Куцурубська громада
o

Обережно – отруєння сурогатним алкоголем

Дата: 17.10.2023 14:55
Кількість переглядів: 93


Фото без опису  Багато хто вважає, що прийом алкоголю – це спосіб зняти психоемоційне напруження, розслабитися і підняти настрій. Мало хто замислюється про те, що навіть невелика доза алкоголю може стати дуже підступною і жорстокою отрутою для людського організму.

Алкогольні сурогати – це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відносяться: побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивачі скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та ін.

Серед сурогатів є ті, що містять етиловий спирт і небезпечні лише за домішок і добавок, а є інші, які містять метиловий спирт. Останні розкладаються в організмі з виділенням токсичних речовин, що призводять до сильного отруєння. Відмінності метилового і етилового спирту зводяться до їх загальновідомих назв. Метиловий спирт іменується технічним, етиловий – харчовим або медичним. Якщо мова йде про спиртні напої, метанол є небезпечною підробкою, пити його категорично забороняється, навіть у розведеному вигляді. Сурогати значно токсичніші за алкоголь.

Алкогольні сурогати небезпечні тим, що вже невелика кількість цих рідин при попаданні в організм провокують летальний результат.

Отруєння метиловим спиртом:

Метиловий спирт міститься в рідині для очищення скла автомобіля і розчинниках. В організмі метиловий спирт окислюється до формальдегіду і мурашиної кислоти, які і здійснюють головну токсичну дію. Симптоми отруєння виникають через 12-24 год після вживання. Симптоми: головний біль, нудота, сильна блювота, болі в животі, запаморочення, нездужання, порушення зору (мушки, туман перед очима, двоїння в очах, сліпота). При отруєнні метиловим спиртом дуже часто уражається сітківка ока і зоровий нерв, що в багатьох випадках призводить до сліпоти. У важких випадках смерть виникає від паралічу дихання і порушення серцево-судинної діяльності.

Окрема категорія алкогольних сурогатів – це підроблені алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, приготована з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Такий напій не тільки не принесе задоволення від вживання, але може викликати сильне отруєння. Перші ознаки такого отруєння – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима з’являються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і з’являється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Людина втрачає свідомість, у неї знижується температура тіла, Можливо мимовільне сечовипускання і дефекація, рясна блювота. В такому стані порушується діяльність серцево-судинної і дихальної систем. У постраждалих частішає пульс стає ниткоподібним (погано прощупується), дихання стає шумним. Можливо рясне відділення слини і слизу, іноді у вигляді піни. Якщо не припинити вживання алкоголю, то ознаки отруєння збільшуються, і може наступити алкогольна кома. Алкогольна кома може бути різного ступеня тяжкості, тому потерпілому потрібна медична допомога і екстрена госпіталізація.

Громадяни за жодних обставин не купуйте і не вживайте алкоголю невідомого походження. Така «продукція» може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведуть до смерті.

Тільки купуючи алкогольну продукцію в магазинах, які мають ліцензію на продаж таких товарів, можна бути впевненим в якості та безпеці покупки.

З метою збереження життя, запобігання шкоди здоров’ю та ведення здорового способу життя, не вживайте алкоголь невідомого походження, сурогатні алкогольні напої, напої виготовлені або придбані у невідомих осіб, через посередників.

Бережіть себе та своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора