A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

БУДЬ-ЯКУ ПРОБЛЕМУ ЗДОЛАЄ НАПОЛЕГЛИВІСТЬ

Дата: 25.02.2021 10:39
Кількість переглядів: 985

 

Майже шість років листування Куцурубської сільської ради з обласною владою та народними депутатами України щодо необ­хідності проведення масштабного ремонту траси Т-15-07 «Миколаїв-Парутине-Очаків» нарешті увінчались успіхом. 12 лютого Служба автомобільних доріг в Миколаївській області оголосила тендер на поточний середній  ремонт шести ділянок дороги, що з’єднує між собою сім сіл громади - Куцуруб, Іванівку, Яселку, Дмитрівку, Парутине, Прибузьке та Кателине. Крім того, це основна транспортна артерія, яка зв’язує з навколишнім світом також села Солончаки та Дніпровське, а всю громаду - з Очаковом та    обласним центром.

Втомлена тривалим листуванням, але безмежно задоволена результатом, голова громади Інна Копійка зауважує, що траса Т-15-07 «Миколаїв-Парутине-Очаків» десятки років перебувала в жахливому стані. Дрібні ремонтні роботи виконувалися не систематично, тож на загальний стан дороги та враження від неї позитивного впливу не давали. Лише останні роки ситуація хоч трохи зрушила з місця, що вселяло надію очікувати глобальних змін. Саме тому сільська рада продовжувала листування з проханням зглянутись на проблеми жителів ОТГ. Ремонт головної дороги Куцурубської громади, самій громаді суворо заборонений, адже траса Т-15-07 ще у 2012 році постановою Кабінету Міністрів  України була внесена до переліку автомобільних доріг загального користування державного значення. А це означає, що жодної гривні з сільського бюджету не можна було витрачати на її       ремонт та обслуговування. Та й навряд чи громада, яка об’єднала 12 сіл, змогла б самотужки відремонтувати хоч ділянку дороги      загальною протяжністю майже в сорок кілометрів.

Шість лотів - шість ділянок дороги, де очікується проведення ремонту в поточному році, за даними  тендерної документації обійдеться в кругленьку суму - 1 мільярд 115 мільйонів 959 тисяч 483 гривні. Очікувана вартість ремонту перших шести кілометрів - 144 мільйони 462 тисяч 346 грн; з 8 по 20 км - 229 млн 291 тис. 459 грн; з 26 по 33 км - 114 млн 794 тис. 615 грн;  з 37 по 49 км - 218 млн 319 тис. 208 грн; з 53 по 66 км - 294 млн 57 тис. 310 грн; з 70 по 76 км - 115 млн 34 тис. 545 грн.

До того ж не слід забувати, що в останні роки тричі виділялись суми на ремонт окремих ділянок: в купі - близько 200 мільйонів, за рахунок яких були відремонтовані ділянки в селі Парутиному та Дмитрівці.

«Щоразу, як наші звернення були почуті і проводився частковий ремонт траси, ми щиро раділи та дякували усім, хто був до цього   причетний, - відзначає голова    Куцурубської ОТГ Інна Копійка. - Тим більше ми вдячні всім, хто     доклав зусиль, аби відбувся довгоочікуваний масштабний ремонт   головної дороги між нашими       селами».

Голова ОТГ відзначила, що без підтримки обласної влади та народного депутата України Олександра Пасічного багаторічні благання маленької громади на півдні України навряд чи були б почуті.

«Ми розуміємо, що гроші, виділені на ремонт траси - це безпрецедентна підтримка. Це рекордні кошти серед тих, що колись виділялись на ремонт доріг на Очаківщині, в тому числі і на ремонт     траси Т-15-07, - наголошує Інна     Копійка. - Ми ще не знаємо, хто виступить підрядником і коли саме розпочнуться роботи, але сама вартість поточного ремонту дає нам право очікувати, що це буде дорога найвищої якості».

Голова ОТГ сподівається, що цьогорічний ремонт вирішить    одразу декілька проблем, зокрема - розв’яже критичну ситуацію з транспортним обслуговуванням жителів сіл. Тривалий час водії  автотранспортного підприємства Оріон-Авто відмовляються виконувати заявлені конкурсні пропозиції. Хоча з ними погоджувались, укладаючи угоду з Миколаївською ОДА на обслуговування маршруту, що дозволяє селянам діставатись до Очакова чи Миколаєва. Жителі громади неодноразово скаржились голові на неякісне транспортне обслуговування. Вона, в свою чергу, зверталась і до перевізника, і до ОДА, отримуючи щоразу відповіді про те, що найбільша проблема у виконанні угоди - це стан асфальтового покриття      траси. Тож, після ремонту, жителі сіл ОТГ можуть сподіватись на належне виконання Оріон-Авто своїх зобов’язань.

Можливість безпечно пересуватись неодмінно додасть можливостей і для самих селян. Це       стосується усіх сфер людського життя - від роботи соціальної галузі до розвитку підприємництва.

Великі надії покладають в громаді і на розвиток туристичної     галузі, яка просто не можлива без належного транспортного сполучення. Зелений туризм давно став мрією місцевої громади, яка  розташована на мальовничому  узбережжі Дніпро-Бузького лиману. Маючи на своїй території історичну пам’ятку міжнародного    значення - історико-археологічний заповідник «Ольвія», громада неодмінно розвиватиме туризм, створюючи привабливі умови для тих, хто бажає ознайомитись з красотами півдня України та відвідати гостинні зелені садиби.

Це стосується і тих, хто зазвичай подорожує на власному авто, і тих, хто віддає перевагу більш     легким і мобільним транспортним     засобам, зокрема велосипедам. Інна Копійка наголошує, що гарна асфальтова дорога неодмінно привабить до нашого регіону тих, хто відгукнеться на запрошення проїхатись одним з найцікавіших, але все ще не дуже популярним веломаршрутом «Херсон-Миколаїв- Ольвія-Очаків-Коблево-   Южний-Одеса». Куцурубська сільська рада вже підписала     меморандум на участь у розвитку цього туристичного велопроєкту з його організаторами та ідейними натхненниками.

Розмірковуючи про майбутній ремонт, не полишає Інна Копійка сподівань на те, що й інші благання громади будуть почуті, адже проблем, в тому числі і з дорожнім    господарством, по селах чимало.      А от коштів у місцевому бюджеті завжди на все не вистачає. Тож,   заручившись підтримкою депутата Миколаївської обласної ради     Євгенія Ігнатенка, голова ОТГ      покладає надії й на реалізацію власних, вже підготовлених і направлених на розгляд обласної влади, проєктів ОТГ, зокрема щодо ремонту частин вулиць Кутузова        та Дніпробузька в селі Куцуруб загальною вартістю майже в два мільйони гривень. 

Про ці свої плани поряд з іншими проблемами, що існують в      громаді і потребують підтримки обласного бюджету, Інна Копійка говорила з обласним депутатом під час його візиту до ОТГ. Тут, в Куцурубі, Євгеній Ігнатенко на минулому тижні провів для жителів ОТГ свій перший прийом громадян.

Не розпещені увагою з боку вельмишановних гостей, жителі Куцурубу та сусідніх сіл не дуже жваво відреагували на оголошення про особистий прийом обласного      народного обранця. Скористались нагодою поспілкуватись та особисто висловити прохання здебільшого працівники бюджетних установ. Їх звернення, зрозуміло, стосувались не особистих питань, а проблем закладів, які вони представляють. Депутат пообіцяв питання з усіх звернень вивчити та надати відповіді або ж допомогти їх вирішити, наголошуючи, що готовий до співпраці з усіма, хто прагне розвивати наш регіон.

В розмові з головою ОТГ Євгеній Ігнатенко зауважив, що Очаківщина є сьогодні одним з найпріоритетніших регіонів області. Саме на Очаківщині сконцентровані амбітні плани щодо розвитку туризму в рамках проєкту «Чорноморська Рив’єра». Траса    Т-15-07 «Миколаїв - Парутине - Очаків - база відпочинку Чорноморка» є невід’ємною складовою усієї туристичної інфраструктури, яка найближчим часом також зазнає суттєвої трансформації.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора