Куцурубська громада
o

Отруєння грибами:профілактика та перша допомога

Дата: 15.09.2023 09:00
Кількість переглядів: 55


Фото без опису Осінь – самий сприятливий час для збору врожаю чудового дару даного нам природою – грибів. З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється ушлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею. Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; отерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі; у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.  Фото без опису

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота; блювання; різкий біль в животі, діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу, задуха, судоми; поява галюцинацій та марення.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

Якщо після споживання грибів у Вас чи у ваших близьких погіршився стан, помітили вищевказані ознаки – терміново телефонуйте "103"!  

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Не займайтеся самолікуванням, це може Вам нашкодити!

Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області.

Осінь – самий сприятливий час для збору врожаю чудового дару даного нам природою – грибів. З давнини гриби вважалися улюбленою їжею людини. У будь-якому вигляді вони збагачують та урізноманітнюють меню здорової людини. Гриби доволі специфічний продукт, що містить значну кількість азотистих речовин, у тому числі білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема, фосфор). До їхнього вмісту входить клітковина, хітин, який майже не перетравлюється ушлунково-кишковому тракті, тому гриби вважаються «важкою» їжею. Вживання грибів не рекомендоване вагітним, жінкам, які годують грудьми та людям похилого віку. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:

  • відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині;
  • не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; отерігайтеся пластинчатих грибів;
  • не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі; у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопчує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
  • не вживайте сирих грибів;
  • відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин;
  • готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.

Основними ознаками отруєння грибами є: нудота; блювання; різкий біль в животі, діарея; запаморочення; підвищення температури тіла; зниження пульсу, задуха, судоми; поява галюцинацій та марення.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ ГРИБАМИ

Якщо після споживання грибів у Вас чи у ваших близьких погіршився стан, помітили вищевказані ознаки – терміново телефонуйте "103"!  

Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля - 0,5 г/кг маси тіла).

До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини - води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.

Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

Залишки грибів або грибних страв треба обов’язково зберегти, тому що лабораторне їх дослідження допоможе встановити причину отруєння та призначити правильне лікування.

Не займайтеся самолікуванням, це може Вам нашкодити!

 

 

Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора