A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Відповідно до Закону України «Про аквакультуру» Увага!!! Вживання риби може бути небезпечним.

Дата: 09.11.2020 14:35
Кількість переглядів: 5019

 

У кожного є потреба в білкової їжі, але багато натомість м`яса воліють наповнювати свій раціон різними сортами риби. Рибу солять, коптять, сушать, смажать, варять — загалом, роблять з нею усе, що дозволяє багата фантазія. Люди впевнені, що риба — джерело цінних мінералів і мікроелементів, проте мало хто замислюється над тим, що риба також може стати причиною зараження людини різними захворюваннями.

На які ж захворювання найчастіше хворіє риба?

1. Гельмінти

У кишечнику деяких риб живуть паразити — гельмінти, черв’яки різної форми, викликають гельмінтози у людини. На сьогодні науці відомі близько 400 видів черв’яків-паразитів.

  1. Харчові токсикоифекции

Різні збудники (наприклад, стафілококи, сальмонели та ін.) можуть жити в продуктах, які вживаються в їжу людиною. До таких продуктів відноситься і риба.

  1. Отруйні речовини

Риба часто стає джерелом харчового отруєння. Отруйної може виявитися ікра, печінка і слиз риби. Якщо людина з’їсть таку рибу, у нього починаються блювотні позиви, з’являються м’язові болі, запаморочення, слабкість. Для відновлення життєвих сил потрібна госпіталізація хворого.

Причини зараження риб

Виділяють кілька причин зараження риб різними захворюваннями, багато з яких небезпечні для людини:

  1. Випуск у водойму мальків, які не пройшли ветеринарний огляд. Це помилка відповідних відомств.
  2. Запуск у водойму рибалками заражених живців з інших водних локацій. Любителі рибної ловлі забувають, що ці живці можуть бути інфіковані паразитами, що в подальшому призведе до зараження риб в даному водоймищі.
  3. Ловля риб птахами, які можуть упустити з дзьоба хвору рибу, спійману в одному водоймищі, пролітаючи вже над іншою водної локацією.
  4. Розлив річок навесні і восени, внаслідок чого хвороба може поширюватися все далі і далі.

Яких захворювань риб потрібно побоюватися людині

Ми вирішили перерахувати найбільш поширені хвороби риб, що представляють загрозу для здоров’я людей.

  1. Опісторхоз

Поширений вид гельмінтозу, що зустрічається по всій території України.

Збудник: глисти-опісторхи.

Як протікає хвороба: людина заражається цим захворюванням після вживання в їжу погано приготованої хворої риби. Паразити вражають шлунково-кишковий тракт людини, у хворого піднімається температура, спостерігаються головні болі, слабкість в мишах.

Які риби хворіють: плотва, язь, ялець, короп, карась, сазан, лящ

Як уникнути зараження: за зовнішніми ознаками хвороба розрізнити не можна. Потрібно рибу піддавати ретельній термічній обробці, не вживати в їжу сиру рибу. Крім того, знезаразити рибні продукти допоможе заморожування та засолювання. При посолі рибу треба томити в насиченому соляному розчині не менше двох тижнів, а при заморожуванні підтримувати низьку температуру (не вище 20 °С) кілька діб.

  1. Дифілоботріоз

Ще одне частотне гельмінтозне захворювання, що зустрічається як у м’ясоїдних риб, так і у людей.

Збудник: стрічкові плоскі черви-паразити

Як протікає хвороба: личинка хробака поселяється в кишечнику людини і збільшується в розмірах (від 2 см до декількох метрів!). Стрічковий черв’як здатний прожити в організмі інфікованої людини кілька десятків років. Заражена людина відчуває постійну слабкість, у нього сильно болить живіт, спостерігаються блювотні позиви, нудота і діарея.

Які риби хворіють: риби-хижаки — харіус, минь, щука, сига, форель, йорж і т. п.

Як уникнути зараження: не вживати в їжу погано приготовану рибу. Продукт повинен бути добре просмажений або проварений, міцний засолення і ретельна заморозка також здатні вбити паразитів в рибі.

  1. Клонорхоз

Ще одне гельминтозное захворювання, здатне призвести до серйозних ускладнень, якщо вчасно його не виявити і почати відповідне лікування.

Збудник: плоска китайська двуустка

Як протікає хвороба: паразит вражає печінку, підшлункову залозу. У хворого піднімається температура, він відчуває слабкість, спостерігається втрата апетиту, розлад випорожнень і безсоння. Можуть бути збільшені деякі внутрішні органи (печінка, селезінка). Також можливі висипання на шкірі.

Які риби хворіють: востробрюшка, піскар, сазан, гірчак, амурський язь та ін.

Як уникнути зараження: остерігатися вживати в їжу сиру і морожену рибу, рибу піддавати ретельній термічній обробці.

 

  1. Постодиплостомоз

Паразитарне захворювання, яке характеризується виявляємо на тілі, черевці, зябрах, плавниках риб чорних плям. Ці плями — лакмусовий папірець, що показує, де саме відклали свої яйця паразити. Постодиплостомоз поширений повсюдно.

Збудник: гельмінт-сосальщик з сімейства Diplostomatidae

Як протікає хвороба: дані паразити живуть в кишечнику чапель, через послід птахів, які потрапляють у воду, відбувається зараження риб. Якщо на тілі риби мало чорних плям, її допускають до продажу, для людини вона не небезпечна. Однак, щоб виключити можливість зараження, краще не вживати рибу в сирому вигляді.

Які риби хворіють: окунь, вобла, короп, плотва, товстолобик

Як уникнути зараження: намагатися не їсти рибу, яка не піддавалася термічній обробці.

  1. Нанофнетоз

Риби можуть статті джерелом ще одного поширеного гельминтозного захворювання — нанофиетоза.

Збудник: сосальщик трематод

Як протікає хвороба: у людини, що з’їла хвору подібним захворюванням рибу, спостерігаються напади нудоти і блювання, рідкий стілець, сильні кольки в животі, діагностується яскраво виражена слабкість в організмі.

Які риби хворіють: кета, змееголов, османи, калуга, льонок, таймень, ротан

Як уникнути зараження: потрібно термічно обробляти сиру рибу, не порушувати правила соління і заморожування риби.

  1. Метагонимоз

Збудник: плоскі черви-сосальщики трематоди

Як протікає хвороба: трематоди, потрапляючи в організм людини, локалізуються в області кишечника. У пацієнта спостерігаються сверблячі висипання, підвищена температура, нудота, слабкість.

Які риби хворіють: сазан, форель, амурський лящ, верхогляд та ін.

Як уникнути зараження: насамперед, не вживати в їжу сиру рибу. Крім того, по можливості уникати потрапляння лусочок хворих риб в ротову порожнину (ця інформація особливо актуальна для рибалок-курців).

  1. Анизакидоз

Небезпечне паразитарне захворювання, що зустрічається в європейських і азіатських країнах.

Збудник: паразити родини Anisakidae

Як протікає хвороба: у інфікованої людини спостерігаються різкі болі в черевній порожнині, блювотна маса з кров’яними згустками, червоні висипання на шкірі, висока температура, кашель, озноб.

Які риби хворіють: хек, камбала, оселедець, тріска, мойва, скумбрія, морський окунь

Як уникнути зараження: остерігатися вживати сиру і слабо золену рибу, дотримуватися правил термічної обробки морської риби.

Профілактичні заходи

Щоб не піддавати свій організм інтоксикації, потрібно оглядати рибу. Якщо у неї на лусці видніються різні утворення, чорні плями та ін. — не варто вживати рибу в їжу. Крім того, безпечною вважається риба, яка пройшла термічну обробку, міцний засолення або тривалу заморозку. Гаряче копчення також знезаражує рибу.

Риба — надзвичайно корисний продукт для нашого організму. Однак не варто нехтувати правилами культури харчування і їсти сиру, слабкосолений рибу. Також остерігайтеся часто вживати в їжу суші, сушімі, строганину і подібні продукти даної категорії.

Але головним правилом залишається купувати рибу потрібно, тільки ту, що реалізовується на ринку чи в магазині та має відповідні документи про проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

 

Березанське міжрайонне управління

Держпродспоживслужби


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора