A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Як вберегтися від холери!

Дата: 17.07.2023 09:33
Кількість переглядів: 538

Через російську військову агресію та масові руйнування інфраструктури збільшується ризик поширення інфекційних захворювань.

 В результаті підриву росіянами Каховської ГЕС,  на затоплених  територіях, та півдні України - Одеська, Миколаївська, Херсонська області, можуть виникнути різні хвороби, пов’язані з обмеженим доступом до чистої води - гепатит А, сальмонельози, шигельози, ботулізм, гострі кишкові інфекції, зокрема – холера.

 У поточній ситуації спричинити холеру може змішування каналізаційних вод із питною водою та підземними водами,  забруднення колодязів.

Важливо пам'ятати, що холера поширюється через забруднену воду та їжу. 

Холера – інфекція кишечника, має гострий характер і вражає шлунково-кишковий тракт. Хвороба протікає з розвитком діареї різних типів, в результаті чого відбувається зневоднення організму. Захворювання збуджує бактерія Vibrio cholerae, друга назва якої – холерний вібріон.

Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.

Джерелом інфекції є хвора людина або бактеріоносій. Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.

Характерні симптоми холери:

частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини - до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;          Фото без опису

через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все - починаючи з литкових м'язів;

загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;

холодна шкіра (холера - одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла до 34-35 градусів за Цельсієм);

шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);

задишка, різка слабкість;

блювота;

метеоризм і несильні болі з супроводом бурчання в животі;

спостерігається постійне відчуття спраги;

може бути зниження артеріального тиску.

Профілактика холери: дотримуйтесь простих правил:

 купайтеся і ловіть рибу у чистих водоймах та в дозволених місцях;

не заковтуйте воду при купанні в будь-яких водоймах;

не купуйте продукти харчування, зокрема - рибу, у місцях стихійної торгівлі;

дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;

використовуйте воду тільки гарантованої якості, уникайте вживання води з сумнівних джерел, якщо такої можливості немає тоді вживайте для пиття тільки кип'ячену або мінеральну воду;

мийте овочі і фрукти перед вживанням кип'яченою водою;

ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.

Успіх в профілактиці шлунково-кишкових захворювань багато в чому залежить від населення, від його свідомості, освіченості, дисциплінованості, в дотриманні та виконанні простих правил профілактики.

При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Без належного лікування холера може призвести до смерті.

Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати.

Ваше здоров'я – у ваших руках!

                                        Миколаївське районне управління Головного управління

                                          Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора