Відповідно до Закону України «Про аквакультуру» Увага!!! Вживання риби може бути небезпечним.
У кожного є потреба в білкової їжі, але багато натомість м`яса воліють наповнювати свій раціон різними сортами риби. Рибу солять, коптять, сушать, смажать, варять — загалом, роблять з нею усе, що дозволяє багата фантазія. Люди впевнені, що риба — джерело цінних мінералів і мікроелементів, проте мало хто замислюється над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями.
На які ж захворювання найчастіше хворіє риба?
1. Гельмінти
У кишечнику деяких риб живуть паразити — гельмінти, черв’яки різної форми, викликають гельмінтози у людини. На сьогодні науці відомі близько 400 видів черв’яків-паразитів.
- Харчові токсикоифекции
Різні збудники (наприклад, стафілококи, сальмонели та ін.) можуть жити в продуктах, які вживаються в їжу людиною. До таких продуктів відноситься і риба.
- Отруйні речовини
Риба часто стає джерелом харчового отруєння. Отруйної може виявитися ікра, печінка і слиз риби. Якщо людина з’їсть таку рибу, у нього починаються блювотні позиви, з’являються м’язові болі, запаморочення, слабкість. Для відновлення життєвих сил потрібна госпіталізація хворого.
Причини зараження риб
Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:
- Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд. Це помилка відповідних відомств.
- Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами, що в подальшому призведе до зараження риб в даному водоймищі.
- Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
- Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися все далі і далі.
Яких захворювань риб потрібно побоюватися людині
Ми вирішили перерахувати найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей.
- Опісторхоз
Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України.
Збудник: глисти-опісторхи.
Як протікає хвороба: людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано приготованої хворої риби. Паразити вражають шлунково-кишковий тракт людини, у хворого піднімається температура, спостерігаються головні болі, слабкість в мишах.
Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ
Як уникнути зараження: за зовнішніми ознаками хвороба розрізнити не можна. Потрібно рибу піддавати ретельній термічній обробці, не вживати в їжу сиру рибу. Крім того, знезаразити рибні продукти допоможе заморожування та засолювання. При посолі рибу треба томити в насиченому соляному розчині не менше двох тижнів, а при заморожуванні підтримувати низьку температуру (не вище 20 °С) кілька діб.
- Дифілоботріоз
Ще одне частотне гельмінтозне захворювання, що зустрічається як у м’ясоїдних риб, так і у людей.
Збудник: стрічкові плоскі черви-паразити
Як протікає хвороба: личинка хробака поселяється в кишечнику людини і збільшується в розмірах (від 2 см до декількох метрів!). Стрічковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.
Які риби хворіють: риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж і т. п.
Як уникнути зараження: не вживати в їжу погано приготовану рибу. Продукт повинен бути добре просмажений або проварений, міцний засолення і ретельна заморозка також здатні вбити паразитів в рибі.
- Клонорхоз
Ще одне гельминтозное захворювання, здатне призвести до серйозних ускладнень, якщо вчасно його не виявити і почати відповідне лікування.
Збудник: плоска китайська двуустка
Як протікає хвороба: паразит вражає печінку, підшлункову залозу. У хворого піднімається температура, він відчуває слабкість, спостерігається втрата апетиту, розлад випорожнень і безсоння. Можуть бути збільшені деякі внутрішні органи (печінка, селезінка). Також можливі висипання на шкірі.
Які риби хворіють: востробрюшка, піскар, сазан, гірчак, амурський язь та ін.
Як уникнути зараження: остерігатися вживати в їжу сиру і морожену рибу, рибу піддавати ретельній термічній обробці.
- Постодиплостомоз
Паразитарне захворювання, яке характеризується виявляємо на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб чорних плям. Ці плями — лакмусовий папірець, що показує, де саме відклали свої яйця паразити. Постодиплостомоз поширений повсюдно.
Збудник: гельмінт-сосальщик з сімейства Diplostomatidae
Як протікає хвороба: дані паразити живуть в кишечнику чапель, через послід птахів, які потрапляють у воду, відбувається зараження риб. Якщо на тілі риби мало чорних плям, її допускають до продажу, для людини вона не небезпечна. Однак, щоб виключити можливість зараження, краще не вживати рибу в сирому вигляді.
Які риби хворіють: окунь, вобла, короп, плотва, товстолобик
Як уникнути зараження: намагатися не їсти рибу, яка не піддавалася термічній обробці.
- Нанофнетоз
Риби можуть статті джерелом ще одного поширеного гельминтозного захворювання — нанофиетоза.
Збудник: сосальщик трематод
Як протікає хвороба: у людини, що з’їла хвору подібним захворюванням рибу, спостерігаються напади нудоти і блювання, рідкий стілець, сильні кольки в животі, діагностується яскраво виражена слабкість в організмі.
Які риби хворіють: кета, змееголов, османи, калуга, льонок, таймень, ротан
Як уникнути зараження: потрібно термічно обробляти сиру рибу, не порушувати правила соління і заморожування риби.
- Метагонимоз
Збудник: плоскі черви-сосальщики трематоди
Як протікає хвороба: трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишечника. У пацієнта спостерігаються сверблячі висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.
Які риби хворіють: сазан, форель, амурський лящ, верхогляд та ін.
Як уникнути зараження: насамперед, не вживати в їжу сиру рибу. Крім того, по можливості уникати потрапляння лусочок хворих риб в ротову порожнину (ця інформація особливо актуальна для рибалок-курців).
- Анизакидоз
Небезпечне паразитарне захворювання, що зустрічається в європейських і азіатських країнах.
Збудник: паразити родини Anisakidae
Як протікає хвороба: у інфікованої людини спостерігаються різкі болі в черевній порожнині, блювотна маса з кров’яними згустками, червоні висипання на шкірі, висока температура, кашель, озноб.
Які риби хворіють: хек, камбала, оселедець, тріска, мойва, скумбрія, морський окунь
Як уникнути зараження: остерігатися вживати сиру і слабо золену рибу, дотримуватися правил термічної обробки морської риби.
Профілактичні заходи
Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцний засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.
Риба — надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабкосолений рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.
Але головним правилом залишається купувати рибу потрібно, тільки ту, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
Березанське міжрайонне управління
Держпродспоживслужби