A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Вода - життя та здоров’я людей.

Дата: 29.03.2023 13:25
Кількість переглядів: 1028

Вода є одним з найважливіших елементів біосфери. Без неї неможливе життя людей, тварин і рослин. Гігієнічне значення води полягає у підтримці чистоти тіла, приготування їжі й миття посуду, прання білизни, прибирання житла, громадських приміщень, видалення нечистот через каналізаційну мережу, поливу вулиць а також зелених насаджень. Вода сприяє покращенню умов проживання населення. Епідеміологічне значення води надзвичайно важливе - воно значною мірою залежить від умов водопостачання, санітарної очистки населених місць, рівня санітарної освіти населення.   Фото без опису

     Забруднена питна вода згубно впливає на здоров’я людини.  Наявність вірусів і бактерій у воді призводять до спалахів епідемій, інфекційних захворювань, вода може бути фактором передачі таких захворювань, як вірусний гепатит А, ротавірусна інфекція, та інші кишкові інфекційні захворювання. Крім збалансованості хімічного складу, питна вода, щоб бути корисною для людини, має бути незабрудненою – тобто, не містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також сторонніх продуктів людської діяльності, зокрема радіоактивних і токсичних хімічних речовин. А наявність в воді невідповідності по вмісту певних хімічних речовин може спричинити негативний вплив на здоров’я тих, хто її споживає, захворюваність населення на серцево-судинні хвороби, жовчнокам’яну та сечокам’яну хвороби, карієс зубів, тощо. Окремі хімічні речовини в воді, можуть стати причиною гострих чи хронічних отруєнь.

    Наприклад, наявність нітратів в питній воді, у дітей віком до трьох років, може викликати смертельне захворювання «нітратну метгемоглобінемію». 

Однією із найбільш поширених причин забруднення води у колодязях та свердловинах є недотримання їх власниками вимог законодавства при облаштуванні та утриманні джерел водопостачання, а саме:
– недотримання зон санітарної охорони джерела водопостачання (відсутність І поясу – зони суворого режиму, в межах ІІ поясу зони санітарної охорони свердловини або в радіусі 50 метрів від колодязів розташовують вигреби, дворові вбиральні, купи гною, які можуть сприяти як бактеріологічному забрудненню води, так і її забрудненню аміаком та нітратами);
– в сільських населених пунктах, часто не забезпечений захист джерел водопостачання від доступу домашніх тварин та птиці (з фекаліями яких, у колодязь можуть потрапляти патогенні мікроорганізми, гельмінти та інші паразитарні збудники);
– на сільськогосподарських угіддях, що розміщені впритул до джерел водопостачання, без урахування І поясу ЗСО, можуть бути застосовані пестициди та агрохімікати, на присадибних ділянках характерно неконтрольовано їх використання;
– близькість розташування свердловин чи колодязів до ймовірних джерел забруднення (тваринницькі ферми, гноєсховища, кладовища, промислові підприємства).

Вимоги до якості питної води викладені в ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», де зазначено, що питна вода призначена для споживання людиною, повинна відповідати таким гігієнічним вимогам: бути безпечною в епідемічному та радіаційному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.

  Єдиний спосіб оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією. Адже мікробне забруднення чи значна кількість певних хімічних домішок не змінюють суттєво органолептичних властивостей води (смак, запах, колір), а відповідно і не викликають підозри щодо її безпечності, але можуть негативно впливати на здоров’я людини.

  Пріоритетом для покращення якості питної води є: оновлення та удосконалення систем водопостачання, упорядкування зон санітарної охорони джерел питного водопостачання на водозаборах, будівництво і реконструкція водоочисних систем з використанням нових технологій.

  Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Колодязі загального користування обов'язково мають бути паспортизовані.

Бережіть себе і своє здоров’я!

Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте !               

                                                                                                                                                                                   Миколаївське районне управління Головного управління

                                     Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора