Куцурубська громада
o

Рада продовжила воєнний стан ще на місяць і запровадила податкові стимули для бізнесу

Дата: 15.03.2022 20:05
Кількість переглядів: 1102

Фото без описуАкциз на пальне скасовано, а ПДВ на нього зменшено із 20% до 7%.

Сьогодні Верховна Рада України провела засідання та ухвалила понад 20 законопроектів.

Зокрема, парламент продовжив строк дії воєнного стану в Україні до 25 квітня 2022 року. Передбачено, що добровольці Сил територіальної оборони ЗСУ зможуть визнаватися учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни. Очільниця партії "Слуга народу" Олена Шуляк наголосила, що лише за 10 діб з початку російського повномасштабного вторгнення до тероборони вступили понад 100 тисяч українців. Нардеп Галина Васильченко повідомила у FB, що парламент звільнив від мобілізаціі тих, хто доглядає за людьми з інвалідністю. Проголосували нардепи і за те, щоб люди, які перебувають під вартою на час слідства, могли брати участь у бойових діях проти російських окупантів. Це дозволить доукомплектувати армію та інші військові формування для протидії агресії рф, переконані нардепи. Особи, яких не тримають під вартою на час слідства і яким обраний інший запобіжний захід, отримають змогу звернутися до прокурора для призову на військову службу під час мобілізації.

Парламент ухвалив революційну податкову реформу, щоб підтримати бізнес в умовах війни. Надано можливість фізичним особам та підприємствам з оборотом до 10 млрд грн сплачувати єдиний податок з обороту в обсязі 2% за правилами, встановленими для 3 групи платників єдиного податку, тобто із звільненням від податку на прибуток, ПДВ та інших платежів. Виняток — пільга не стосується підприємств, які займаються продажем підакцизних товарів, організацією грального бізнесу, а також видобутком та реалізацією корисних копалин. "Спрощенцям" 2-3 груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників, такі суми будуть сплачені коштом держбюджету. З 1 березня і до припинення воєнного стану ФОПи 1-3 груп можуть не сплачувати ЄСВ за себе (сплата буде виключно добровільною). За порушення закону про РРО підприємців не штрафуватимуть до завершення воєнного стану. У відеозверненні прем'єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що нова податкова система запрацює цього тижня. За його словами, протягом декількох годин після набуття чинності цих законів уряд прийме всі необхідні підзаконні акти. За його словами, на період воєнного стану забороняються всі перевірки бізнесу, окрім тих, які стосуються безпеки та здоров'я громадян. Одночасно будуть скасовані вимоги щодо отримання дозволів для значної частини підприємницької діяльності.

Клієнти банків теж отримають пільги. Зокрема, Рада звільнила їх від відповідальності за прострочення оплати споживчого кредиту, а також — заборонила виселяти з іпотечного житла його мешканців. Тимчасово, на період воєнного стану, люди зможуть використовувати кошти зі своїх рахунків, на які державна виконавча служба наклала арешт. Але тільки за умови, що сума стягнення не перевищує 100 тис. грн. Юридичні особи-боржники зможуть використати арештовані рахунки на виплати працівникам — до п'яти мінімальних зарплат на місяць на одного співробітника. Також законопроект зупиняє арешти рахунків, якщо стягувачем боргу є рф чи пов'язані із нею особи.

І це не всі хороші новини. Пальне найближчим часом подешевшає. Адже акциз на бензини, важкі дистиляти та скраплении? газ скасовано, а ставка ПДВ для ввезення пального зменшена з 20% до 7%. Водночас Рада збільшила ренту на газ на період воєнного стану.

Також парламент збільшив видатки на армію на 67,6 млрд грн. Додаткове фінансування ЗСУ відбудеться за рахунок кредитних коштів, залучених державою від уряду Великобританії. Крім того, законопроект №7167 обмежує використання коштів з дорожнього фонду. Передусім їх витрачатимуть на боргові виплати держави, оборону, розвиток мережі та утримання доріг. Окрім того, депутати проголосували за законопроект, який передбачає державні гарантії на роботу та зарплату освітянам і виплату стипендій та надання гуртожитків студентам.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора