A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Відбулася робоча зустріч з ініціативною групою Іванівського старостинського округу

Дата: 07.02.2022 15:31
Кількість переглядів: 1984

04 лютого 2022 року у приміщенні сільської ради відбулася робоча зустріч з ініціативною групою Іванівського старостинського округу за участю сільського голови Інни Копійки, адміністрації сільської ради. Крім того, участь в обговоренні нагальних питань взяли начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Олена Кельбас, директор опорного закладу Тетяна Пікуль, завідувач Іванівської філії Олена Паученко, депутати та староста Іванівського старостинського округу.

Питання, які були винесені на обговорення стосувались будівництва котельні Іванівської філії та перспектив функціонування закладів освіти на території округу.

Сільський голова  зауважив, що на сьогодні чимало  жителів села Іванівка вбачає  проблему діяльності закладу тільки в намірах влади закрити школу через відсутність належної кількості учнів, тобто, наповнюваності, а, також, через  великі витрати на його утримання. А тому  і вирішення проблеми вбачають тільки в тому, щоб «відстояти» школу, лише б  школа працювала, а в іншому випадку, на їх переконання, немає школи – немає села.

На даний час всім відомо, що відсутність опалення не дозволяє організувати навчально-виховний процес у 2021-2022 н.р. в приміщенні закладу в опалювальний період. Всі учні підвозяться шкільними автобусами до Дмитрівської філії та опорного закладу – Куцурубського ЗЗСО І-ІІІ ст.. У весняний період діти, за рішенням педагогічного складу та керівництва опорного закладу, зможуть відвідувати заняття в Іванівській філії.

Завдання школи, насамперед,  - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів.  Школа – це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. 

Тож, ті батьки, які турбуються  за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають їм можливість навчатися в закладах загальної середньої освіти в повному класі, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання.

А якщо говорити за поширене  твердження, що немає школи - немає села, то знову ж,  якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою, чи не допрацьовує влада. Це закономірні   процесиякі існують в усьому світі і в Україні зокрема.

Також сільський голова зауважила, що така організація навчання дітей Іванівської філії буде тривати на час будівництва котельні.

У черговий раз, Інна Василівна наголосила, що Куцурубська сільська рада зверталася із проханням допомогти у вирішенні нагальної проблеми, а саме,  облаштування модульної котельні на території Іванівської філії ім. І. Рачкова Куцурубського ЗЗСО І-ІІІ ступенів імені Т. Г. Шевченка, до Миколаївської районної ради, Миколаївської районної держадміністрації, Миколаївської обласної ради, Миколаївської обласної держадміністрації, депутата Миколаївської обласної ради Євгена Ігнатенка, Народного депутата України Олександра Пасічного. Відповідь отримали  від Миколаївської обласної держадміністрації про відсутність можливості виділення коштів з обласного бюджету на облаштування модульної котельні.

Крім того, Куцурубська сільська рада  звернулася з проханням до ТОВ Вітряний парк «Причорноморський», яке, відповідно до договору про соціальне партнерство №17/01-01/2021 від 22.01.2021 року, надало грошову допомогу у розмірі – 212 274 грн. для виготовлення робочого проекту будівництва та вироблення проектів геодезії та геології.    

На даний час  проєкт знаходиться на стадії проходження експертизи.

У бюджеті Куцурубської сільської ради на 2022 рік кошти на будівництво котельні не передбачались, через їх відсутність. Після отримання висновку експертизи, питання облаштування котельні буде винесено на розгляд постійних депутатських комісій та на розгляд сесії  Куцурубської сільської ради.

Начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Олена Кельбас повідомила, що у грудні 2021 року на сесії була представлена аналітична довідка щодо про перспективи оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти в  Куцурубській сільській раді.

На чергову сесію Куцурубської сільської ради у лютому 2022 року готується проект рішення «План трансформації мережі закладів освіти Куцурубської сільської ради на період 2021/2024 р. р.(на виконання статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту»).

Зауважила, що мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації.  Відповідно до статті 32 в редакції Закону № 1658-IX від 15.07.2021 реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

У зв’язку із вище зазначеним, до 01.09.2023 року Іванівська філія залишиться за типом «гімназією». 

Тетяна Пікуль, директор опорного закладу запропонувала наступний варіант організації навчально-виховного процесу для учнів Іванівської філії з  01.09.2022 року.  

Філія не ліквідовується, ступінь не понижується. При цьому початкова школа (2-4 класи) будуть навчатися на базі Куцурубського ЗЗСО, маючи завідувача філії, яка постійно буде перебувати разом із дітьми, контролюючи умови перебування дітей у навчальному закладі та підвіз.

Учні 5-9 класів увійдуть у склад відповідних класів Дмитрівської філії. Такий розподіл -  єдиний вихід в ситуації, яка склалася на даний час в Іванівській філії у зв’язку із відсутністю котельні.

Під час усної розмови представників батьків та громадськості з сільським головою було вказано на те, що дітям приділяється неналежна увага. Саме такий підхід дозволить здійснювати повноцінний контроль з боку адміністрації не тільки за якістю освіти, а й за організацією підвозу, харчування, тощо.

Постає питання і стосовно закриття Іванівського ЗДО «Ромашка».

При обговоренні постало питання стосовно перспектив функціонування Іванівського ЗДО «Ромашка».  Начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Олена Кельбас повідомила, що станом на 01 січня 2022 року за списком в садочку – 18 вихованців. Середня відвідуваність – 12. Шкільним автобусом здійснюється підвіз 1 дитини з с.Яселка та 7 з с.Покровка.

Було запропоновано переведення дітей до Куцурубського ЗДО «Зірочка» з нового навчального року. Головні причини:

  • Аварійний стан приміщення.
  • На об’єкт до цього часу відкрите судове провадження щодо недотримання протипожежних вимог.
  • Відсутність медичної сестри.
  • Не затверджене меню (зимове, а на разі не підготовлене до затвердження весняне). Якщо не буде затверджене меню, ми не маємо право харчувати дітей.  
  • Низька наповнюваність групи.
  • Керівник не має педагогічної освіти. (Відповідно до Наказу Мінекономіки від 28.09.2021 року  № 620-21   затверджено професійні стандарти «Керівник (директор) закладу дошкільної освіти» та «Вихователь закладу дошкільної освіти». Керівника закладу дошкільної освіти допускають до роботи за наявності:  документа про вищу освіту ступеня не нижче магістра за спеціальністю Освіта.   Керівником закладу дошкільної освіти може бути громадянин України, який   має вищу освіту, стаж педагогічної та/або науково-педагогічної роботи не менше 3 років.   Переведення на строковий трудовий договір керівника в цьому році буде відбуватись саме за цими вимогами. 

Наостанок, треба зазначити, що типовою проблемою для всіх громад України є те, що внаслідок багаторічного недофінансування шкільні приміщення знаходяться у незадовільному стані та потребують або невідкладного ремонту, або капітальної реконструкції.

Демографічний спад і міграція до міст ускладнили проблему, і вірогідно, що ця тенденція зберігатиметься і далі. Зокрема, якщо говорити про Іванівський старостинський округ, природний рух населення  у 2021 році характеризувався суттєвим перевищенням числа померлих над народженими: 6 народжених та 27     померлих.  Аналіз демографічної ситуації в  громаді на наступні 5 років свідчить, що Іванівська філія у 2022 та у 2023 роках не набиратиме 1-й клас.

 Із наведених фактів можна зробити висновок, що оптимізація шкільної мережі - є виправданим заходом. І справді, такі дії можуть призвести навіть до деякого поліпшення навчальних досягнень сільських учнів за умови, що буде забезпечено шкільні автобуси (задля збереження доступу до шкіл) та збережено найбільш компетентних учителів і матеріально-технічну базу (задля поліпшення якості навчання).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора