A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Пам’ятка для населення

Дата: 14.06.2023 12:24
Кількість переглядів: 670

 Фото без опису  Про недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації, епідемічних ускладнень   

    пов’язаних забезпеченням населення питним водопостачанням.

Внаслідок збройної агресії російської федерації проти України на багатьох територіях Миколаївської області виникла критична ситуація щодо забезпечення населення питною водою.

Головне управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що безпечною для вживання є вода, що відповідає вимогам «Про затвердження Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної,призначеної для споживання людиною".

Вразі відсутності питної води, для питних цілей рекомендовано вживати питнуводуфасовану виробником.

Питну воду з таких джерелможна використовувати тільки після отримання результатів дослідження, щодо відповідності вимогам за мікробіологічними, санітарно – хімічними та органолептичними показниками.

В разі встановлення забруднення води та невідповідності за мікробіологічними показниками, рекомендовано наступні методи знезараження води:

  1. Хлорування (хлоровмісні реагенти для знезараження води). Використання хлорвмісних реагентів, таких як хлорне вапно, гіпохлорит натрію і кальцію,робить знезараження води менш небезпечним.
  2. Використання ультрафіолетового знезараження УФ променями. Ультрафіолетові промені руйнують як вегетативні, так і спорові форми бактерій,зберігаючи органолептичні властивості води.
  3. Використання біологічної очистки–системи Ecosoft.

В побутових цілях, методом знезараження може застосовуватись метод кип’ятіння води (не менше 10-15 хвилин). При кип'ятінні води вбиваються віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.

При невідповідності води за санітарно–хімічними, органолептичними, токсикологічними показниками, доцільно використовувати спеціальні методи доочищення води, наприклад: система зворотнього осмосу Ecosoft.

Вода - що ми п’ємо? 

Питання забезпечення населення Миколаївської області якісною питною водою є актуальним і пріоритетним.

Так, за даними геолого-розвідувальних досліджень запасів підземних вод питної якості, Миколаївська область є найбіднішою на Україні. По питомим показникам водних ресурсів (на одиницю площі і на одного мешканця) область займає одне із останніх місць серед областей України.

На більшості території області поширені підземні води, хімічний склад яких не відповідає нормативним вимогам щодо якості питної води. Для підземних вод басейну області характерна висока жорсткість, обумовлена високою мінералізацію.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Миколаївській області з метою вивчення стану забезпеченості населення області питною водою проведена інвентаризація всіх населених пунктів області, а саме – яким чином забезпечується питною водою кожний населений пункт області.

За результатами цієї важливої роботи визначено, що забезпечення населення питною водою із поверхневих джерел здійснюється лише в 5 містах області. Більша ж частина населення області для питних потреб використовує воду зі свердловин, розташованих в захищених водоносних горизонтах. На теперішній час в Миколаївській області нараховується 524 водопроводи зі свердловин, за рахунок яких забезпечуються питною водою 465 населених пунктів (51,8 % від загальної кількості населених пунктів в області).

Деяка частина населених пунктів в якості питних джерел використовують громадські шахтні колодязі, які заповнюються ґрунтовими водами. Таких населених пунктів в області нараховується 154 (17,2% від загальної кількості населених пунктів). Водоносні горизонти ґрунтових вод є незахищеними та можуть бути забруднені як бактеріальною мікрофлорою, у зв’язку з близьким розташуванням вигрібних ям тваринницьких ферм, полів фільтрації, так і небезпечними хімічними речовинами, внаслідок використання на суміжних сільськогосподарських угіддях мінеральних добрив.

         Але найбільше занепокоєння викликає те, що деяка кількість населених місць взагалі не має ні водопроводів, ні громадських колодязів. В області, таких населених пунктів нараховується 278 (31% від загальної кількості населених пунктів в області). Мешканці цих населених пунктів використовують воду з індивідуальних джерел, розташованих на власних подвір’ях. І якщо, на сільських та міських водопроводах здійснюється епізодичний лабораторний контроль якості води, то на індивідуальних подвір’ях вода не контролюється. Зрозуміло, що в такому випадку немає гарантії, що вода в приватних джерелах водопостачання відповідає встановленим стандартам і не несе за собою загрозу для здоров’я.

        Таким чином, актуальним є не тільки питання забезпечення населення області централізованим водопостачанням, але й питання забезпечення якісною питною водою, так як забруднена питна вода може бути джерелом виникнення багатьох кишкових інфекційних захворювань, тобто вірусного гепатиту А, дизентерії, гострих кишкових інфекцій.

З метою застереження від цих захворювань нагадуємо Вам прості правила, яких треба дотримуватися в ситуації, коли відсутня інформація щодо якості питної води та які допоможуть залишатися здоровими:

  • не вживати сиру воду!;
  • використовувати для пиття та приготування їжі тільки кип’ячену або бутильовану воду;
  • не використовувати сиру воду для миття овочів та фруктів;
  • не використовувати сиру воду для миття посуду;
  • не використовувати сиру воду при дотримуванні правил особистої гігієни (наприклад, чищення порожнини роту);
  • при перших ознаках гострих кишкових інфекцій, необхідно відразу звернутися за медичною допомогою до лікаря.

Згідно до чинного законодавства в сфері питного водопостачання, а саме, ст.13 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», ст.18 Закону України «Про забезпечення санітарного та протиепідемічного благополуччя населення», ст.30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», саме на органи місцевого самоврядування покладається вирішення питань забезпечення населення на ввірених територіях якісною питною водою, здійснення контролю за якістю питної води та забезпечення інформування населення щодо якості питної води та стану питного водопостачання.

 

Бережіть себе та своїх близьких


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора