A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Обережно – отруєння сурогатним алкоголем

Дата: 29.08.2022 10:10
Кількість переглядів: 228

Багато хто вважає, що прийом алкоголю – це спосіб зняти психоемоційне напруження, розслабитися і підняти настрій. Мало хто замислюється про те, що навіть невелика доза алкоголю може стати дуже підступною і жорстокою отрутою для людського організму.  

      Алкогольні сурогати – це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відносяться: побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивачі скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та ін.

Серед сурогатів є ті, що містять етиловий спирт і небезпечні лише за домішок і добавок, а є інші, які містять метиловий спирт. Останні розкладаються в організмі з виділенням токсичних речовин, що призводять до сильного отруєння. У складі алкогольних сурогатів — високотоксичні технічні спирти. Технічні спирти розщеплюються набагато довше етанолу, продовжуючи циркулювати з кров'ю і отруюючи органи. Так, аміловий спирт утримується в організмі до 50 годин. За цей час він порушує функціональність серцевого м'яза, що загрожує летальним результатом. Крім того, у них може бути присутнім етанол. Хоча це і питний спирт, але в комбінації з технічними він теж стає вкрай небезпечною отрутою для людини. У групу з вмістом етанолу входять бутиловий спирт, деревні спирти, денатурат, одеколони, політура, морилка

 Сурогати значно токсичніші за алкоголь. Так, у деревних спиртах міститься метанол, в денатураті - альдегід, в політури представлена ціла комбінація з різних токсичних спиртів. У морилці присутні хімічні барвники, які, потрапляючи в організм, викликають посиніння шкіри і слизових оболонок.

Алкогольні сурогати небезпечні тим, що вже невелика кількість цих рідин при попаданні в організм провокують летальний результат. Їх токсичні дози для розвитку гострого отруєння розрізняються в залежності від складу: метанол — 7-8 мл.; етиленгліколь — 50 мл; політура — 50 мл; ацетон — 30 мл; ізопропанол - 0,5 - 2 мл/кг; клей БФ — 20-50 мл; дихлоретан — 5 мл.

 Отруєння метиловим спиртом:

Метиловий спирт міститься в рідині для очищення скла автомобіля і розчинниках. В організмі метиловий спирт окислюється до формальдегіду і мурашиної кислоти, які і здійснюють головну токсичну дію. Симптоми отруєння виникають через 12-24 год після вживання. Симптоми: головний біль, нудота, сильна блювота, болі в животі, запаморочення, нездужання, порушення зору (мушки, туман перед очима, двоїння в очах, сліпота). При отруєнні метиловим спиртом дуже часто уражається сітківка ока і зоровий нерв, що в багатьох випадках призводить до сліпоти. У важких випадках смерть виникає від паралічу дихання і порушення серцево-судинної діяльності.

Окрема категорія алкогольних сурогатів – це підроблені алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, приготована з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Такий напій не тільки не принесе задоволення від вживання, але може викликати сильне отруєння. Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима з’являються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і з’являється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні.  Людина втрачає свідомість, у неї знижується температура тіла, Можливо мимовільне сечовипускання і дефекація, рясна блювота. В такому стані порушується діяльність серцево-судинної і дихальної систем. У постраждалих частішає пульс стає ниткоподібним (погано прощупується), дихання стає шумним. Можливо рясне відділення слини і слизу, іноді у вигляді піни. Якщо не припинити вживання алкоголю, то ознаки отруєння збільшуються, і може наступити алкогольна кома. Алкогольна кома може бути різного ступеня тяжкості, тому потерпілому потрібна медична допомога і екстрена госпіталізація.

Громадяни за жодних обставин не купуйте і не вживайте алкоголю невідомого походження. Така “продукція” може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведуть до смерті.

 Відмінності метилового і етилового спирту зводяться до їх загальновідомих назв. Метиловий спирт іменується технічним, етиловий – харчовим або медичним. Якщо мова йде про спиртні напої, метанол є небезпечною підробкою, пити його категорично забороняється, навіть у розведеному вигляді. Тільки купуючи алкогольну продукцію в магазинах, які мають ліцензію на продаж таких товарів, можна бути впевненим в якості та безпеці покупки.

Щоб захистити себе від купівлі підробленої алкогольної продукції, споживачам необхідно звертати увагу на такі ключові аспекти, як марка акцизного податку, закупорка, етикетка та тара, в яку розлито алкоголь. Акцизні марки повинні бути наклеєні виробниками алкогольних напоїв на кожну пляшку так, щоб вони розривалися під час відкривання товару. Колір акцизної марки повинен відповідати виду напою. На марки наносяться реквізити, що відображають індекс регіону України, який відповідає місцезнаходженню виробника. Етикетка та контретикетка повинні міцно триматися на пляшці.

Під етикеткою на пляшці не повинно бути повітряних утворень і складок. Усі написи мають бути чіткими, містити повну та достовірну інформацію. «Легальна» етикетка зроблена  на якісному папері, у відмінному поліграфічному виконанні та має поперечні клейові лінії з внутрішнього боку. На підроблену продукцію часто наклеюють тьмяні етикетки з розмитими написами. Оригінальні етикетки наклеюються на заводі автоматично, тому вони повинні бути рівні, без перекосів, розривів та слідів клею. Якщо розташування клею нерівномірне і на склі помітні його сліди, ці етикетки клеїлися не у заводських умовах.

На маркуванні обов’язково повинен бути зазначений завод-виробник і його реквізити. На лицьовій стороні завжди є дата розливу, назва та адреса фірми виробника, номер ліцензії, знак сертифікації. Дані про дату, час і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводом-виробником на кожну пляшку. Ці написи повинні бути чіткими та легко зчитуватися. Етикетки на алкогольних напоях, які реалізуються на підприємствах громадського харчування, повинні бути марковані штампом (печаткою) цього підприємства.

Для визначення, чи відповідає закорковування пляшок заводському виготовленню, потрібно візуально оглянути закупорку та визначити наявність загальних ознак, які допоможуть визначити заводським чи кустарним способом відбувалося закорковування алкогольної продукції, при спробі розкорковування пляшки шляхом обертання пробки проти годинникової  стрілки, перфорація не порушується, при цьому пробка прокручується навколо вінчика по колу і в результаті повністю знімається.

 

З метою збереження життя, запобігання шкоди здоров’ю та ведення здорового способу життя, не вживайте алкоголь невідомого походження, сурогатні алкогольні напої, напої виготовлені або придбані у невідомих осіб, через посередників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора