Знезараження питної води
Вода - важлива потреба людини. Без їжі людина може прожити близько двох тижнів, без води – лише кілька днів.
Водопостачання — це комплекс заходів для забезпечення водою різних категорій споживачів. Подача достатньої кількості якісної питної води населенню не тільки дає змогу підвищити загальний рівень благоустрою, а й має санітарно/гігієнічне значення, оскільки забезпечує захист людей від різних епідемічних захворювань, які передаються через воду.
Вода може бути одним із факторів передачі інфекційних захворювань, у першу чергу – кишкових інфекцій. Крім кишкових інфекцій, через питну воду можуть передаватися також захворювання на туляремію, лептоспіроз, сибірську виразку та інші.
Погана якість водопровідної води - одна з основних проблем населення. Причинами тому незадовільний стан водопровідних труб. Більшість джерел водопостачання є природним середовищем існування патогенних мікроорганізмів і вірусів, які призводять до серйозних хвороб. Оскільки питна вода повинна бути безпечною для вживання, єдиний спосіб домогтися її високої якості – вдатися до дезінфекції.
Знезараження є вимушеним заходом,спрямованим на повне або часткове знищення бактерій і вірусів, які викликають у людини інфекційні та вірусні захворювання. Дезінфекція проводиться з метою підтримки епідемічної безпеки. Своєчасне знезараження води дозволяє запобігти поширенню бактерій, вірусів і розвиток хвороб. Ефективними способами дезінфекції побутової та питної води прийнято вважати: хлорування; ультрафіолетове очищення; обробка озоном; вплив ультразвуком.
З метою запобігання негативному впливу стану мережі на якість питної води проводиться дезінфекція систем після введення її в експлуатацію. Далі, двічі на рік необхідно проводити планову профілактичну дезінфекцію. Позапланова дезінфекція проводиться:
- при погіршенні якості питної води (не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною), за епідемічними показаннями (у випадку забруднення об'єктів водопостачання та ризику виникнення водних спалахів кишкових інфекцій).
- після проведення ремонтних та профілактичних робіт, а також після тимчасового припинення водопостачання.
Дезінфекція водопровідної мережі:
- до проведення дезінфекції обов'язково здійснюють попереднє очищення мережі від відкладень, обростань, іржі за допомогою промивання протягом 4 - 5 годин зі швидкістю 1 - 1,5 м на секунду. Ця вода зливається в каналізацію в усі відкриті тупикові та найбільш високі точки на мережі.
Методи дезінфекції:
- об'ємний метод - споруди заповнюють дезінфекційним розчином та залишають на експозицію (дезрозчином з концентрацією 60 - 100 мг/л активного хлору, мережу заповнюють дезрозчином до появи в найбільш віддаленій точці хлорного розчину з концентрацією 50% від початкової. Після цього всі крани закривають, і експозиція в мережі повинна становити 5 - 6 годин, потім дезрозчин випускають, промивають мережу чистою водою до відсутності запаху хлору та відбирають пробу води для мікробіологічного дослідження та хімічного на залишковий хлор);
- поверхневий метод - зрошування - нанесення дезрозчину на поверхню споруди, використовується у випадках, коли заповнення ємностей економічно не виправдане (резервуари чистої води, водонапірні вежі); дезінфекція резервуарів після очищення проводиться методом зрошення дезрозчином у концентрації 200 - 250 мг/л активного хлору з розрахунку 0,3 - 0,5 л на кв. м поверхні, експозиція 1 - 2 години, після чого стіни та дно резервуару обмивають чистою водою, яку зливають у каналізацію, заповнюють його водою та вводять у дію.
Дезінфекція артсвердловини здійснюється в два етапи.
Для дезінфекції допускається застосовувати наступні хлорвміщуючі реагенти: гіпохлорит натрію (хлорноватистокислий натрій) згідно з ГОСТ 11086 марок А і Б; електролітичний гіпохлорит натрію; рідкий хлор згідно з ГОСТ 6718; хлорне вапно згідно з ГОСТ 1692, гіпохлорит кальцію (нейтральний) згідно з ГОСТ 25263 марки А; а також інші, дозволені для дезінфекції та знезараження питної води трубопроводів та споруд у сфері питного водопостачання (п. Д.2 додатка Д до ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012 «Настанова з будівництва, монтажу та контролю якості трубопроводів зовнішніх мереж водопостачання та каналізації»). Порядок розрахунку хлорування водопровідного трубопроводу наведено у пункті Д.5.6 додатка Д до ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012.
Засоби дезінфекції, що ввозяться в Україну, або виробляються в Україні підлягають державній реєстрації. Необхідність такої реєстрації регламентується постановою КМУ №908 від 03.07.2006 року (із змінами, внесеними згідно) Постанови КМУ від 25.03.2020 р. № 232; Постанови КМУ від 14.03.2018 р. № 178; Постанови КМУ від 18 січня 2012 р. № 28.
Реагенти слід застосовувати згідно з інструкцією щодо їх застосування.
Промивка та дезінфекція водопровідних мереж - це обов’язок підприємства, яке постачає питну воду для населення. Дезінфекція потрібна для попередження негативного впливу стану водопровідних мереж на якість води та для забезпечення надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж.
Роботи з промивки та дезінфекції споруд і мереж здійснює спеціалізована організація, за договором з адміністрацією установи.
Профілактичне знезараження водопровідних мереж – необхідний захід для безпечного користування послугами централізованого водопостачання.
Питна вода яка подається населенню має бути тільки гарантованої якості!
Миколаївське районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Миколаївській області