A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Токсикоінфекції. Отруєння сальмонелами. Профілактика харчових отруєнь.

Дата: 17.08.2022 13:32
Кількість переглядів: 925

Під час дії воєнного стану в Україні вимушено збільшився переїзд  населення по території України та в інші країни. Умови пересування населення, а саме довге очікування на вокзалах, пунктах пропуску, в сховищах, тривале перебування у транспорті, де відсутні умови для зберігання продуктів та миття рук, можуть бути причинами виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.  Харчові отруєння мікробного походження поділяються на дві групи: токсикоінфекції та бактеріальні токсикози.Фото без опису

   Бактеріальні токсикози   це отруєння, викликані отрутою, яку мікроби виділили в харчовому продукті (до них належать ботулізм та стафілококові токсикози).

   Токсикоінфекції –  це отруєння, викликані мікробами, які розмножилися  на продукті. До харчових токсикоінфекцій належать отруєння, викликані бактеріями з групи сальмонел, кишечної палички, палички протея та іншими. Кишкові інфекції проявляються раптово.

      Серед їх симптомів - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла.

    Отруєння сальмонелами найчастіше виникає під час вживання зараженого м’яса, яєць та продуктів їх переробки. Джерелом розповсюдження сальмонел може бути велика рогата худоба, свині, коні, домашні птахи та різні гризуни. Небезпечними для людей є тварини-бактеріоносії.

     М’ясо може забруднюватися сальмонелами як за життя тварин, так і після їх забою. У хворих тварин можливе проникнення мікробів із кишечника у ткани­ни. Молоко може інфікуватися ще у вимені тварини. Але зараження цих про­дуктів можливе і через дотик рук, одяг працівників, які безпосередньо стика­ються з цими тваринами, через інвентар.  М’ясо може забруднюватися у про­цесі забою, через контакт з тушами інфікованих тварин, через мух, гризунів. Яйця (особливо водоплавної птиці) також можуть бути інфіковані цим мікро­бом, їх можна використовувати лише для приготування продуктів, які підда­ються високій термічній обробці. До продажу вони не допускаються. Риба, виловлена із забруднених водойм, також нерідко може бути забрудненою саль­монелами. Сприятливим середовищем для розвитку цих мікробів є паштети, м’ясні або рибні фарші, ліверні та кров’яні ковбаси.   Правильна термічна обробка продуктів може  захистити їх   від сальмонел, ці мікроор­ганізми стійкі до висушування, тому довго можуть залишатися на предметах вжитку. Щоб запобігти поширенню сальмонельозу, слід чітко дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог під час приготування їжі,  температур­ного режиму при зберіганні продуктів (особливо швидкопсувних); забезпечувати своєчасне проходження працівниками сфери харчування медичних оглядів на сальмонелоносійність.     

      При прийманні м’яса слід пере­віряти наявність позначки придатності, яка б свідчила про проходження ветеринарно-санітар­ного контролю.

       Під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу. Яйця водоплавної птиці можна використовувати лише в хлібопекарській промисловості. Курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко – кип’ятити, простоквашу-самоквас використовувати лише для тіста, непастеризований сир – для страв, які піддаються тепловій обробці. Холодні страви слід оберігати від забруднення руками під час приготування, заправлені салати та вінегрети зберігати не більше однієї години. Всю готову їжу потрібно зберігати при температурі 2 – 6°С і не більше визначених термінів, а в гарячому вигляді – не нижче 65°С. їжу, яка довго зберігалася, необхідно піддавати повторній тепловій обробці.

 

Профілактика харчових отруєнь:

• не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з вичерпаними термінами споживання. Зберігати продукти харчування треба тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін.

• не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.

• утримайтесь від вживання незнайомих грибів, ягід, трав та інших рослин. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж) виключайте контакт продуктів з ґрунтом та піском.

• приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку. Зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

• намагайтеся не готувати багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо), в незабезпечених умовах. При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом.

• також звертайте увагу на воду: не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).

• для пиття і приготування їжі використовуйте воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.

• перед приготуванням їжі та перед її вживанням не забувайте мити руки з милом і обов'язково мийте руки після відвідування туалетів.

 

Дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння. Бережіть здоров’я. Не займайтеся самолікуванням.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора