A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу

Дата: 13.12.2022 14:15
Кількість переглядів: 393

Особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, мають право на всі види правових послуг, передбачені ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» - захист від обвинувачення, представництво інтересів у суді та інших державних органах, складання документів процесуального характеру.   

Серед найпоширеніших питань, з якими зверталася дана категорія осіб – оскарження дій органів Пенсійного фонду України щодо ненарахування та невиплати пенсії як особі, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи; оскарження рішення органу місцевого самоврядування щодо відмови у наданні соціальних послуг; оскарження дій державного виконавця в судовому порядку, а також питань розірвання шлюбу, стягнення аліментів, позбавлення батьківських прав, встановлення факту родинних відносин тощо.

 

Разом зі зверненням про надання безоплатної вторинної правової допомоги людина з інвалідністю або її законний представник подають:

📄 паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків;   

 📄 пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідку медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;

📄 довідку про розмір пенсії або довідку про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Перелік документів не є вичерпним. Людина, яка бажає отримати безоплатну вторинну правову допомогу, може подати будь-який інший документ, який підтверджує її належність до суб’єкта права на БВПД.

 

️ У разі потреби працівники системи надання БПД можуть надавати адресну безоплатну правову допомогу. Залишити запит на отримання адресної правової допомоги можна за номером 0 800 213 103 або зателефонувати до бюро правової допомоги. Послуга адресної правової допомоги доступна у всіх регіонах, підконтрольних Уряду.

 

Довідково. 

Усі громадяни можуть безоплатно отримати ПЕРВИННУ правову допомогу. Це надання правової інформації, консультацій та роз’яснень з правових питань, складання правових документів (звернень, заяв, запитів тощо), крім процесуальних. 

🔸 Як отримати:

Зателефонувати за номером 0 800 213 103 (дзвінки в межах України безкоштовні).

Номер для дзвінків з-за кордону: +38 (044) 363 10 41 (вартість дзвінка з-за кордону за тарифами вашого оператора зв’язку).

Через телеграм-бот «Безоплатна правова допомога (консультації)».

 

Право на ВТОРИННУ правову допомогу мають окремі категорії осіб, визначені ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Це захист, здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру

🔸 Як отримати:

Звернутися до бюро правової допомоги за місцем фактичного проживання незалежно від реєстрації місця проживання чи перебування.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора