Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна)
Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини. Вживання недоброякісної питної води суттєво погіршує здоров’я, зумовлюючи виникнення специфічних інфекційних хвороб.
Гепатит А (інфекційний гепатит, епідемічний гепатит, хвороба Боткіна) – це хвороба печінки, викликана вірусом гепатиту А (HAV). Завдяки спеціальній вакцині у багатьох країнах захворюваність зведена практично нанівець, проте проблемними залишаються регіони України де ідуть бойові дії, де люди не мають доступу до якісної води, де залишаються без вирішення проблеми з каналізацією, а також немає доступу до вакцинації та ефективного лікування.
Як передається вірусний гепатит А: Заразитися на вірусний гепатит А можна від хворої людини, через забруднену фекаліями воду, їжу. Відтак вірусний гепатит А асоціюється з незадовільним станом їжі, що була приготована забрудненими фекаліями руками; забрудненою каналізаційними стоками водою; відсутністю доступу до чистого туалету, порушенням правил особистої гігієни. Джерелом інфікування гепатитом А є також молюски, якщо їх було недостатньо оброблено перед вживанням в їжу.
Перебіг і симптоми вірусного гепатиту А: Інкубаційний період становить 14-28 днів. Гепатит А має переважно гострий перебіг. Ознаками гепатиту А є гарячка, нездужання, втрата апетиту, діарея, нудота, відчуття дискомфорту в животі, сеча насиченого темного кольору, жовтяниця (жовтий колір склер і шкіри). Вірусний гепатит А може перебігати з проявами жовтяниці чи без неї, також існують випадки безсимптомного перебігу. Унаслідок перенесеної хвороби виробляється стійкий імунітет.
Профілактика вірусних гепатитів А: Вакцинація; дотримання правил особистої гігієни, миття рук; забезпечення якісної каналізації; якісна вода; дотримання правил приготування їжі; використання туристами знезаражувальних засобів; стерилізація та обробка дезінфекційними засобами предметів, якими користувався хворий.
Запобігання шляхом: забезпечення чистою питною водою, ізоляція хворих та нагляд за випадками хвороби, знешкодження джерела інфекції.
З метою профілактики захворювань та спалахів інфекційних хвороб, що передаються водним шляхом, необхідно завжди використовувати воду тільки гарантованої якості, уникаючи вживання води з сумнівних джерел.
Єдиним способом оцінити якість та безпечність питної води – це проведення постійного лабораторного контролю.
Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Колодязі загального користування обов'язково мають бути паспортизовані.
Безпечна та якісна вода – важливий фактор здоров’я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, приготування їжі, рекреаційних цілей та побутових потреб.
Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!