A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Роль пробації у забезпеченні безпечного середовища

Дата: 09.02.2023 08:45
Кількість переглядів: 1284

Цьогоріч Служба пробації в Україні відзначає 8-му річницю з дня заснування. Саме 5 лютого 2015 р. був прийнятий Закон України «Про пробацію», відповідно до якого пробація являє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.    Фото без опису

Безпека у суспільстві  – це запорука успішного розвитку і добробуту у громаді. Важливу роль у забезпеченні безпечного середовища відіграє служба пробації, діяльність якої направлена на виправлення засуджених, сприяння їх ресоціалізації та соціальній адаптації, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень без ізоляції від суспільства. Прикладом ефективності такої системи служить багаторічний міжнародний досвід застосування пробації. Особи, які не становлять загрози для життя і здоров’я громадян, не повинні утримуватись у місцях позбавлення волі за гроші платників податків, набуваючи нового кримінального досвіду та поповнюючи лави безробітних у майбутньому. Крім того, перебування на обліках органів пробації  засуджених  до покарань, не пов’язаних з позбавленням або обмеженням волі,  обходиться  державі в 10-12 разів дешевше, аніж відбуття засудженими покарань в місцях позбавлення волі.

В межах Очаківської, Куцурубської та Чорноморської громад пробацію здійснюють  троє  працівників Миколаївського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Луганській, Донецькій та Херсонській областях: старший інспектор Савчук Т.П., провідний інспектор Бєляєва Є.К., фахівець Ахрамєєва Ю.В. В умовах воєнного стану, уповноважений орган пробації продовжує сумлінно виконувати свої обов’язки: проводяться всі необхідні заходи для нагляду за особами, які перебувають в конфлікті з законом. Підлоблікові систематично відвідують підрозділ пробації для реєстрації та інформують уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, навчання та роботи. Посилено соціально-виховну роботу про недопущення скоєння нових злочинів, особливо під час війни, та направлено роботу на роз’яснення підопічним пробації своїх дій під час впровадження воєнного стану, які права та свободи можуть обмежуватися під час війни, інформаційно-роз’яснювальні бесіди про безпеку поводження під час сигналу повітряної тривоги та недопущення порушення комендантської години під час воєнного стану.

Протягом 2022 року по обліку Миколаївського РС№2 пройшло 142 особи засуджених до покарань,  не пов’язаних з позбавленням волі та порушників, притягнутих до адміністративної відповідальності, що на 29 осіб менше, ніж у 2021 році.

Із провадженням пробації в Україні докорінно змінилась система виконання кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі. Пробація починає працювати з особою ще на етапі досудового розгляду (досудова пробація) та після призначеного судом покарання, не пов’язаного з позбавленням волі шляхом контролю за виконанням засудженим встановлених законом та покладених  на нього судом обов’язків (наглядова пробація). Служба пробації також займається підготовкою осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення з метою  трудового і побутового влаштування  таких осіб після звільнення за обраним ними місцем проживання (пенітенціарна пробація) та направленням засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів.

Невдовзі суб’єкти пробаціїї зможуть користуватися  електронним сервісом «Пробація в смартфоні», який стане в нагоді під час дії воєнного стану або загрози поширення епідемії, пандемії, надзвичайної ситуації та за наявності об’єктивних обставин, що унеможливлюють прибуття правопорушника до органу пробації. Інноваційний за стосунокрозробляється спільно з КАНАДСЬКО – УКРАЇНСЬКИМ ПРОЄКТОМ МІЖНАРОДНОЇ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ «Супровід урядових реформ України» (SURGe, Support to Ukraines Reforms for Governance) покликаний спростити співпрацю співробітника пробації та засудженого, а також надасть можливість суб’єкту пробації виконати покладені судом та законом обов’язки не відвідуючи підрозділ пробації.

До роботи із своїми клієнтами  працівники пробації залучають різні  державні та неурядові організації. Система пробації України також охоче підтримує ініціативу небайдужих громадян, які готові допомогти тим, хто в силу обставин, важких умов життя, умисно або із необережності вчинили правопорушення невеликої суспільної небезпечності, за які їх засуджено до покарань альтернативних позбавленню волі.  Основним завданням волонтерів пробації є сприяння органу пробації у здійсненні нагляду за засудженими та проведенні з ними соціально-виховної роботи. Волонтери пробації здійснюють свої повноваження під керівництвом персоналу органу пробації. З представниками громадського суспільства, мотивованими на продуктивну діяльність у сфері пробації, підписується договір. На сьогоднішній день  Миколаївському РС№2  допомагають двоє добровольців – Артеменко С. та Шаповалов Л.  

Одним із важливих аспектів для забезпечення ефективної та успішної діяльності Миколаївського РС№2 є довіра та підтримка з боку органів місцевого самоврядування, яка проявляється у  вигляді затверджених цільових програм, розроблених до 2025 року. Заходи таких програм спрямовані на забезпечення ефективної роботи уповноваженого органу з питань пробації. Місцева влада так само як і пробація прагне аби  суспільство було безпечним, щоб зменшувався відсоток людей, які повторно вдаються до криміналу, щоб суб’єкти пробації отримували належну соціалізацію і легко адаптовувалися.  

Пробація – це шанс для особи, яка вчинила правопорушення, виправитись без ізоляції від суспільства, зберегти свій установлений спосіб життя, і, що найголовніше, змінити його на краще. Ми закликаємо представників громадського суспільства, партнерських організацій та волонтерів до спільної роботи у відновленні кожного засудженого  в соціальному статусі  повноправного члена суспільства, повернення його до самостійного загальноприйнятого  соціально-нормативного життя. 

Контактні дані Миколаївського РС№2: адреса - вул. Торгова, 44, м. Очаків, 57508
тел.: 0986229008
електронна скринька: 
mk12_probation@ukr.net

 

ГРОМАДСЬКІ РОБОТИ ЯК МЕХАНІЗМ ВИПРАВЛЕННЯ ЗАСУДЖЕНИХ

Громадські роботи – це один із видів кримінальних покарань. Засуджені до громадських робіт відбувають покарання у вільний від роботи чи навчання час. Громадські роботи застосовуються і до тих, кого притягнуто до відповідальності відповідно Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Порушники перебувають на обліку в уповноваженому органі з питань пробації за місцем проживання. Функції та завдання уповноваженого органу з питань пробації на території Очаківського міської громади, Куцурубської та Чорноморської сільських рад виконує Миколаївський районний сектор №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Луганській, Донецькій та Херсонській областях. Працівники пробації проводять бесіду з порушниками, під час якої роз’яснюють порядок та умови виконання стягнення, наслідки ухилення від відбування громадських робіт, видають направлення на громадські роботи на один з об’єктів визначений органами місцевого самоврядування.

Покарання у виді громадських робіт служить профілактикою злочинності і сприяння в ресоціалізації правопорушника шляхом застосування примусової безкоштовної праці і виконання суспільно корисної діяльності. Громадські роботи виконуються засудженим безкоштовно, на користь суспільства і суспільних інтересів. В умовах кризової соціально-економічної ситуації широке застосування громадських робіт дозволило б зайняти значну масу засуджених суспільно-корисною працею, відвернути їх від протиправного способу життя, а також одержати значний економічний ефект на благо законослухняного населення в громадах.

На виконання покарання у виді громадських робіт  держава витрачає набагато менше коштів, порівняно, наприклад, з виконанням покарання у виді позбавлення волі. Отже, ефективність даного покарання є цілком очевидною. Для держави та для суспільства це вигідно в економічному та в виправно-виховному плані та являється ефективним засобом боротьби зі злочинністю.

 

Євдокія Бєляєва, провідний інспектор Миколаївського районного сектору №2 філії Державної установи «Центр пробації» в Миколаївській, Луганській, Донецькій та Херсонській областях


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора