A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 30.07.2021 15:53
Кількість переглядів: 2149

Гострі кишкові інфекції – велика група захворювань, що протікають з ознаками інтоксикації і ураження шлунково-кишкового тракту. Збудниками кишкових інфекцій є окремі групи бактерій (шигели, сальмонели та ін), умовно-патогенні мікроби (стафілококи, протей), віруси (ротатвіруси, ентеровіруси і т.д.), гельмінти (лямблії, амеби). Найпоширенішими кишковими інфекціями є: дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротовірусна і ентеровірусні інфекції.Фото без опису

Практично всі збудники кишкових інфекцій надзвичайно живучі. Вони здатні довго існувати в грунті, воді і навіть на різних предметах. Кишкові мікроби не бояться холоду, проте все ж вважають за краще жити там, де тепло і волого. І тому влітку, саме в цю пору року відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції. Джерелом гострих кишкових інфекцій є хвора людина, в організмі якої знаходиться збудник. Якщо хвора людина або бактеріоносій не дотримуються правил особистої гігієни і брудними руками переносять збудників на різні предмети, а здорова людина доторкуючись руками цих предметів може занести мікроби в рот. Ураження харчових продуктів здійснюється під час їх обробки немитими руками, при неправильному транспортуванні, порушенні правил зберігання. Особливо шкідливі страви, які вживаються без попередньої термічної обробки: різні салати, заливні, молочні продукти, а також страви в склад яких входить м’ясний фарш, який є ідеальним середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. Частіше на гострі кишкові інфекції хворіє дитяче населення. Пояснюється це тим, що у дітей, на відміну від дорослих, слина і шлунковий сік мають слабкі бактерицидні властивості. В організм здорової людини або дитини збудники кишкової інфекції потрапляють через рот: разом з їжею, водою або через брудні руки. Збудників кишкових інфекцій багато, але клінічно вони проявляють себе досить типово. Захворювання зазвичай починається з погіршення самопочуття, підвищення температури, з'являється нудота, діарея, болі в животі, здуття. Іноді дитина переносить захворювання легко, але при цьому інфекційний процес може мати затяжний характер і надовго залишає важкий слід. Нерідко гастрит, коліт, дуоденіт і інші хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, якими страждають дорослі, є наслідками гострих кишкових інфекцій, перенесених у дитинстві. При появі вище зазначених симптомів не рекомендуємо займатися самолікуванням, для того щоб встановити правильний діагноз і призначити правильне лікування потрібно негайно звернутися до лікаря.

Щоб уберегти себе від хвороби слід дотримуватися простих правил профілактики:

- слідкуйте за чистотою рук, часто мийте руки

- навчайте дітей правильно, ретельно мити руки з милом

- не дозволяйте дітям гратися на забруднених територіях

- споживайте безпечні харчові продукти

- правильно готуйте їжу (дотримуйтеся температурного режиму для досягнення повної готовності страви)

- їжте приготовлену їжу без зволікання

- правильно зберігайте харчові продукти

- уникайте контакту між сирими і готовими харчовими продуктами

- тримайте кухню в ідеальній чистоті

- зберігайте їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин

- використовуйте чисту воду для пиття та приготування їжі

Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості. Кожна людина повинна відчувати себе відповідальною не лише за своє здоров'я, але і за здоров'я тих, хто її оточує.

Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров'я – у ваших руках.

Відділ державного нагляду

за дотриманням санітарного

законодавства Березанського

управління Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора