A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

ВПЛИВ ТЮТЮНОПАЛІННЯ на ЗДОРОВ’Я та ЖИТТЯ ЛЮДИНИ.

Дата: 30.01.2024 10:26
Кількість переглядів: 43

Частина перша: Що є у сигареті?

 

 

Фото без опису

 

 

 

Перша відповідь на це запитання – тютюн.

Звичайні сигарети, які називаються горючими, містять тютюн, додані хімікати, фільтр і паперову оболонку. З’ясовано що тютюнові вироби містять приблизно 4000 хімічних сполук, тютюновий дим – 5000.

Тютюновий дим, крім нікотину, містить чадний газ, синильну кислоту, сірководень, вуглекислоту, аміак, ефірні масла і концентрат з рідких і твердих продуктів горіння і сухої перегонки тютюну, так званий тютюновий дьоготь. В останньому міститься близько сотні хімічних сполук речовин, в тому числі радіоактивний ізотоп калію, миш’як і ряд ароматичних поліциклічних вуглеводнів – канцерогенів, хімічних речовин, вплив яких на організм може викликати рак.

Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут.

Для людини смертельна доза нікотину складає від 50 до 100 мг, або 2-3 каплі, - саме така доза надходить у кров після викурювання 20-25 цигарок. Курець не гине тому, що така доза вводиться поступово, не в один прийом, але протягом 30 років він викурює приблизно 20000 цигарок, поглинаючи в середньому 800г нікотину, кожна частка якого завдає невиправної шкоди здоров’ю.

 

З метою недопущення негативного впливу не починайте палити!

Як що Ви курець зі стажем, намагайтесь поступово зменшити кількість тютюну до повного звільнення від тютюнозалежності!

 

ВПЛИВ ТЮТЮНОПАЛІННЯ

на ЗДОРОВ’Я та ЖИТТЯ ЛЮДИНИ

Частина друга: Вплив нікотину на здоров’я людини

 

Фото без опису

Що є тютюнопаління? Це вдихання диму тліючого висушеного листя тютюну. Всі форми споживання тютюну (включаючи паління сигарет, сигар, трубок та інші) значно підвищують захворюваність і передчасну смерть, що спричиняються більш як 20 різними хворобами.

Перелік хвороб, які зумовлені тютюновим димом:

  • Ішемічна хвороба серця, атеросклероз, гіпертонічна хвороба, аневризма аорти, серцева недостатність – ризик складає більше ніж у 5 разів.
  • Хронічний бронхіт, емфізема легень, ангіна (ризик вище у 15 разів), дифузний склероз легень, бронхіальна астма (ризик вище у 5 разів).
  • Рак легень, стравоходу, шлунку (ризик вище у 15 разів), товстого кишковика, у жінок – рак молочних залоз, матки.

Легені курця та здорової людини.

  • Рак сечового міхура, підшлункової залози (ризик вище у 3 рази), цироз печінки (ризик вище у 5 разів).
  • Ураження судин кінцівок (ризик вище у 10 разів). Фото без опису

 Під дією нікотину знижується загальний імунітет, оскільки під дією отрути порушується обмін речовин. Організм не може виробляти достатню кількість потрібних для захисту клітин, тому курець частіше хворіє на простудні та інфекційні захворювання.

Підраховано, що кожна викурена сигарета скорочує життя людини на 5,5 хвилин, а середня тривалість життя людини, що палить, є на 15 років меншою порівняно з людьми, що не курять.

 

Бережіть своє здоров’я!

Пам’ятайте, що Ваше здоров’я та тривалість життя залежать від вашого свідомого вибору.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора