A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Притидія домашньому насильству: терминовий забороненний припис, обмежувальний припис!

Дата: 07.12.2022 09:00
Кількість переглядів: 540

Щорічно з 25 листопада по 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія «16 днів проти насильства» з метою привернення уваги суспільства до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.

          Домашнє насильство – діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

          Домашнє насильство – це комплексне явище, яке може мати свій прояв не тільки в нанесенні тілесних ушкоджень, а й в образах, погрозах, обмеженні в засобах до існування та доступу до житла або майна, примусу до статевого контакту. Отож, воно може бути фізичним, психологічним, економічним чи сексуальним. А постраждалими від цього явища можуть стати не лише чоловік чи дружина, але й діти, батьки або інші родичі, які перебувають чи колись перебували у родинних відносинах.

  • Фізичне насильство
  • Стусани, побої, заподіяння інших тілесних ушкоджень, незаконне позбавлення волі; залишення в небезпеці, ненадання допомоги людині, яка перебуває в небезпечному для життя стані тощо.
  • Психологічне насильство
  • Образи, погрози, приниження, переслідування, залякування, заборона бачитися, спілкуватися із рідними чи близькими людьми.
  • Економічне насильство
  • Позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними; залишення без догляду або піклування; перешкоджання в отриманні лікування чи реабілітації; заборона працювати (навчатися) або примушування до праці тощо.
  • Сексуальне насильство
  • Примус до статевого контакту, в тому числі з іншою особою; вчинення дій сексуального характеру у присутності дитини або стосовно дитини незалежно від її згоди; примус до небажаних форм статевих контактів тощо.

          Яка відповідальність передбачена за вчинення домашнього насильства

В залежності від виду, тяжкості наслідків, та систематичності домашнього насилля, особу-кривдника можуть притягнути до відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, або до кримінальної відповідальності за скоєння злочину.

         Стаття 173-2  Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає, що вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, тобто умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень, погрози, образи чи переслідування, позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна або коштів, на які потерпілий має передбачене законом право, тощо), внаслідок чого могла бути чи була завдана шкода фізичному або психічному здоров’ю потерпілого, а так само невиконання термінового заборонного припису особою, стосовно якої він винесений, або неповідомлення уповноваженим підрозділам органів Національної поліції України про місце свого тимчасового перебування в разі винесення такого припису, тягнуть за собою накладення штрафу від 170 грн. до 340 грн. або громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин, або адміністративний арешт на строк до десяти діб.

Кримінальна відповідальність за вчинення домашнього насилля передбачена

         Статтею126-1 Кримінального кодексу України, відповідно до якої домашнє насильство, тобто умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо подружжя чи колишнього подружжя або іншої особи, з якою винний перебуває (перебував) у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи, карається громадськими роботами на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

        Терміновий заборонний припис та обмежувальний припис, як дієві інструменти допомоги постраждалій особі

Працівники поліції уповноважені вживати заходи щодо притягнення особи до відповідальності шляхом складання та направлення до суду протоколу про адміністративне правопорушення, відкриття кримінального провадження відносно особи, або ж, шляхом винесення термінового заборонного припису, якщо в такому наявна потреба.

Терміновий заборонний припис виноситься кривднику уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення.

Терминовий заборонений  припис виноситься строком до 10 діб, та може містити такі заходи:

  • зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи,
  • заборону на вхід та перебування в місці проживання (перебування) постраждалої особи,
  • заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою.

У випадку якщо терміновий заборонний припис та притягнення особи-кривдника до відповідальності не допомогли, для забезпечення безпеки постраждалої особи на більш довготривалий час застосовується обмежувальний припис стосовно кривдника.

        Обмежувальний припис стосовно кривдника – встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Обмежувальний припис виноситься на сторк від одного до шести місяців порівняно з терміновим заборонним приписом, Видається  за рішенням суду на підставі оцінки ризиків.

       Суд розглядає справу про видачу обмежувального припису не пізніше 72 годин після надходження заяви про видачу обмежувального припису до суду.

Терміновий заборонний припис та обмежувальний припис не є способом притягнення до відповідальності, і не звільняють від адміністративної чи кримінальної відповідальності, а є лише заходами, спрямованими на протидії домашньому насильству, як реагування на факт вчинення домашнього насильства та спрямовані на негайне припинення домашнього насильства, усунення небезпеки для життя і здоров’я постраждалих осіб та недопущення продовження чи повторного вчинення такого насильства.

       Потерпілі можуть звертатися до правоохоронних органів, медичних закладів, органів опіки та піклування, громадських організацій, на Національну гарячу лінію з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером 0 800 500 335.

       Відповідно  до ч. 1 ст. 14 Закону «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг, а саме: здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру.

Нагадуємо, що отримати правову допомогу можна дистанційно:

* скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право», перейшовши за посиланням https://bit.ly/3iorbkE;

* у месенджерах Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html та Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html;

* у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/;

* правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі правових консультацій WikiLegalAid, що розміщена за адресою wiki.legalaid.gov.ua.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора