A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Профілактика кору!

Дата: 27.09.2023 12:54
Кількість переглядів: 78


Фото без опису До початку масової імунізації (1965—1967 років) у світі щороку реєструвалося за різними даними від 130 млн. випадків кору і 8 млн. смертей, кожні 4-5 років відбувалися епідемії. Останній спалах кору в Україні був зареєстрований протягом 2017—2019 років. Переважна більшість європейців мають усі щеплення проти кору за календарем, тому в 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення кору. Проблемними залишаються ті країни, в яких рівень охоплення щепленнями недостатній, серед цих країн знаходиться й Україна. Сьогодні, на жаль, це захворювання не втрачає своєї актуальності, з початку 2023 року в Україні вже зареєстровано випадки кору. Головна причина зростання захворюваності серед дітей і підлітків в Україні на кір може бути зумовлене умовами життя частини населення країни. В період пандемії COVID-19 рівень вакцинації проти кору в Україні почав падати. Через російську військову агресію та масові руйнування інфраструктури збільшується ризик поширення інфекційних та вірусних захворювань. Війна в Україні створила ще більш сприятливі умови для поширення кору. Військові дії спричинили руйнування закладів освіти, на великій кількості територій заклади освіти залишилися в окупації або в зоні бойових дій. Часті обстріли територій привели до того, що більшість закладів освіти працюють онлайн формою навчання, тому немає можливості проводити медичні огляди та робити щеплення. Також через  обстріли територій пошкодження зазнала медична інфраструктура, ускладнився доступ людей до медичних послуг, зокрема вакцинації. До того ж війна призводить до великих скупчень людей у прихистках. У таких умовах кір поширюється швидше, тому як ніколи важливо захистити себе та дітей.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції – активна імунізація, є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я українців — усіх разом і кожного зокрема — залежить від рівня охоплення щепленнями у країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоби рівень вакцинації досягав 95–98%.

Зростання захворюваності, зазвичай, пов’язане з накопиченням незахищеного прошарку населення та низьким рівнем охоплення профілактичними щепленнями.

 Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. Одна із найбільш розповсюджених в світі інфекцій, не має строгої сезонності, реєструється круглий рік, переважно в холодний період року: осінь, зима, весна.

 Кір - це висококонтагіозне, гостре вірусне захворювання. Збудник кору — вірус (Morbillivirus) - надзвичайно заразний, він дуже швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення, нестійкий в навколишньому середовищі, під дією сонячного світла гине протягом декількох хвилин, проте довго зберігається в замороженому стані.

 Джерело інфекції – хвора людина за 3-4 дні до початку висипань і на протязі 4 днів після висипань. Вірусоносійство, при кору не спостерігається. Інкубаційний період становить 10-12 днів, інколи 21 день. В основному кором хворіють не щеплені діти, що відвідують дитячі заклади. Підлітки й дорослі, що раніше не хворіли кором, та не отримали вакцину проти цієї недуги. Діти до 6 місяців, що особливо перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.

 Першою ознакою кору зазвичай є значне підвищення температури, можуть виникати нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. За кілька днів з’являється висип, що розповсюджується по всьому тілу, включно на руках та ногах.

 Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті.

 Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору – вакцинація. Вакцина КПК – трикомпонентна, яку застосовують для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

 Нагадуємо Вам, що єдиним надійним захистом від захворювання є профілактичні щеплення, які проводяться відповідно до Національного календаря. Вакцинацію проти кору проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років. Імунізація проти кору також проводиться раніше не щепленим підліткам, що й не хворіли кором, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років. Вакцинація від кору вкрай необхідна майбутнім матерям, адже якщо вагітна жінка захворіє на кір, може статися викидень або передчасні пологи. Вакцинація не тільки захищає вас і вашу сім’ю, але й запобігає поширенню вірусу кору у вашому населеному пункті, оберігає тих, хто не може бути вакцинований через наявність протипоказань.

 На початок року в Україні понад 260 тисяч дітей не пройшли комплексну вакцинацію від кору, тобто не мали обох обов'язкових щепленнь, або пропустили обов’язкове щеплення у віці одного чи шести років. Тож в закладах освіти, які будуть проводити очну форму навчання, медичний персонал має перевірити наявність медичних оглядів та щеплень. Учням які не мають вакцинацій, що є обов'язковими для дітей віком від шести років, а саме: наявність щеплення від дифтерії, кашлюку, правця, краснухи, кору та паротиту, відповідно це буде умовою для відвідування навчальних закладів. Охоплення вакцинацією формує так званий колективний імунітет.

 Для проведення щеплень зверніться до свого сімейного лікаря. Відмова від щеплень призводить до отримання прошарку нещеплених дітей, а це веде до епідемії кору, так як один хворий заражає 9 осіб із 10.

Запобігти поширенню вірусу та забезпечити профілактику кору можна лише за допомогою вакцинації. Вакцинація від кору є ефективним та безпечним способом профілактики. 

Бережіть здоров'я своїх дітей ! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора