A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
о

Вода це життя та здоров’я людей.

Дата: 28.06.2022 09:20
Кількість переглядів: 65


Вода є одним з найважливіших елементів біосфери. Без неї неможливе життя людей, тварин і рослин. Гігієнічне значення води полягає у підтримці чистоти тіла, приготування їжі й миття посуду, прання білизни, прибирання житла, громадських приміщень, видалення нечистот через каналізаційну мережу, поливу вулиць а також зелених насаджень. Вода сприяє покращенню умов проживання населення. Епідеміологічне значення води надзвичайно важливе - воно значною мірою залежить від умов водопостачання, санітарної очистки населених місць, рівня санітарної освіти населення. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я. Наявність вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, вода може бути фактором передачі таких захворювань, як вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, та інші кишкові інфекційні захворювання. А наявність в воді певних хімічних речовин може спричинити негативний вплив на здоров’я тих, хто її споживає, захворюваність населення на серцево-судинні хвороби, жовчнокам’яну та сечокам’яну хвороби, карієс зубів, тощо. Окремі хімічні речовини в воді, можуть стати причиною гострих чи хронічних отруєнь. Наприклад, наявність нітратів в питній воді, у дітей віком до трьох років, може викликати смертельне захворювання «нітратну метгемоглобінемію». Крім збалансованості хімічного складу, питна вода, щоб бути корисною для людини, має бути незабрудненою – тобто, не містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також сторонніх продуктів людської діяльності, зокрема радіоактивних і токсичних хімічних речовин.

Вода, що використовується населенням для пиття і господарсько-побутових цілей, повинна відповідати певним гігієнічним вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною». Згідно з вимогами доброякісна питна вода повинна:   

  •  Бути безпечною в епідемічному відношенні. Вона не повинна містити патогенних мікробів, вірусів та інших біологічних включень, небезпечних для здоров'я споживачів.
  •  Бути нешкідливою за хімічним складом (хімічні речовини не повинні завдавати шкоди споживачеві або обмежувати використання води в побуті).
  •  Мати добрі органолептичні властивості (бути прозорою, без кольору, не мати будь-якого присмаку або запаху).
  •  Бути безпечною в радіаційному відношенні.

Однією із найбільш вагомих та поширених причин забруднення води у колодязях та свердловинах є недотримання їх власниками вимог законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме:
– недотримання зон санітарної охорони джерела водопостачання (відсутність І поясу – зони суворого режиму, в межах ІІ поясу зони санітарної охорони свердловини або в радіусі 50 метрів від колодязів розташовують вигреби, дворові вбиральні, купи гною, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню аміаком та нітратами);
– в сільських населених пунктах, часто не забезпечений захист джерел водопостачання від доступу домашніх тварин та птиці (з фекаліями яких, у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми, гельмінти та інші паразитарні збудники);
– на сільськогосподарських угіддях, що розміщені впритул до джерел водопостачання, без урахування І поясу ЗСО, можуть бути застосовані пестициди та агрохімікати, на присадибних ділянках характерно неконтрольоване їх використання;
– близькість розташування свердловин чи колодязів до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства).

Вимоги до якості питної води викладені в ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини.

Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.  

Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Колодязі загального користування обов'язково мають бути паспортизовані.

 

Бережіть себе і своє здоров’я!

Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора