A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Знезараження питної води

Дата: 20.04.2023 11:34
Кількість переглядів: 645

Вода - важлива потреба людини. Без їжі людина може прожити близько двох тижнів, без води – лише кілька днів.

     Водопостачання — це комплекс заходів для забезпечення водою різних категорій споживачів. Подача достатньої кількості якісної питної води населенню не тільки дає змогу підвищити загальний рівень благоустрою, а й має санітарно/гігієнічне значення, оскільки забезпечує захист людей від різних епідемічних захворювань, які передаються через воду.

     Вода може бути  одним із факторів передачі інфекційних захворювань, у першу чергу – кишкових інфекцій. Крім кишкових інфекцій, через питну воду можуть передаватися також захворювання на туляремію, лептоспіроз, сибірську виразку та інші.

     Погана якість водопровідної води - одна з основних проблем  населення. Причинами тому незадовільний стан водопровідних труб. Більшість джерел водопостачання є природним середовищем існування патогенних мікроорганізмів і вірусів, які призводять до серйозних хвороб. Оскільки питна вода повинна бути безпечною для вживання, єдиний спосіб домогтися її високої якості – вдатися до дезінфекції.

     Знезараження є вимушеним заходом,спрямованим на повне або часткове знищення бактерій і вірусів, які викликають у людини інфекційні та вірусні захворювання. Дезінфекція проводиться з метою підтримки епідемічної безпеки. Своєчасне знезараження води дозволяє запобігти поширенню бактерій, вірусів і розвиток хвороб. Ефективними способами дезінфекції побутової та питної води прийнято вважати: хлорування; ультрафіолетове очищення; обробка озоном; вплив ультразвуком.     Фото без опису

     З метою запобігання негативному  впливу  стану  мережі  на якість  питної  води проводиться дезінфекція систем після введення її в  експлуатацію. Далі,  двічі  на  рік  необхідно проводити планову профілактичну дезінфекцію. Позапланова дезінфекція проводиться:

  - при погіршенні якості питної води (не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною),  за епідемічними показаннями (у випадку забруднення об'єктів водопостачання та ризику виникнення водних спалахів кишкових інфекцій).

 - після  проведення  ремонтних та профілактичних робіт,  а також після      тимчасового припинення водопостачання.

Дезінфекція водопровідної мережі:

    -   до   проведення   дезінфекції   обов'язково   здійснюють попереднє  очищення  мережі  від  відкладень,  обростань,  іржі за допомогою промивання протягом 4 - 5 годин зі швидкістю 1 -  1,5  м на  секунду.  Ця  вода  зливається  в  каналізацію  в усі відкриті тупикові та найбільш високі точки на мережі.

Методи дезінфекції:

    -  об'ємний  метод  -  споруди  заповнюють   дезінфекційним розчином та залишають на експозицію (дезрозчином з концентрацією 60 - 100 мг/л  активного  хлору,  мережу  заповнюють дезрозчином  до появи в найбільш віддаленій точці хлорного розчину з концентрацією  50%  від  початкової.  Після  цього   всі   крани закривають,  і  експозиція в мережі повинна становити 5 - 6 годин, потім дезрозчин випускають,  промивають  мережу  чистою  водою  до відсутності   запаху   хлору   та   відбирають   пробу   води  для мікробіологічного дослідження  та хімічного на залишковий хлор);

     - поверхневий метод - зрошування - нанесення дезрозчину на поверхню споруди,  використовується  у випадках,  коли заповнення ємностей  економічно  не  виправдане  (резервуари   чистої   води, водонапірні вежі); дезінфекція резервуарів  після   очищення   проводиться методом  зрошення  дезрозчином  у  концентрації  200  -  250  мг/л активного хлору з розрахунку 0,3  -  0,5  л  на  кв.  м  поверхні, експозиція  1  -  2  години,  після  чого  стіни та дно резервуару обмивають чистою водою,  яку зливають  у  каналізацію,  заповнюють його водою та вводять у дію.

Дезінфекція артсвердловини здійснюється в два етапи.

     Для дезінфекції допускається застосовувати наступні хлорвміщуючі реагенти: гіпохлорит натрію (хлорноватистокислий натрій) згідно з ГОСТ 11086 марок А і Б; електролітичний гіпохлорит натрію; рідкий хлор згідно з ГОСТ 6718; хлорне вапно згідно з ГОСТ 1692, гіпохлорит кальцію (нейтральний) згідно з ГОСТ 25263 марки А; а також інші, дозволені  для дезінфекції та знезараження питної води трубопроводів та споруд у сфері питного водопостачання (п.  Д.2  додатка Д до ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012 «Настанова з будівництва, монтажу та контролю якості трубопроводів зовнішніх мереж водопостачання та каналізації»). Порядок розрахунку хлорування водопровідного трубопроводу наведено у пункті Д.5.6 додатка Д до  ДСТУ-Н Б В.2.5-68:2012.

     Засоби дезінфекції, що ввозяться в Україну, або виробляються в Україні підлягають державній реєстрації. Необхідність такої реєстрації регламентується постановою КМУ №908 від 03.07.2006 року  (із змінами, внесеними згідно) Постанови КМУ від 25.03.2020 р. № 232; Постанови КМУ від 14.03.2018 р. № 178; Постанови КМУ від 18 січня 2012 р. № 28.

 Реагенти слід застосовувати згідно з інструкцією щодо їх застосування.

     Промивка та дезінфекція водопровідних мереж -  це обов’язок підприємства,  яке постачає питну воду для населення. Дезінфекція потрібна для попередження негативного впливу  стану водопровідних мереж на якість води та для забезпечення надійного функціонування водопровідних та каналізаційних мереж.

Роботи з промивки та дезінфекції споруд і  мереж  здійснює спеціалізована   організація,   за   договором   з  адміністрацією установи.

     Профілактичне знезараження водопровідних мереж – необхідний захід для безпечного користування послугами  централізованого водопостачання.

 Питна вода яка подається населенню має бути тільки гарантованої якості!

                                                                       Миколаївське районне управління Головного управління

                                                                       Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора