A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

ЗВІТ СТАРОСТИ ІВАНІВСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ КУЦУРУБСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

Дата: 19.01.2022 14:30
Кількість переглядів: 1492

Порядок організації роботи старости визначається законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Положенням про старост та іншими нормативно-правовими актами.

 На території Іванівського старостинського округу за рахунок бюджетних і державних коштів здійснюють свою роботу освітні та культурні заклади, адміністрація, соціальний захист, благоустрій, надання адміністративних послуг, медицина. Співпраця з керівниками закладів надає можливість для виявлення найбільш важливих та гострих питань та проблем, їх вивчення та вирішення.

 Іванівська філія Куцурубського ЗЗСО функціонує за рахунок державної освітньої субвенції та за рахунок бюджету сільської ради.

Виконання вимог дотримання протиепідемічних заходів гострої респіраторної хвороби COVID -19, 80-100% вакцинація персоналу та вчителів в жовтій та червоній зоні, руйнування котельні внаслідок вибуху - це фактори, які вплинули на роботу школи протягом навчального року.

Поточний ремонт школи, поповнення кухонних приладів, обслуговування прилеглої території школи, обслуговування шкільного автобуса, придбання та обслуговування оргтехніки, захищені статті – це складові життєдіяльності школи. Одними з дорого вартісних робіт за рік були: заходи по демонтажу аварійного приміщення котельні (спільними зусиллями та за рахунок бюджетних та благодійних коштів ТОВ СГВП «Очаківське»). За рахунок договору соціального партнерства з вітропарком «Причорноморський» сплачені послуги геодезії, геології та виготовлення проектної документації на модульну котельню. За рахунок залишку коштів освітньої субвенції здійснені заходи по забезпеченню філії протипожежною системою. Додатково розпочаті заходи по забезпеченню обробки деревяних конструкцій ( виготовляється проектна документація).

Одним з найважливіших питань для філії є відсутність котельнІ, що унеможливлює забезпечення навчального процесу у своїй школі. Стовідсотково заклад не відповідає всім вимогах пожежної та техногенної безпеки. Змішана форма навчання, підвіз дітей до інших шкіл, майбутня оптимізація викликає занепокоєння як серед учнів так і їх батьків, вчителів та персоналу школи , просто жителів села. Тому серед населення проводиться роз’яснювальна робота.

Освітній навчальний заклад «Ромашка» працює в штатному режимі (8 одиниць персоналу, одна різновікова група – 20 діток). Фінансування 100% з бюджету сільської ради. Для роботи закладу за рахунок бюджетних та благодійних коштів були вжиті заходи по придбанню вугілля, дров, холодильників, принтеру, медикаментів, миючих і дезинфікуючих засобів, матеріали для здійснення ремонтних робіт з водопостачання (холодна і тепла вода в групі, медичному ізоляторі, вбиральні ізолятора; встановлення 4 допоміжних раковин на кухні з постійною проточною водою), матеріали для благоустрою території та прилеглої території ОНЗ, оплата праці за виконання робіт, світлодіодні лампи, захисні маски, утеплення для зовнішньої труби котельні, новорічні прикраси, кулер для води та одноразові стакани, виносна дошка для навчання, садові ножиці, приладдя на кухню (миски, ножі, дошки), утримувачі для вогнегасників. Заклад взагалі не відповідає вимогам пожежної та техногенної безпеки, вимогам НАССР та ДСанПІНу. В першу чергу є потреба в заміні даху, капітальний ремонт всього приміщення. Є необхідність в постійній роботі з батьками щодо невідвідування дітей закладу без поважних причин.

Культура

 Функціонування сільського клубу - філії здійснюється за кошти місцевого бюджету згідно штатного розпису: 0,5 ст.– завідуючий, 0,5 ст. прибиральник службових приміщень,0,5ст.- бібліотекар. Завідувач закладу та бібліотекар для роботи та комунікації забезпечені оргтехнікою та інтернетом. Згідно календарного плану при дотриманні епідемічних заходів гострої респіраторної хвороби COVID -19 на протязі року проведені свята до 8 Березня, 9 Травня, день Конституції, 30 – річчя Незалежності України, Новий рік , вшанування жертв голодомору та інші заходи. Для проведення цих заходів були залучені кошти , як з місцевого бюджету та і благодійні( ТОВ СГВП «Очаківське» -5000грн.). За кошти місцевого бюджету було замінено 5 вікон та 1 вхідні двері на загальну суму 48000грн. Санітарний стан приміщень, прилегла територія клубу-філії, дитячий майданчик, що знаходиться поряд, підтримується техпрацівником в належному стані протягом всього року Станом на 01.01.20222 року по закладу є вакантна посада – завідуючої, бібліотекаря. Проблемними питаннями по даному закладу є в першу чергу відсутність опалення приміщення, що не дозволяє належно функціонувати закладу. Потреба в заміні електропроводки всього приміщення, заміна вікон в бібліотеці, капітальний ремонт всього приміщення, в тому числі спортзалу.

Соціальний захист

Соціальних захист – одна з основних функцій сільської ради . Одними з найважливіших є допомога в оформлення субсидій, дитячих виплат, виплата пільг, обстеження матеріально-побутових умов, робота з сім’ями, що опинились в складних життєвих обставинах, робота з особами з інвалідністю, оформлення допомоги та здійснення догляду за тяжкохворою людиною, виплат при народженні.

Фінансування роботи соціального захисту здійснюється за рахунок місцевого бюджету, це оплата праці спеціаліста з соціальної роботи, , функціонування та обслуговування територіального центру соціального обслуговування в тому числі оплата праці працівника з обслуговування осіб на дому, утримання однієї особи в будинку похилого віку, матеріальне забезпечення, енергоносії, матеріальні допомоги, пільги та інше.

Щодня до сільської ради надходять звернення соціального характеру, переважна категорія - це жителі похилого віку, як і з заявами, так і просто отримання консультацій. За 2021 рік на звернення громадян з місцевого бюджету отримано: матеріальні допомоги на лікування (26 осіб - 52060грн.), виплати до дня виводу військ з Афганістану (7 осіб -5900грн.), ЧАЕС (1 особа - 600грн.), інвалідам по зору ( 1 особа ), стихійне лихо ( 8 осіб - 41380 грн.), матеріальна допомога на поховання (1особа -2500грн.), АТО (1особа-1000грн.), також до 9 Травня, до дня людей з інвалідністю(дітям), надані продуктові та солодкі набори, ювілярам- подарунки згідно програми «Турбота».

Обслуговування одиноких та одиноко проживаючих осіб на дому здійснюється працівником територіального центру. Загальна кількість осіб, що обслуговуються - 9. Переважними та найбільш затребуваними послугами, що надаються є: оплата комунальних послуг, придбання продуктів харчування, прибирання приміщень, обробіток присадибної ділянки.

В роботі з сім’ями , з дітьми ведеться співпраця з службою у справах дітей сільської ради з залучення працівників школи та дитячого садка.

Медицина

 На території старостинського округу функціонує два заклади з надання населенню медичних послуг: пункт тимчасового базування в с.Яселка та пункт здоров’я в с.Іванівка. Фінансування здійснюється за рахунок коштів сільської ради та коштів НСЗУ (оплата за декларацію пацієнта з лікарем): оплата праці, оплата енергоносіїв, пільгові рецепти. Протягом року, щовівторка, прийом пацієнтів здійснювався сімейним лікарем. При загостренні респіраторної хвороби COVID -19 (навесні та восени), заклад працював в особливому режимі, за необхідністю навіть і у вихідні дні. Кваліфікована допомога населенню надавалась, як лікарями, так і медичними сестрами. Протягом другого півріччя активно проводилась вакцинація серед населення  з отриманням сертифікатів. . Незначним, але проблемним питання роботи закладу, була періодична відсутність інтернет зв’язку,  що є важливим для видачі направлень, рецептів, заключення декларацій, тому було прийнято рішення про зміну провайдера.

Адміністративні послуги

Для жителів сіл старостинського округу на протязі 2021 року в приміщенні адмінбудинку сільської ради щодня, без обмежень, надаються адміністративні послуги: це видача довідок різного характеру (624  послуги), реєстрація місця проживання (55 послуг) та зняття з реєстрації (25 послуг) , внесення до паспорта громадянина України відомостей по перейменуванню вулиць(10 послуг), викопіюванню земельних ділянок (15 послуг), виписки з погосподарських та земельно-кадастрових книг (24 послуги), довідки про адресу об’єкту нерухомого майна (1 послуга), посвідчення довіреностей, в тому числі з обслуговуванням на дому (32 послуги), заповітів, в тому числі з обслуговуванням на дому (16 послуг), вірність справжності підпису (9 послуг) дублікатів заповіту (1 послуга), засвідчення підпису (9 послуг), скасування заповіту (1 послуга), архівні довідки (45 послуг), характеристики тощо. Надається допомога в реєстрації громадян на електронну чергу в ДМС для зміни паспорта громадянина України. Постійно надаються консультації з різних питань .

Благоустрій

До переліку основних об’єктів на території старостинського округу, на яких здійснюється благоустрій, відносяться : зупинки вздовж траси та в межах села, території 3-х кладовищ, пам’ятники, в’їзди в села, територія дитячого майданчика, прилегла територія до адміністративного будинку, сільського клубу, церкви, поштового відділення, пункту здоров’я в с.Іванівка та пункту тимчасового базування в с. Яселка, багатоквартирних будинків, нежитлової будівлі(колишній дитячий садок в с. Іванівка (Покровка), прилегла територія православних хрестів, провулки між вулицями. Одним із основних заходів з благоустрою є постійний моніторинг за зовнішнім вуличним освітленням. Загальна кількість світлоточок на території округу складає 176 шт.

Фінансування заходів з благоустрою здійснюється, як з місцевого бюджету, а саме: оплата праці працівника по благоустрою за договором ЦПХ (4 місяці), матеріалів (фарба, вапно, синька, розчинники, тощо( загальна сума 5333,00 грн.), бензин (120л.) та мастила (3л.), запчастини для ремонту бензокоси, послуги КСП «Гілея» (погрузка та вивіз сміття з кладовища в с. Іванівка ), пісок для упорядкування кладовищ (12 т.), роботи з зовнішнього освітлення (заміна лампочок 92 шт.), ремонтні роботи -7, заміна дроту (2 прольоти по вул. Шмідта) тощо, придбання лампочок (110шт.); так і благодійна допомога, а саме: здійснення обкошування узбіччя вздовж траси сіл старостинського округу ( Іванівка, Іванівка (Покровка) та Яселка) -3 рази , окремі ділянки та вулиці в с.Яселка, вивезення твердого побутового сміття від населення , бензин та мастило для викосу трави.

Протягом року оголошено та проведено місячник з благоустрою; у зв’язку зі сприятливими погодними умовами для росту шкідливих рослин, проведено 2 суботники за участю населення з викосу трави на території двох кладовищ; здійснено збір побутового сміття вздовж траси та його вивезення.

Одним з проблемних питань з благоустрою є відсутність санкціонованого сміттєзвалища, потреба в мастильно -паливних матеріалах, благоустрій парку, ремонт доріг, відсутність твердого покриття на вулиці Янтарна в с. Яселка, стан мосту між с.Іванівка та Іванівка (Покровка).

Водопостачання

На старостинському окрузі діяльність з водозабезпечення здійснють п’ять товариств : три - в с.Яселка, 1- в с.Іванівка , 1- в с.Іванівка (Покровка). Діють п’ять свердловин, що забезпечують населення водою. На протязі року товариства діють на самофінансуванні. Одними з основних статей видатків є сплата за активну електроенергію, винагорода за надання послуг з обслуговування та ремонту свердловин та мережі, оплата послуг держпродспоживслужби, надра, оплата послуг електрика (за потребою), придбання насосів, люків, дезинфікуючих засобів, виготовлення технічних паспортів ( ТОВ «Джерело», ТОВ «Струмок»), придбання мастильно – паливних матеріалів для утримання належного стану біля свердловин (викос трави) , вапна, фарби, дроту, монометру.

Основним завданням товариств є безперебійна та якісна подача води для населення. Основною проблемою з водозабезпечення - є відсутність фінансування в повному обсязі на дороговартісні роботи з виконання вимог САНПіну, заміна башт в с.Яселка (ТОВ «Трикутник», ТОВ « Криниця»), ремонт водомережі, у звязку з чим протягом року неодноразово проводилися довготривалі капітальні і поточні ремонти окремих ділянок, як нової так і старої водомережі в селах, що було проводом для нарікань зі сторони населення.

Звернення громадян

Звернення громадян фіксуються в журналі реєстрації звернень. Це письмові звернення, але найчастіше – усні. Основні питання від громадян: питання щодо подальшої роботи школи та дитячого садка, стан зовнішнього вуличного освітлення, стан доріг, сміттєзвалища; встановлення меж земельних ділянок, розташування вигрібних ям в особистих господарствах, дотримання правил проживання в багатоквартирних будинках та інші.

Висловлюю подяку депутатам, членам виконкому, жителям старостинського округу за співпрацю та розуміння.

Староста Іванівського старостинського округу

Наталія ЛІСОВСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора