A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НАГАДУЄ ПРО СЕБЕ

Дата: 17.12.2021 12:02
Кількість переглядів: 2668

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ НАГАДУЄ ПРО СЕБЕ

Африканська чума свиней - висококонтагіозна вірусна хвороба ,що характеризується лихоманкою, ціанозом шкіри і великими геморагіями у внутрішніх органах.

Для людини африканська чума свиней небезпеки не представляє. У природних умовах до неї сприятливі домашні і дикі свині різного віку. Зараження відбувається при спільному утриманні з інфікованими вірусоносіями. Чинники передачі – корма, пасовища, транспортні засоби. Використання в корм не знешкоджених столових відходів сприяє поширенню збудника. Механічними переносниками вірусу можуть бути птахи, люди і дикі тварини, гризуни, нашкірні паразити (деякі види кліщів, зоофільні мухи воші), що були у контакті з загиблими свинями. При захворюванні у тварин підвищується температура тіла до 40,5-42,0°С, відзначаються задуха, кашель, з'являються напади блювання, парези і паралічі задніх кінцівок. Спостерігаються серозні або слизово-гнійні виділення з носа і очей, іноді пронос з кров'ю. Відмічають слабкість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисканні вони не блідніють. Ефективних засобів профілактики африканської чуми свиней до теперішнього часу не розроблено, лікування заборонено. У разі появи осередку інфекції практикується тотальне знищення хворого свинопоголів'я безкровним методом, а також ліквідація усіх свиней у вогнищі і радіусі 20 км від нього. Хворі і контактуючі з хворими тваринами свині підлягають забою з наступним спалюванням трупів.

У В А Г А ! При виявленні таких ознак захворювання просимо звертатися до Очаківської районної державної лікарні ветеринарної медицини за адресою: вул. Ольвійська, 6, с. Куцуруб або за телефоном 0515430319.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора