A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

До уваги страхувальників - роботодавців, фізичних осіб-підприємців та застрахованих осіб!

Дата: 27.01.2023 09:30
Кількість переглядів: 951

01 січня 2023 року набрала чинності оновлена редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», яким передбачено, що саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.   

Що зміниться для роботодавців та застрахованих осіб?

Починаючи з 01 січня 2023 року, всі заяви-розрахунки (форма заяви-розрахунку не змінилась) на фінансування виплат застрахованим особам допомоги по тимчасовій втраті працездатності, по вагітності та пологах, на поховання страхувальниками надаються до Пенсійного Фонду України. Територіальний орган Пенсійного фонду здійснює фінансування страхувальників протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку (до 01 січня 2023 року цей термін складав 10 днів).

Страхувальники-роботодавці та фізичні особи-підприємці мають можливість подати заяву-розрахунок через особистий кабінет страхувальника  на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (по електронним листкам непрацездатності) або на паперових носіях (по паперовим листкам непрацездатності та для отримання допомоги на поховання застрахованої особи  або члена сім’ї, який перебував на утриманні застрахованої особи) через сервісні центри ПФУ.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) страхової виплати приймається страхувальником або уповноваженими ним особами, до 1 січня 2023 року рішення приймалося комісією (уповноваженим) із соціального страхування. Підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах є сформований на основі медичного

висновку про тимчасову непрацездатність електронний листок непрацездатності або виданий в установленому порядку паперовий листок непрацездатності. Документи для призначення застрахованій особі допомоги по тимчасовій непрацездатності розглядаються роботодавцем не пізніше десяти робочих днів з дня їх надходження, для призначення допомоги по вагітності та пологах — не пізніше трьох робочих днів з дня їх надходження до страхувальника.

Допомога на поховання застрахованої особи або члена сім’ї, який знаходився на утриманні застрахованої особи призначається не пізніше дня, що настає за днем звернення. Страхові виплати здійснюються у разі, коли звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців (до 01 січня 2023 року цей термін складав 12 місяців) з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки по вагітності та пологах, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

Допомога по тимчасовій непрацездатності, внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, оплачується застрахованій особі в розмірі 100% середньої заробітної плати (оподаткованого доходу) за рахунок коштів Фонду починаючи з вісімнадцятого дня непрацездатності. Перші сімнадцять днів оплачуються за рахунок коштів роботодавця (до 01 січня 2023 року за рахунок коштів роботодавця оплачувалися перші 5 днів тимчасової непрацездатності).

З повагою начальник Головного управління           Олена СИЧУГОВА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора