A A A K K K
для людей із порушенням зору
Куцурубська громада
o

Вірусний гепатит А та профілактика.

Дата: 19.03.2024 16:01
Кількість переглядів: 31


Фото без опису Миколаївське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області повідомляє, що питна вода, яка подається в розвідну мережу для вживання населення, має відповідати вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за санітарно-хімічними та санітарно-мікробіологічними показниками.

        Невідповідність питної води санітарно-мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на таке інфекційне захворювання, як вірусний гепатит А.

        Вірусний гепатит А (ВГА) – це гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки. Передається фекально-оральним шляхом, з забрудненою водою та продуктами харчування. Основним джерелом інфекції є хворі. Погані санітарні умови та відсутність каналізації є головними причинами розповсюдження інфекції. Вірус гепатиту А відрізняється високою стійкістю до факторів навколишнього середовища та до дезінфекційних засобів. Тривалість виживання вірусу в продуктах сягає 1 року.

        При захворюванні спостерігається нудота, блювання, діарея, пожовтіння шкіри, гарячка та біль у животі. У багатьох випадках захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо у молодих людей. Якщо симптоми з’являються, вони, як правило, зберігаються протягом восьми тижнів. Не треба займатися самолікуванням це може привести до тяжких наслідків!

        Щоб уникнути захворювання рекомендовано: Фото без опису

- вживати доброякісну питну воду, що подається в водопровідну мережу джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання,

- воду з нецентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не менше 15 хв.,

- не використовувати воду із сумнівних джерел;

- не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

- ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти, для споживання дітьми – обдати окропом;

- дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі;

- дотримуватись правил особистої гігієни - мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету.

        Єдиний спосіб оцінити якість та безпечність питної води – це проводити лабораторні дослідження атестованою лабораторією.

        Власники та балансоутримувачі джерел централізованого водопостачання повинні здійснювати систематичний виробничий контроль безпечності та якості питної води від місця водозабору до місця її споживання, відповідно до вимог санітарних норм. Воду з колодязів загального користування також обов'язково треба досліджувати за санітарно-хімічними та санітарно-мікробіологічними показниками. При невідповідності питної води за бактеріологічними показниками необхідно провести її знезараження. Колодязі мають бути паспортизовані. Місцеві органи влади повинні ретельно стежити за якістю питної води яка подається населенню на підконтрольних їм територіях відповідно ст. 30 ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 26 ЗУ «Про систему громадського здоров’я».

         Безпечна та якісна вода – важливий фактор здоров’я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, приготування їжі, рекреаційних цілей та побутових потреб.

 

        Будьте впевненими у якості питної води, яку ви споживаєте!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора