A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!

Дата: 14.06.2022 09:00
Кількість переглядів: 189


 Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем (біосферою), де одним із найважливіших компонентів є вода, від якості якої залежить стан здоров’я та санепідблагополуччя населення.

  Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання, як вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо, а також хвороби, пов’язані з хімічним забрудненням води (водно-нітратна метгемоглобінемія, флюорози, отруєння токсинами синьо-зелених водоростей тощо).

Зупинимося на одному з інфекційних захворювань:

  •  Вірусний гепатит А (ВГА)це гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Передається фекально-оральним шляхом, з забрудненою водою та продуктами харчування. Основним джерелом інфекції є хворі. Погані санітарні умови та відсутність каналізації є головними причинами розповсюдження інфекції. У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у молодих людей. Якщо симптоми з’являються, вони, як правило, зберігаються протягом восьми тижнів. Спостерігається нудота, блювання, діарея, пожовтіння шкіри, гарячка та біль у животі. Терміново зверніться за медичною допомогою, не допускаючи самолікування, адже перебіг багатьох інфекційних хвороб прихований і може призвести до тяжких наслідків!

Вірус гепатиту А відрізняється високою стійкістю до факторів навколишнього середовища та до дезінфекційних засобів. Тривалість виживання вірусу в продуктах сягає 1 року.

Запобігання шляхом: забезпечення чистою питною водою, ізоляція хворих та нагляд за випадками хвороби, знешкодження джерела інфекції.

З метою профілактики захворювань та спалахів інфекційних хвороб, що передаються водним шляхом, необхідно завжди використовувати воду тільки гарантованої якості, уникаючи вживання води з сумнівних джерел.

При використанні води з колодязів громадського користування та індивідуальних колодязів треба обов’язково проводити лабораторні дослідження та при невідповідності питної води гігієнічним нормам необхідно провести її знезараження.

Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проведення постійного лабораторного моніторингу. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок суттєво не змінюють органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Безпечна та якісна вода – важливий фактор здоров’я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, приготування їжі, рекреаційних цілей та побутових потреб.

Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора