A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Дивовижна майстриня Любов Паранюк

Дата: 09.11.2021 11:17
Кількість переглядів: 1869

                                            Дивовижна майстриня Любов Паранюк

     Час збігає, як пісок між пальцями. Разом з ним нерідко «збігають» і наші традиції, і давні ремесла. І лише поодинокі майстри-обереги, майстри-подвижники намагаються зберегти самобутність народних ремесел не лише шляхом їх музеювання, а живою творчістю. Серед таких – мисткиня Любов Паранюк, жителька с.Куцуруб, член Народного творчого об’єднання майстрів образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва «Прибужжя», викладач художнього відділення Куцурубської мистецької школи.

    Любов Мирославівна Паранюк — художниця, майстриня, яка відроджує унікальний таврійський розпис, пов’язаний з історією та мистецтвом мешканців півдня України.

   У березні в "Етносвітлиці" Миколаївського обласного центру народної творчості розпочала роботу перша персональна виставка майстрині таврійського розпису і соломоплетіння.

   Першим розписом Любові Паранюк був петриківський. Пізніше мисткиня почала займатись таврійським розписом та популяризувати його.

     Таврійський розпис - унікальна система декоративно-орнаментального оздоблення, яка склалась впродовж останніх століть на території Північного Причорномор’я. Завдяки невтомній праці Любові Паранюк, небайдужих до народної творчості людей, таврійський розпис вже внесено до переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини Миколаївщини. За підтримки Миколаївського центру народної творчості видано збірку «Таврійський розпис», яка увібрала в себе унікальну інформацію з історії розвитку, особливості техніки і стилю декоративного розпису, народженого на теренах нашого причорноморського краю. Наразі Миколаївським обласним центром народної творчості готуються документи на Міністерство культури з метою популяризизації таврійського розпису на проєкті ЮНЕСКО.

    Любов Мирославівна навчає дітей декоративному розпису, бере активну участь у всеукраїнських фестивалях і культурних акціях, обласних виставках, святах народної творчості, де представляє свої вироби, проводить майстер-класи з таврійського розпису для всіх охочих. І не тільки таврійського і петриківського розпису, адже професійно володіє і техніками соломоплетіння, батику й кераміки.

     Шановна Любов Мирославівна, у Всеукраїнський день працівників культури та майстрів народного мистецтва прийміть найщиріші вітання. Бажаємо Вам невичерпного оптимізму та натхнення, потужної творчої енергії, з ентузіазмом шукати і втілювати в життя свої приголомшливі ідеї, перетворювати задумане в шедеври! Нехай Ваша праця буде гідно нагороджена, а заслуги не залишатимуться непоміченими!

  Відділ освіти, молоді, спорту

та культури

Куцурубської сільської ради


Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора