A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Як захистити бджіл від пестицидів

Дата: 28.04.2021 08:49
Кількість переглядів: 1175

 Фото без описуВ умовах широкого застосування хімічних препаратів у сільському і лісовому господарстві все гостріше стає проблема охорони та захисту бджіл від отруєнь. Через недотримання правил застосування пестицидів дуже часто виникають масові отруєння бджолиних родин та інших корисних комах.

Застосування пестицидів і агрохімікатів в Україні повинно здійснюватися у відповідності до Закону України « Про пестициди і агрохімікати», Закону України «Про бджільництво» від 22.02.2000р. № 1492 –III (зі змінами); Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» (затверджені Постановою №1 Головного державного санітарного лікаря України від 03 серпня 1998 року); Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України( ДСП 382-96, затвердженими наказом МОЗ України від 18.12.96р. №382); класифікації пестицидів за ступенем небезпечності ( ДСП 8.8.1.2.002-98.

Отруєння бджіл залежить від хімічної природи речовин, способу їх проникнення в організм. Всі пестициди діляться на чотири класи небезпеки:
           -1-й клас небезпеки - високонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель понад 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 1-2 м/с, екологічні регламенти: захисна зона для бджіл не менше 4-5 км; обмеження льоту - 4-6 діб;

           -2-й клас небезпеки - середньонебезпечні для бджіл пестициди (викликають загибель від 5 до 20% бджіл). Обробіток лише ввечері після заходу сонця, швидкості вітру до 2-3 м/с, захисна зона для бджіл не менше 3-4 км, обмеження льоту - 2-3 доби;

           -3-й клас небезпеки - малонебезпечні для бджіл пестициди (загибель від 1 до 5% бджіл). Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с захисна зона для бджіл - 2-3 км, обмеження льоту - 1-2 доби;

 -4-й клас небезпеки - практично безпечні для бджіл пестициди. Обробіток вранці або ввечері, швидкості вітру до 4-5 м/с, захисна зона для бджіл не менше 1-2 км, обмеження льоту - 6-12 годин.

Відповідно до ст. 37 Закону України «Про бджільництво», фізичні і юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані завчасно, до початку проведення обприскування, попередити пасічників через засоби масової інформації про кожне застосування ЗЗР, а саме:  оповіщати не менш чим за дві доби при використанні наземної апаратури, згідно пункту 6.1.7. Державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», оповіщати не менш, чим за три доби при використанні авіаційної техніки, згідно пункту 5.2. «Державних санітарних правил авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України» ДСП 382-96; та не пізніше ніж за три доби при застосуванні засобів захисту рослин на медоносних рослинах .

Застосовувати у сільському та лісовому господарстві, на присадибних ділянках тільки пестициди i агрохiмiкати, що пройшли державну реєстрацію i включені в Перелік препаратів, дозволених до авіаційного та наземного застосування в Україні.

Використовувати не токсичні або слаботоксичні для медоносної бджоли інсектициди. Не допускати обробку квітучих медоносів і пилконосів під час масового льоту бджіл. Обробку нектароносів проводять у період відсутності льоту бджіл у ранкові та вечірні години. Допускають проведення їх в денний час в похмуру прохолодну погоду, коли бджоли не вилітають із вулика.

Оскільки, господарства повідомляють населення про місце і час обробок пестицидами через сільську та міську ради, то власники пасіки повинні зареєструватись в сільській або міській раді, на території якої вони знаходяться і своєчасно інформувати сільські та міські ради, сусідні господарства про місця перебування своїх пасік на стаціонарі і під час перевезень. Після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.
Враховуючи токсичність всіх пестицидів для бджіл, обприскування сільськогосподарських культур, які є медоносами, потрібно проводити у фазу бутонізації і до цвітіння (в ранкові та вечірні години). Обробки інсектицидами в садах, на посівах ріпаку та інших медоносних культурах в період цвітіння не проводять.
Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність передбачену ст.21 Закону України «Про захист рослин», ст. 38 Закону України «Про бджільництво» та Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

 

Березанське управління Головного управління

Держпродспоживслужба в Миколаївській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора