A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Влада громади розповіла про долю Іванівського закладу освіти

Дата: 17.02.2022 17:28
Кількість переглядів: 1670

Фото без описуУ вівторок, 15 січня, в селі Іванівка з урахуванням вимог епідеміологічної ситуації пройшли збори громадськості під головуванням сільського голови Інни Копійки та за участі помічника депутата Верховної Ради України Олександра Пасічного Ігоря Кликова. До складу делегації представників влади також увійшли керівники структурних підрозділів Куцурубської сільської ради та адміністрації Іванівського старостинського округу

Підставою для проведення зборів стала необхідність широкого висвітлення питань щодо подальшої долі Іванівського освітнього закладу, які виникли в наслідок поширення недостовірної інформації. Завдання влади вбачалось у спростуванні припущень громадськості і наданні вичерпної інформації про діяльність закладу в теперішній час та про його подальшу долю.

Непідтверджені факти зазнали розповсюдження не лише в Іванівці, а й по інших селах громади після висвітлення хвилюючої теми на сторінках газети «Чорноморська зірка», керівництво якої і автор статті не перевірили достовірність інформації в офіційних джерелах і лише сприяли поширенню чуток.

Нагадаємо, що минулого року в школі сталась надзвичайна подія - вибухнуло обладнання шкільної котельні. В результаті заклад залишився без опалення.

За висновками фахової комісії, котельня була демонтована. Куцурубська сільська рада терміново звернулась до проектної організації і замовила проект нової котельні, роботи з виготовлення якого в сумі 212,237 грн оплатило керівництво ТОВ «Вітропарк Очаківський». Така допомога селянам стала можливою завдяки договору соціального партнерства, укладеного з Товариствам за ініціативою голови громади.

Наразі проект нової котельні, за вимогам діючого законодавства, проходить експертизу в Києві.

За попередніми розрахунками проектантів, вартість зведення нової котельні (вартість будівельних робіт, придбання технологічного обладнання, його встановлення та отримання узгоджень на запуск об’єкту) коштуватиме близько чотирьох мільйонів гривень. Кошти, зрозуміло, великі. І крім місцевого бюджету край потрібне залучення коштів з інших джерел, пошуком яких Куцурубська сільська рада займається вже тривалий час. Передусім звернулись до Миколаївської обласної ради та Миколаївської ОДА. Направили відповідні звернення також і на ім’я голови Миколаївської районної ради та Миколаївської райдержадміністрації, народному депутату О. Пасічного та депутату обласної ради Є. Ігнатенку, які вже не раз підтримували Куцурубську сільську раду і сприяли надходженню бюджетних коштів для вирішення нагальних проблем інфраструктурних об’єктів громади.

На сьогоднішній день питання пошуку коштів на реалізацію проекту залишається відкритим. Але все це не завадило владі забезпечити безперервний навчальний процес як для іванівських школярів, так і для педагогів.

Весь час, з моменту вибуху на котельній, учні школи проходили навчання і в стінах рідної школи (в теплий період року), і в школах сусідніх сіл (коли температурний режим вимагав опалення навчальних приміщень). До речі, Іванівська філія (так само як і Дмитрівська) є структурним підрозділом опорного - Куцурубського ЗЗСО. Саме до цих закладів і підвозяться учні з села Іванівка. І зараз, після зимових канікул, ці дітки, як і всі інші школярі громади, повернулись до навчання за партами. Знання їм передають досвідчені й турботливі педагоги, які також тимчасово переведені до сусідніх шкільних закладів зі збереженням можливості отримувати заробітну плату.

Така ситуація в навчальному процесі триватиме до тих пір, поки котельня в школі не буде повністю відновлена і діти зможуть безперешкодно відвідувати заклад в усі пори року з дотриманням належного температурного режиму.

Жодних намірів закривати школу в Іванівці наразі влада громади не мала. Навпаки, весь цей час займається вирішенням питання відновлення котельні.

Про все це детально на зборах розповіла голова громади Інна Копійка, акцентуючи увагу на тому, що цю інформацію в повному обсязі вже надавала представникам села, які стали ініціаторами порушення «шкільної» теми, але з незрозумілих причин вони продовжили розповсюдження неперевірених чуток і серед селян, і в газетних публікаціях, і в офіційних зверненнях до обласної влади.

З’ясувати, звідки взялась неправдива інформація, так і не вдалось. Ініціатори порушення безпідставної інформації посилаються на вчителів Іванівської школи, яких начебто попередили про те, що з першого вересня 2022 року вони залишаться без роботи. Проте, ані начальник відділу освіти, ані директор школи, ані присутні на зборах педагоги ні інформацію, ні її джерела не підтвердили.

Тож, по суті, неіснуюча проблема вичерпана сама по собі: поширення чуток мають припинитись, жителі села можуть заспокоїтись - школу закривати ніхто не збирався.

Та, цими запевненнями представників влади селяни не вдоволились: їх цікавлять і строки реалізації проекту з відновлення котельні, і те, де і як скоріше знайти кошти, і ще чимало інших питань, що стосуються організації освітнього процесу у відповідності до реалізації реформаторських задумів «Нової української школи».

З планами втілення державної реформи в школах громади зібранню розповіла начальник начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Куцурубської сільської ради Олена Кельбас. З її промовою вже незабаром можна буде ознайомитись у відеоролику, приєднаному до цієї інформації. Та тема реформи шкільної освіти дуже багатогранна і послужить приводом ще для великої кількості публікацій, за появою яких можна слідкувати на офіційному сайті громади та на сторінці громади в Фейсбуці, де надалі розміщуватись інформація про життя громади та роботу місцевої влади. Це наразі єдині доступні джерела для безкоштовного поширення офіційної достовірної інформації.

Що ж до пошуку коштів для втілення планів з відновлення котельні, інформацію надав присутній на зборах помічник народного депутата Ігор Кликов. Ігор Миколайович добре обізнаний ситуацією щодо діяльності Іванівської школи, адже за дорученням народного депутата постійно тримає під контролем проблемні питання Куцурубської громади: школа в селі Іванівка, після березневих подій 2021 року, займає в їх переліку одне з ключових місць. Він зокрема наголосив, що дієву підтримку Олексія Пасічного зазнали вже декілька сіл громади, і на цьому допомога й підтримка нардепа не вичерпана. В планах ще чимало проектів, які мають реалізуватись в громаді. Пошук коштів для відновлення роботи Іванівської школи в холодну пору року стане для народного обранця та його команди пріоритетним напрямком у співпраці з Куцурубською сільської радою.

Батьки, присутні на зборах, написали листа до депутата Верховної Ради на підкріплення того звернення, що вже написане місцевою владою. А ще батьки дійшли висновку про те, що джерела для пошуку коштів існують і в самій громаді. Припускаючи, що на цьому можна зекономити гроші, присутні активісти запропонували розглянути можливість переведення учнів Іванівської школи на дистанційне навчання в холодну пору року. Цю пропозицією активісти пообіцяли обговорити з іншими батьками і у разі отримання переважної згоди оформити відповідне звернення до сільради. При цьому начальник відділу освіти Олена Кельбас наголосила на тому, що організація дистанційного навчання на такий тривалий час сама по собі унеможливлює належний рівень якості навчання.

Говорили на зборах і про долю Іванівського дошкільного закладу, який відвідують протягом навчального року в середньому 12 вихованців. Всього до садочка зараховано 20 малюків. Їх місцева влада планує перевести до Куцурубського закладу дошкільної освіти, матеріально-технічна база якого відповідає нормативним вимогам діючого законодавства. Про підстави для ухвалення відповідного рішення присутнім також розповіла Олена Кельбас, наголосивши, що таким правом наділені лише депутати сільської ради. Посадовець також відзначила, що в майбутньому, після відновлення шкільної котельні, можливим буде розгляд питання розміщення закладу дошкільної освіти в будівлі школи як окремої юридичної особи.

Формат однієї зустрічі, зрозуміло, не зміг вмістити усі питання, які хвилюють селян і які б хотіли поставити представникам влади, скориставшись нагодою особистої зустрічі. Голова Громади Інна Копійка наголосила, що всіх готова вислухати на особистому прийомі і пообіцяла, що інформування селян про результати діяльності влади і плани на майбутнє найближчим часом буде налагоджене, аби поширення недостовірної інформації не мало такі стрімкі темпи.

Хвилювання селян, хоч і безпідставні, та все ж зрозумілі, адже що може бути важливішим для турботливих батьків, ніж доля дитини. Про це знає і влада громади, щодня докладаючи зусиль до пошуку можливостей забезпечити діточок громади якісною шкільною та дошкільною освітою. Про те, що в цьому напрямку вже зроблено і що планується, читайте на офіційному сайті громади та на сторінці Куцурубської сільради у Фейсбуці.  

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора