A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

ЩО ТАКЕ АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ ( А Ч С) ТА ЯК З НЕЮ БОРОТИСЯ?

Дата: 22.06.2022 13:56
Кількість переглядів: 343

   Африканська     чума    свиней      (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне  захворювання. Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae.  Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини, чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

В умовах України лише домашні та дикі свині виду Sus scrofa можуть хворіти на АЧС. Усі інші тварини не сприйнятливі до збудника цієї хвороби. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. На даний час виділено та описано 22 генотипи вірусу АЧС, однак більшість із них ніколи не виділялась за межами Африки.

Характерною особливістю захворювання від початку епізоотії була і залишається висока летальність. І, тому, власникам свиногосподарств та фахівцям ветеринарної медицини слід чітко зрозуміти, що АЧС – це невиліковна хвороба, що призводить до загибелі свиней усіх порід і статево-вікових груп. Антибіотики, або попередня вакцинація проти інших хвороб (наприклад, КЧС), жодним чином не впливають на її фатальний перебіг.

Інкубаційний період короткий (2–12 днів) і супроводжується лихоманкою (40–42 °С) впродовж 48-ми годин перед проявом клінічних ознак (на відміну від класичної чуми свиней) та відсутністю інших симптомів в цей період. Більшість хворих тварин, у цей час, виглядають абсолютно здоровими й не відмовляються від корму (і лише незначний відсоток - проявляє неспокій або ж,навпаки,постійнолежить).

Клінічні ознаки проявляються, коли спадає температура: тварини проявляють ознаки слабкості (хитка хода, відмова від корму, ознаки спраги), збиваються в гурти, з’являються ознаки серцевої недостатності: синюшність (ціаноз) шкіри та значні крововиливи (геморагії на шкірі та у внутрішніх органах). Поросні свиноматки, як правило абортують, незалежно від терміну вагітності на 5–8 добу після зараження чи на 1-3 – лихоманки. На плодових оболонках і шкірі плодів, часто реєструють крововиливи. Загибель хворих тварин настає внаслідок серцевої недостатності (набряк легенів - внаслідок геморагічного діатезу) переважно на 7–10 добу з моменту прояву перших клінічних ознак хвороби.

Смертність при АЧС складає – майже 100 %. Загалом, епізоотіям АЧС притаманна літньо-осіння сезонність. Число спалахів у господарствах населення різко зростає у літні місяці з червня по серпень і підвищений ризик занесення захворювання на ферми зберігається до листопада і дещо зменшується після сезонного забою свиней.

Як вберегти поголів’я від АЧС?

Суттєво зменшити ризики спалахів АЧС та інших хвороб свиней в господарстві дозволить дотримання положень «Ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней»

- Щодня оглядайте тварин.

- Не купуйте корми і кормові добавки невідомого походження в невстановлених торгових місцях.

- Не згодовуйте тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней; виключте з раціонів інгредієнти тваринного походження.

- Не купуйте живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супроводжуючих документів; не завозьте/вивозьте свиней і продукцію свинарства без дозволу державної ветеринарної служби.

- Регулярно чистьте та дезінфікуйте виробничі приміщення.

- Проводьте заходи із боротьби з гризунами та комахами.

- Не допускайте відвідувати виробничі приміщення стороннім.

- Утримуйте свиней в закритих приміщеннях або надійно обгороджених, ізольованих місцях, не допускайте вільного вигулу свиней, контакту з іншими тваринами.

- Не проводьте подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної ветеринарної служби.

- Після відвідин лісу, продезінфікуйте одяг та взуття, помийте руки з милом, а краще — прийміть душ.

Якщо полюєте на диких кабанів, ні в якому разі не згодовуйте їхні рештки домашнім свиням.

 Що робити при підозрі на АЧС?

При підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до Очаківської районної  державної лікарні ветеринарної медицини.

Телефон – 3-03-19

САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора