A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

В Куцурубській громаді сприятимуть оборонній і мобілізаційній готовності. Відповідну програму прийнято.

Дата: 22.02.2022 12:49
Кількість переглядів: 835

Фото без опису    Не перший рік поспіль в Україні проводяться заходи з посилення обороноздатності держави. Однією зі складових цього багатогранного процесу є оборонна та мобілізаційна готовність місцевих громад по всій країні. 

   Першого січня 2022 року введено в дію Закон України «Про основи національного спротиву». Ключовим поняттям даного документу являється «національний спротив», який складається з територіальної оборони, руху опору та підготовки громадян України до, власне, самого національного спротиву.

  Для виконання завдань територіальної оборони сформовано новий рід військ Збройних сил України - Сили територіальної оборони.

   На службу в підрозділах тероборони запрошуються офіцери запасу, які мають досвід військової служби, а також військовозобов’язані та резервісти без досвіду військової служби, віком від 18 до 60 років. В добровольчі формування територіальних громад запрошуються жінки та чоловіки віком від 18 та старше 60 років, які мають бажання внести свій вклад в захист Вітчизни. До співпраці в цьому напрямку запрошуються насамперед учасники бойових дій, які мають бойовий досвід, та інші патріотично налаштовані громадяни України. 

    Наразі на Миколаївщині створена бригада тероборони, до складу якої входять окремі батальйони, що формуються в області. Управління бригади створено в Миколаєві. При цьому певні обов’язки щодо забезпечення належного рівня оборонної та мобілізаційної готовності покладаються на місцеві громади, що передбачає не лише затвердження і виконання певного переліку заходів, а й їх фінансування, в тому числі й з місцевих бюджетів.   

    Враховуючи особливу актуальність питання, депутати Куцурубської сільської ради під час ХІХ позачергової сесії, що відбулась у п’ятницю, 18 лютого,  затвердили комплексну Програму сприяння оборонній і мобілізаційній готовності Куцурубської сільської  ради на 2022-2026 роки.

  Програма спрямована на підвищення рівня мобілізаційної підготовки та мобілізаційної готовності установ, організацій та підприємств розташованих на території Куцурубської сільської  ради. Документом передбачаються заходи, що сприятимуть, передусім, підвищенню рівня готовності систем оповіщення, збору та відправки мобілізаційних ресурсів в особливий період, а також проведенню призову військовозобов’язаних та резервістів на навчальні і перевірочні збори та під час мобілізації. 

   Результатом спільної роботи державних, місцевих і громадських організацій вбачається зниження рівня ухилення громадян від служби в Збройних Силах України, що досягатиметься завдяки підвищенню рівня громадської свідомості та патріотизму у громадян.

   При цьому окремі депутати сільради та зокрема сільський голова Інна Копійка висловились про те, що на тлі політичної ситуації в державі важливим питанням є не тільки підвищення громадянської свідомості цивільного населення, а й покращення якості відбору кандидатів на військову службу.

   При обговоренні питання фінансування Програми за рахунок коштів сільського бюджету прозвучали думки депутатів й про те, що наразі українська армія потребує зміцнення якісними професійними кадрами, які можуть і повинні розраховувати на гарний рівень фінансового забезпечення від держави. Окремі депутати пригадали, що для цього в Україні в 2014 році у розмірі 1,5%  був запроваджений військо?вий збір, який утримується з доходів працюючих громадян і сьогодні. Цей податок в повному обсязі перераховується до державного бюджету. 

   Зважаючи на те, що бюджетом Куцурубської громади поточного року видатки на фінансування Програми не передбачались, депутати доручили фінансовому відділу Куцурубської сільської ради при внесенні змін до бюджету планувати видатки на фінансування завдань і заходів нової комплексної програми.


 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора