання операторами ринку з виробництва та/або обігу харчових продуктів.
Впровадження системи НАССР – тривалий процесс, який потребує відповідального та сумлінного підходу.
Під час зустрічі спеціалістами Головного управління були доведені базові положення Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»:
вимоги до операторів ринку стосовно забезпечення простежуванності – оператори ринку повинні володіти інформацією щодо операторів ринку, які постачають їм харчові продукти, та інші об`єкти санітарних заходів за принципом «крок назад», а також щодо операторів ринку, яким вони постачають харчові продукти та інші об`єкти санітарних заходів за принципом «крок вперед»;
-інформація повинна зберігатися протягом шести місяців після закінчення кінцевої дати продажу продукту, нанесеної на маркуванні.
вимоги до обігу об`єктів санітарних заходів – основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна (згідно з наказом Міністерства транспорту України «Про затвердження Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні»), яка може оформлюватися суб`єктом господарювання без дотримання форми, за умови наявності в ній інформації про назву документа, дату і місце його складання, найменування (прізвище, ім`я та по батькові) перевізника таабо експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача; найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж, автомобіль, причіпнапівпричіп; пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія таабо експедитора;
-залежно від виду вантажу та його специфічних властивостей до основних документів додаються інші (ветеринарні, санітарні та якісні – сертифікати, свідоцтва, довідки, паспорти тощо);
-у випадку перевантаження вантажу в процесі його перевезення на інший автомобіль складається акт довільної форми, в якому вказують реквізити перевізника, який здав вантаж, і перевізника, який прийняв вантаж.
Березанське міжрайонне управління
Держпродспоживслужби