A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Трудові гарантії та пільги військовослужбовців.

Дата: 21.10.2022 10:41
Кількість переглядів: 322

Відповідно до чинного законодавства військовослужбовці — це громадяни України, які проходять військову службу у складі Збройних Сил України та інших військових формувань, а їх робота має особливий характер, що в першу чергу пов’язана з обороною країни, її незалежності та територіальної цілісності.      Фото без опису

Військова служба – це державна служба особливого характеру, що пов’язана із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності.

Основні трудові гарантій військовослужбовців:

  1. Право на захист від незаконного звільнення.
  2. Матеріальна допомога у разі звільнення, та одноразова грошова допомога в разі звільнення у визначених випадках.
  3. Право на службовий час нормальної тривалості та час на відпочинок.
  4. Право на отримання грошового забезпечення, що включає в себе:
  • посадовий оклад, оклад за військовим званням;
  • щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія);
  • одноразові додаткові види грошового забезпечення;
  • інші виплати які не мають постійного характеру.
  1. Право на продовольче забезпечення, речове забезпечення або грошову компенсацію за неотримане речове майно, підйомні допомоги, добові.
  2. Відпустка з оплатою вартості проїзду до місця відпустки і назад.

Під час воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу на проїзд до місця проведення відпустки на назад, але не більше двох діб в один кінець.

  1. Право на охорону праці:
  • -охорону здоров’я та медичну допомогу;
  • -безоплатну для учасників бойових дій психологічну, медико-психологічну реабілітацію, грошову допомогу на оздоровлення;
  • -одноразову грошову допомогу в разі інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності.

У зв’язку з хворобою військовослужбовцю надається відпустка для лікування із збереженням грошового та матеріального забезпечення на підставі висновку військово-лікарської комісії. Тривалість такої відпустки залежить від характеру захворювання.

  1. Право на навчання та підвищення кваліфікації.
  2. Право на пільги щодо проїзду.
  3. Право на подальше пільгове пенсійне забезпечення.
  4. Право на захист.

Учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на допомогу в складанні процесуальних документів (позовних заяв) та представництво їхніх інтересів у суді.

Додаткові трудові гарантій військовослужбовців:

  • переважне право на залишення на роботі в разі скорочення на підприємстві;
  • право на щорічну відпустку повної тривалості до закінчення 6 місяців у перший рік роботи на підприємстві – у тому числі для осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • працівників, які мають путівку для санаторно-курортного лікування можливість використовувати чергову щорічну відпустку у зручний час – для осіб з інвалідністю, дружин (чоловіків) військовослужбовців, ветеранів війни;
  • 14 календарних днів на рік додаткової відпустки, зі збереженням заробітної плати;
  • додаткові гарантії щодо працевлаштування осіб до 35 років, які влаштовуються на роботу вперше.

На військовослужбовців, які отримали поранення, потрапили в полон або визнані безвісно відсутніми до моменту звільнення їх з військової служби, повернення з полону, появи після визнання безвісно відсутніми або до дня оголошення судом їх померлими поширюються трудові гарантії.

Відповідно до Закону України від 01 липня 2022 року № 2352-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин”, внесено зміни до частини третьої статті 119 Кодексів Закону про працю України, відповідно до яких було скасовано вимогу до роботодавців щодо збереження середнього заробітку мобілізованим працівникам, які були увільненні від основної роботи та вступили на військову службу.

Нагадуємо, що отримати правову допомогу можна дистанційно:

* скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

* у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

* у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

* правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua.

Якщо ви потребуєте додаткових роз’яснень пам’ятайте про те, що ви завжди можете звернутися на гарячу лінію системи безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора