A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Обережно, БУТУЛІЗМ!

Дата: 12.09.2023 12:45
Кількість переглядів: 74


Фото без опису Ботулізм це дуже небезпечне харчове отруєння, гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєнням ботулотоксином, що потрапляє в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.

Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. Місцем, в якому постійно мешкають спори ботулізму, є ґрунт. Саме з нього вони потрапляють у воду, харчові продукти, овочі, фрукти, і зрештою в кишківник тварин (риб, птахів, безхребетних, ссавців) або людини.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими; ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах.

   Симптоми ботулізму:

 порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;

 сильно виражена сухість у роті;

 важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);

 підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;

 запаморочення;

 короткочасні ознаки ураження травної системи

 ураження м’язів шиї та кінцівок.

   При найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Всіх без винятку хворих, при найменших підозрах на ботулізм, необхідно негайно госпіталізувати в інфекційний стаціонар для проведення невідкладної специфічної терапії, спрямованої на попередження можливих важких ускладнень. Першочерговими завданнями невідкладної терапії є забезпечення функцій серцево – судинної і дихальної систем організму, а також нейтралізація, зв’язування і подальше виведення токсинів з організму. У разі приєднання паралічів або парезів м’язів гортані і глотки, значно посилюється дихальна недостатність. Хворим показано обов’язкове введення протиботулінічної сироватки з подальшим медичним наглядом протягом не менше десяти діб.

   Профілактика ботулізму:

Щоби вберегтися від ботулізму, уникайте споживання: консервів з бомбажом (надутих) банок або при підозрі на недоброякісність; в’яленої, копченої, солоної риби що продається на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю; м'ясних, рибних та грибних консервів домашнього виробництва; слід неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології виготовлення консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах, бо руйнування спор відбувається лише за температури 120 градусів С; якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином; якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

   Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких!

 

Миколаївське районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора